Általános fordítástechnika III. 4-5/12. 1.Két nyelv összehasonlítása(1) 2. Két nyelv összehasonlítása(2) 3. Két nyelv összehasonlítása(3) 4. Két nyelv.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A japán etikettre jellemző az ösztönös udvariasság. Sem nyelvük, sem kultúrájuk nem teszi lehetővé az udvariatlanságot. Ha például egy autós elé bevág.
Advertisements

Japán vallási helyzete
A mondat szintagmatikus szerkezete
A Nemek Közötti Kommunikáció Nagyszótára
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Magyar gyorsíró billentyűzet
A hagyományos ünnepi naptár eseményei Janagida Kunio 柳田國男 ( ): japán néprajz megalapítója Néprajzi anyag: kulturális identitás megőrzője 民俗神道 (minzoku.
A tartalomalapú nyelvtanulás és a komplexusmentes nyelvhasználat fenntartható modelljei az Apáczai Karon T ÁMOP D Szombathely, június 05. Görcsné.
Készítette: a Dalai Láma
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
élete visszaemlékezésekben
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Feladatok mértékegységek átváltására
A számírás története.
TARTALOMALAPÚ NYELVTANULÁS-ÉS OKTATÁS A KORAI SZAKASZBAN: INNOVATÍV TANANYAGOK, ÉS- ESZKÖZÖK, TANULÁSSZERVEZÉSI FORMÁK ÉS MÓDOK A korai idegen nyelvi.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézet
A baloldali kék egyenesnek melyik a folytatása? Nézd különböző távolságokból!
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Forradalmian új megoldás a levelezésvédelemben  VírusBuster Kft. Pozícionálása  Károkozókról  Ismétlődő Mintakeresés  Zero Hour vírusvédelmi technológia.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Zero-Hour Virus Outbrake Detection Védelmek nem windows platformon.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Állandósult szókapcsolatok
2006. február 20. MANYE Korpuszok 1 Kiss Gábor - Sass Bálint A Magyar Nemzeti Szövegtár MNSZ.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Sintoizmus 神道 shintō 神の道 kami no michi
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Környezetismeret 2. osztály
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Amit a diákmunkáról tudni kell
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Szakmaválasztás 2010 szülői értekezlet feb.02.
Rövid bemutatkozás N.D. – rólam Educomm Eduverzum MVEHE Prompt / ITStudy SZIE No Roaming Külföldi mobilnet Mobil alkalmazások fejlesztése Code Wave A horvát.
Általános fordítástechnika III. 3-4/11. 1.Két nyelv összehasonlítása(1) 2. Két nyelv összehasonlítása(2) 3. Két nyelv összehasonlítása(3) 4. Két nyelv.
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Személyiségteszt.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
A DIGITÁLIS NEMZEDÉK OLVASÓI PROFILJAI A nyomtatott és digitális olvasói szokások kapcsolata a teljesítménnyel a PISA2009 eredményei alapján Balázsi Ildikó-Ostorics.
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakközépiskola
Általános fordítástechnika III. 1-2/12. 調査協力のお願 い Japán nemzetközi korpusz kutatás -17 országban, 20 helyszínen gyűjtik össze a japán nyelvtanulók beszélt,
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
ERASMUS Pályázat 2015/2016.
...csábítják a turistákat a kínai utazási irodák.
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
導線測量中各種誤差估值的推導 導線測量閉合差之計算與分析
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
(20. századi művészeti stílusirányzat)
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Fordította: Hernádi István
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
新しい総合事業が始まりました 介護保険制度の改正により 資料5 介護予防・生活支援サービス事業とは? ! 訪問介護 通所介護
第2660地区 Future Vision Planセミナー
抗体検査(クーポン券、本人確認書類が必要です) (クーポン券、本人確認書類、抗体検査結果通知が必要です)
Előadás másolata:

Általános fordítástechnika III. 4-5/12

1.Két nyelv összehasonlítása(1) 2. Két nyelv összehasonlítása(2) 3. Két nyelv összehasonlítása(3) 4. Két nyelv összehasonlítása(4) 5. Két nyelv összehasonlítása(5) 6.Google használata 1 7.Google használata 2 8.NINJAL-LWP for TWC használata 9.Újságcikk-fordítás 10.Mozgókép-szöveg fordítása (feliratozás) 11.Wikipédia cikk fordítása 12.Tesztírás

母語(ハンガリー語)の内 省 + 外国語(日本語)の知識 ルールを探す・創 る

日本語で何ですか?

白雪姫 Hófehérke わんわん物語 Susi és Tekergő 眠れる森の美女 Csipkerózsika 塔の上のラプンツェル Aranyhaj és a nagy gubanc Mr. インクレディブル A Hihetetlen család レミーのおいしいレストラン L’ecsó ホレのおばさん Holle anyó みにくいアヒルの子 Rút kiskacsa ジャックと豆の木 Az égig érő paszuly ヘンゼルとグレーテル Jancsi és Juliska

Barna akarok lenni, de félek, hogy bőrrákot kapok, ha napozok. Piros betűs ünnep. Fekete fehér TV 真っ赤なうそ 目を白黒させる 黒山の人だかり 顔が真っ青になる

どうやって翻訳しますか。 Londonban fogják kiállítani a képeit. Ezt a filmet Sierra Leone-ban forgatták. Most vizsgálják ki a kórházban. Az új Btk-nak köszönhetően évekkel hamarabb ki kell engedni a bűnözőket. Egy új technológiai innovációnak köszönhetően testünk távirányítóvá válik. Az alacsony inflációnak köszönhetően folytatódhat a bérnövekedés. Az internetnek köszönhetően a gyógyszer hamisítványok ma már bárhol elérhetőek. Sírva jött haza. Dan csak forralva issza a tejet. A Naptól számítva hanyadik bolygó a Föld? A könyv jövő hónaptól lesz árusítva. Dan megint csúnyán megverve jött haza.

数字

A számokat írhatjuk betűkkel is, számjegyekkel is. Hogy mikor használunk betűírást, mikor számjegyírást, arra nincsenek határozott szabályok. A kialakult gyakorlat szerint inkább betűírást használunk -irodalmi jellegű szövegben a rövid szóval kimondható számok -a szám toldalékos alakban, névutós szókapcsolatban vagy más szóval összetéve szerepel Számjegyírást használunk -a hosszabb szóval kimondható, nagyobb számok írásában -az időpont, pénzösszeg, mérték, statisztikai adat

A számokat írhatjuk 漢数字 -val is, számjegyekkel is. Hogy mikor használunk 漢数字 -t, mikor számjegyírást, arra nincsenek határozott szabályok. (あるけどバラバラ) A kialakult gyakorlat szerint inkább betűírást használunk -irodalmi jellegű szövegben -idióma,kifejezés - 万、億、兆・・・・

○ あれは三年前のことだった △あれは3年前のことだった △三年前に購入した商品 ○ 3年前に購入した商品 ○ もう今日からは一人じゃない × もう今日からは1人じゃない ○ これからは君とずっと二人 × これからは君とずっと2人 ○ 映画界の三羽烏 × 映画界の3羽烏 ○ 三角柱の二つの底面は三角形である。 × 3角柱の2つの底面は3角形である。 ◎三角柱の2つの底面は三角形である。

Ha a számokat számjeggyel írjuk, az öt- vagy ennél több jegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, s az egyes csoportokat közzel választjuk el egymástól: 1552, 5826, 9710; de: , , ; stb. 大きな数は、「 」「 62,250 円(6万 2,250 円)」のよ うに三けたごとにコンマでくぎる。 ハンガリー語 A számok írásában a tizedes törtek kezdetét vesszővel jelöljük: 38,6 (harmincnyolc egész hat tized); 1,23 (egy egész huszonhárom század); stb. 日本語 a tizedes törtek kezdetét ponttal jelöljük: 38.6

A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, (1年生、ファーストクラス、一等車) 3. sor, (第3列、3列目、3番目の列) évi, ( 1987 年) 10–12. oldalon ( ページ) 17. Konferencia (第 17 回会議) A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, (3位になった) a 8.-ba jár, (8年生) a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben (4番地) A 3. tanulmányi versenyben általános iskolás részt vett. A száz pontos vizsgának átlag teljesítménye 85,15 volt.

「番」ですか、「号」ですか。 M3-as autópálya 4-es főút 6-os villamos 830-as busz 314-es szoba 22-es kocsi 11-es hely 512-es Intercity 2-es metro

記号

Közös a célunk: mindig többet, egyre jobbat akarunk. Madách szavait: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” ma is gyakran idézzük. Vörösmarty: Csongor és Tünde A nyelvújításnak több oka volt: Nem tudtuk a tudományokat anyanyelven művelni. Irodalmunknak új kifejezési formákra volt szüksége.

(~という) Közös a célunk: mindig többet, egyre jobbat akarunk. (・・・という)(~と) Madách szavait: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” ma is gyakran idézzük. (・・・の) Vörösmarty: Csongor és Tünde (たとえば) A nyelvújításnak több oka volt: Nem tudtuk a tudományokat anyanyelven művelni. Irodalmunknak új kifejezési formákra volt szüksége.

そして、それで、あるいは、でも Délelőtt tanít; délután új könyvének a korrektúrái zúdulnak rá; nincs ereje a levelekre azonnal válaszolni. Kisbetűvel kezdjük a hónapok és a napok nevét: január, február, március; hétfő, kedd, szerda; stb.

事故の目撃者として、兄は何度も事情聴取を 受けた。 Bátyámat, a baleset tanújaként, többször is kihallgatták. 実力のあるエンジニアとして、友達のアー ダームの給与は平均より高い Ádám barátomnak – mint kiválóan képzett mérnöknek – az átlagosnál magasabb a fizetése. もう言ったように、ペーテルは病気になった。 Péter, mint említettem, beteg lett.

Nyitva tartás: Június 13 – augusztus 31: 9:00 – 23:00 augusztus 31 – június 12: 9:30 – 22:30 日本語では「~」を使うこともある。 Műszaki egyetemen szerzett diplomát – vegyészmérnökit –, de író lett. Mindenki ismeri az ilyen szavakat: beszél, ír, olvas; ceruza, könyv, tinta; becsület, lelkes, szorgalmas; stb.”

数字と記号(「 : 」「 ; 」「,, 」「 - 」)について、 ハンガリー語でルールを作ってください。(来週 ミニテストをします。そのとき、自分のルールを チェックしてみてください。)

洪水 1.ハンガリーではいつ洪水がおきますか。 2.洪水がおきないように、どんなことをしますか。 3.洪水がおきたとき、どうしますか。 4.洪水のほかに、どんな自然災害がありますか。 住みやすい国とはどんな国ですか。 お金と時間とどちらが大切ですか。 ホテル 1.あなたはホテルにとまったことがありますか。どんなホ テルでし たか。どんなホテルに泊まってみたいですか。 2.ハンガリーにカプセルホテルがあったら、とまってみた いですか。 ハンガリーでは人気が出ると思いますか。なぜですか。