Hivatalos levél szerkesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tartalmi, formai és alaki követelmények
Advertisements

(Kérvény, kérelem, fellebbezés, panasz, javaslat)
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Az ILIAS rendszer a következő címeken érhető el:
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
A hivatalos levél tartalma és formája
Verbális kommunikáció
Elektronikus levelezés
fajtái, formai és tartalmi követelmények
Verbális kommunikáció
SZÖVEGSZERKESZTÉS Boríték készítése.
Hogyan írjunk motivációs levelet?
A hivatalos levél Tartalma és formája.
Személyes eladás az Avon Cosmetics Hungary Kft esetében
NETIKETT.
A HIVATALOS (ÜZLETI) LEVÉL
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Elektronikus levelezés
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Elektronikus levelezés
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” Emlékszel rá?  Hol tárolod kedvenc webhelyeid címét?  Fizikailag hol van.
Levelezési alapismeretek
Kereskedelmi levelezés
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
TÁMOP /A
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Összeállította: Dóber Valéria
A prezentációkészítés alapjai
Jövő héten kedden Dolgozat!!!
Minden diakock á n szerepel egy rövid kis feladat. Ezeket kell megoldanod, végrehajtanod ! Jó munk á t !
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
REGISZTRÁCIÓ DOMBORNYOMOTT KÁRTYÁVAL VAGY GIFT CARDDAL MINDEN ALSÓ VONALADNAK NYOMTASD KI VAGY KÜLDJED EL!!!!
Internet, Elektronikus levelezés
ÁLLÁSHIRDETÉSEK Készítették: Ádámku Renáta Karancsi Diána Nagy Magdolna Percze Dóra Szőllősi László.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Iktatás és selejtezés folyamata
Kördokumentumok 1..
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Levelezési alapismeretek
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Üzleti levelezés Levél - beszéd
Bekezdések formázása 1..
Műszaki szerkesztés a könyv megtervezése és elkészítése, ill. ennek irányítása végleges szöveg elkészülésétől kezdve a nyomdába küldésig a kézirat tipografizálása.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Általánosan használt ügyiratok: Az egyszerű ügyiratok tartalmi és formai szempontból egyszerűek, nincsen előírt, kötött alakjuk. Készíthetjük önálló.
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
Tájékoztató NGB_ak073 Környezetmenedzsment. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra csütörtök ig
HELIXMONEY Pénz feltöltése váltón keresztül, a Bchangerrel A váltó működése PayPal-ról való utaláson Keresztül lett kipróbálva!
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Formai és stiláris elemei
Megjegyzés: Ez a brosúra nyomtatásra készült. Mielőtt a speciális papírlapra nyomtatna, hagyományos papíron tesztelje, hogy a brosúra helyesen jelenik-e.
A KÖZÉLETI ÍRÁSBELISÉG Készítette: Gazdag Vilmos (II
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Internet, Elektronikus levelezés
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Informatika Oktató: Katona Péter.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Kommunikációs gyakorlatok Koncz Katalin egyetemi tanár
Előadás másolata:

Hivatalos levél szerkesztése

Iktatás folyamata Levelezésen a levelek útján való érintkezést, a kapcsolatteremtést, az ismételt levélváltást értjük. Levelezéssel sokoldalú kapcsolatot tudunk teremteni távollevő szervekkel, intézményekkel, vállalatokkal, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel. Fogalmazzunk választékosan, tömören, tárgyilagosan, de közérthetően és udvariasan. Törekedjünk a hibátlan helyesírásra, tiszta hibamentes kivitelezésre, mondandónk esztétikus formába öntésére.

A levélműfaj két alaptípusa: - magánlevél, - hivatalos levél. Bemutatónkban a hivatalos levél szerkesztésének folyamatát fogjuk elsajátítani: a hivatalos levél a szervezetek, vállalatok, intézmények, vállalkozások és a velük kapcsolatba került magánszemélyek közötti személyes és közvetlen kapcsolatot helyettesíti, kiegészítheti a személyes közlést és rögzítheti a szóbeli megállapodást.

Hivatalos levél témája többek között lehet: Érdeklődés Felvilágosítás Megrendelés Nyugtázás Elismerés Panasz Kísérőlevél Stb. A hivatalos levelekben alaki szempontból az alábbi 3 fő szerkezeti részt különböztetjük meg:

Fejrész, mely tartalmazza: Feladó és címzett adatait Keltezést Iktatószámot Ügyintéző nevét Főrész, mely tartalmazza: Levél tárgy megjelölését Megszólítást Levél szövegét Zárórész, mely tartalmazza: Üdvözlést Aláírást

Fejrész: A feladó adatait a fejlécben helyezzük el a megadott szempontok szerint formázva A címzett neve a bal oldalon egy sor kihagyással a fejléc alatt, alá a titulusa, ha meg van adva Egy sor kihagyással a címzett helységnév aláhúzással kiemelve, félkövéren, majd a következő sorban az utca és házszám, egy újabb sorba az irányítószám kerüljön. Keltezés a jobb oldalon helységnév, aktuális dátum, alatta a következő sorban az iktatószám, majd egy sorral lejjebb az ügyintéző neve.

Feladó adatai Keltezés, iktatószám, ügyintéző Címzett adatai

Főrész: A tárgy megjelölésével kezdődik, bal oldalon, egy sor kihagyással az irányítószám alatt, aláhúzással kiemelve, kettősponttal lezárva félkövéren a Tárgy: szó, majd szóköz és beírjuk a konkrét tárgyat. Megszólítás: két sort kihagyunk a tárgy után és félkövéren felkiáltójellel zárjuk a megszólítást. A levél szövegét egy sor kihagyással a megszólítás után kezdjük, melyben röviden, érthetően közöljük mondanivalónkat.

Tárgy Megszólítás Levél szövege

Zárórész: Elköszönés, üdvözlés: a levél szövege után egy sor kihagyásával a bal oldalra írjuk 3 sor kihagyással az elköszönés, üdvözlés után a cég vagy vállalat nevét és címét írjuk be Aláíráshoz a cég vagy vállalt neve és címe után 3 sort kihagyunk és beírjuk a feladó nevét és titulusát

Elköszönés Cég vagy vállalat neve Aláírás

További sikeres felkészülést kívánunk! Köszönjük a figyelmet, reményeink szerint sikerült megtanulniuk a folyamatot bemutatónkból! További sikeres felkészülést kívánunk! Eumedia Bt.