A teljes keynesiánus modell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
Pénzpiac.
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Fogalma, összefüggések
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Elmélettörténet Monetarizmus.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A keynesiánus munkapiac
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Elérhetőség Telefon: (37)
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

A teljes keynesiánus modell Ismétlés

Adó G Beruházási kereslet i Összkereslet Fogyasztási kereslet Kormány Fogyasztói magatartás Adó G Beruházási kereslet i Összkereslet Fogyasztási kereslet Pénz-kereslet M Y(K,N) Kibocsátás M/P Foglalkoztatás P W W/P

A teljes keynesiánus modell Az áru- és pénzpiac kölcsönhatásából kialakuló kibocsátás adott tőkeállomány mellett meghatározza a foglalkoztatottságot, amely az exogén nominálbérekkel együtt meghatározza az árszínvonalat. Ez és a nominális pénzmennyiség eredményez egy bizonyos reál-pénzmenynyiséget, amely a reál-pénzkereslettel találkozik. Ennek hatására alakul ki a pénzpiacon a kamatláb. Így a három piac szorosan összekapcsolódik egymással (a pénz visszahat a reáltényezőkre, a nominális és a reálszféra integrált, nem dichotóm).

AS-AD rendszer i i1 ND N1 N0 NS N Y(K,N)

A teljes keynesiánus modell másképpen IS P P AS P0 AD 45° P Y N ND N N(Y) NS N0 P Y

Egy példa Egy keynesiánus gazdaságban nő a nominálbér. Ennek hatására módosul néhány más változó értéke. Az alábbi ábrán szerepelnek a bekövetkezett változások közvetlen hatásai, amelyeket a , illetve nyilakkal jelöltük. (Így pl. azt jelenti, hogy a kormányzati kiadások közvetlenül hatnak a makrokeresletre.) A változók mögé írt ↑, ↓, illetve ↔ nyilakkal jelezze, hogy a szóban forgó közvetlen hatás növekvő, csökkenő, illetve nem érvényesül.

Egy keynesiánus gazdaságban a tőkeállolmány csökken Egy keynesiánus gazdaságban a tőkeállolmány csökken. Ennek hatására módosul néhány más változó értéke. Az alábbi ábrán szerepelnek a bekövetkezett változások közvetlen hatásai, amelyeket a , illetve nyilakkal jelöltük. (Így pl. azt jelenti, hogy a kormányzati kiadások közvetlenül hatnak a makrokeresletre.) A változók mögé írt ↑, ↓, illetve ↔ nyilakkal jelezze, hogy a szóban forgó közvetlen hatás növekvő, csökkenő, illetve nem érvényesül.

Számpélda a teljes modellre Egy három szereplős makrogazdaságban a fogyasztási hajlandóság 85%, az autonóm fogyasztás 122,5 egység. A kormányzati kiadások összege 500 egység, az adó 200 egység egyösszegű adóból és 12%-os jövedelemfüggő adóból tevődik össze, a transzferek nagysága 600 egység. A beruházási függvény: I=1250-25i. A gazdaságban lévő nominális pénzmennyiség 12600 egység, a reál-pénzkereslet pedig: L=0,296Y –50i. A termelési függvény Y A tőkeállomány fix: K0562500. A gazdaságban az egyensúly kényszerű munkanélküliség mellett alakul ki W300 fix nominálbér mellett. A munkakínálat rögzített 110,25.

IS-görbe Y=122,5+0,85(Y-200-0,12Y+600)+1250-25i+500 0,252Y=2212,5-25i

LM-görbe 12600/P=0,296Y-50i i=(0,296Y-12600/P)/50 AD-görbe 0,252Y=2212,5-25(0,296Y-12600/P)/50 AD: Y=5531,5+15750/P

AS-görbe Y= P=8, Y=7500, i=12,9, N=100

Mennyi lenne a potenciális jövedelem? A pénzkínálat mekkora növelésével lehetne ezt elérni? A kormányzati kiadások mekkora növelésével lehet ezt elérni?

A pénzkínálat mekkora növelésével lehetne ezt elérni? IS-ből az új kamatláb i=9,12 ΔM=3150

A kormányzati kiadások mekkora növelésével lehet ezt elérni? LM-ből az új kamatláb: 16,62 0,252*7875=2212,5+ΔG-25*16,62 ΔG=187,5

Jellemezze az áru- és pénzpiac helyzetét 10-es kamatláb és 8000-es jövedelem mellett! Mekkora a pénzkereslet kamatláb szerinti rugalmassága az áru- és pénzpiac együttes egyensúlya mellett? (kerekítve) Határozza meg a munkanélküliségi ráta nagyságát az áru- és pénzpiac együttes egyensúlya esetén! (kerekítve) Határozza meg a fogyasztási hányadot az áru- és pénzpiac együttes egyensúlya mellett! (kerekítve) Teljes foglalkoztatás mellett mekkora a munka határterméke? (kerekítve)