Az információs jogok filozófiája és elmélete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Advertisements

A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A várandós anyák segítése döntéseikben „Nyújts szárnyad árnyékában menedéket nekem” 17. Zsoltár.
Tudás, közösség, hatalom
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„Férfinak és nőnek teremtette”
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
Isten?.
A felvilágosult abszolutizmus
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Angyalnaptár 2008 TE, aki válaszok után kutatsz, ha minket olvasva kapcsolatba lépsz velünk, megkapod, amit keresel.
Ideológiák.
Ballagók búcsúztató áhítata.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Asztal- és életközösség Jézussal
Szentlélek, úgy kérünk szállj le ránk,
Bevezetés a filozófiába
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Szentlélek, úgy kérünk, szállj le ránk, töltsd el a szívünk, életünk, hogy béke, és áldás szálljon ránk, küldd el a lelked, úgy kérünk, Istenünk!
Információs hatalom –mindent tud az egyénről, átlát másokat –róla alig tudni valamit, átláthatatlan Az információs szabadságjogok célja az egyént átláthatatlanná,
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
Állampolgári jogok és kötelességek
Az Élet Igéje szeptember.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Jöjj, ha éhes vagy.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Ó drága kincs te szeretet, Jöjj, töltsd be fáradt lelkemet,
Az adatvédelem szabályozása
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
55.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Isten félelemben és szomorúságban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Az információs jogok filozófiája és elmélete

NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG

Információs hatalom mindent tud az egyénről, átlát másokat róla alig tudni valamit, átláthatatlan Az információs szabadságjogok célja az egyént átláthatatlanná, a hatalmat átláthatóvá tenni.

Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba írják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg. És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.

Az én vezérem bensőmből vezérel. Emberek, nem vadak - elmék vagyunk Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel, nem kartoték-adat. Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!

MEGFIGYELÉS

Megfigyelő társadalom Embereket néznek. Nem az emberek maguk látszanak, hanem az adataik, vagy a belőlük "kivont" adatok (DNS adatok, biometriai adatok) SURVEILLANCE DATAVAILLANCE A megfigyelés lehet közvetlen, face-to face, vagy pedig lehet a technika által közvetített.

PANOPTICON

A KEVESEK FIGYELIK A TÖMEGEKET

SYNOPTICON

A TÖMEGEK FIGYELIK A KEVESEKET

A megfigyelés területei honvédelem közigazgatás, népszámlálás munkahelyi megfigyelés bűnmegelőzés és bűnüldözés fogyasztók megfigyelése Ezek egyszerre léteznek és egyre inkább összefüggenek.

PRIVACY

Külső és belső élet lelki és testi élet, spirituális és fizikai lét, szent és profán, az isten és a császár birodalmai, egyház és állam, veleszületett és elidegeníthetetlen jogok és a hatalom által adott, és így el is vehető jogok, társasági lét és egyedüllét otthon és az otthonon kívüli világ megkülönböztetése, utóbbi az egyén politikai életének színtere, előbbi pedig védelmet nyújt az embernek (az én házam az én váram)

Külső és belső élet értelmetlen a különbségtétel, mert mindkét szféra az emberi létezés alapvető és egymástól elválaszthatatlan dimenziója. hibás a különbségtétel, mert egyenlőséget tesz a „magánlét” és a „közösségi lét” szférái, valamint az „egyéni” és a „társadalmi” lét között. Abból, hogy valami magánjellegű, nem következik, hogy egyúttal ne lehetne társadalmilag is hasznos, és az egyén közösségi élete sem feltétlenül hasznos a közösség számára.

az a privát szféra, amelyben az ember önmaga lehet és önmaga maradhat igény az iránt, hogy meghatároz-hassuk, a ránk vonatkozó információk mikor, hogyan és milyen mértékben juthatnak mások tudomására jog ahhoz, hogy egyedül legyünk az egyénhez való korlátozott hozzáférés a nem kívánt külső hozzáférés elleni védelem, akár fizikai hozzáférésről, akár személyes adatok megismeréséről van szó különbségtétel „információs” és „rendelkezési” privacy között a rólunk szóló tudás feletti ellenőrzés gyakorlásának lehetősége

Kritikusok Ésszerűségi kritika: „A védelem tárgya meghatározhatatlan.” Gazdasági kritika: „A magánélet oltalma a csalók menedéke.” „A magánélet védelme tranzakciós költségeket növel.” (Richard A. Posner) Piacvédő kritika: „Ha az állam korlátozza a személyes adatok forgalmát, az paternalizmus.” (Richard S. Murphy) Feminista kritika: „A privacy-védelem a férfiuralomnak, a nők leigázásának legalizálása” (Reva B. Siegel)

mindenki maga döntheti el, mi lesz a saját sorsa, mit tesz magával, a testével és a rá vonatkozó ismeretekkel

Információs önrendelkezés Az emberek nem szabadforgalmú javak, az emberekre vonatkozó ismeretek sem. Információs társadalom: a magánszféra nyitottabbá válik, az emberek magukba zárkóznak, az egyén virtualizálódik software-self, data-double

Információs önrendelkezés Az egyén döntési joga a saját maga és a külvilág kapcsolatáról információs értelemben. az „énnel” lazább és szorosabb kapcsolatban álló elemek megkülönböztetheti magát a külvilágtól és joga van a külvilág saját magától való elhatárolására is

Információs önrendelkezés Nemcsak az egyénre vonatkozó ismereteknek a külvilág felé való mozgása feletti kontroll, hanem a külvilágra vonatkozó ismereteknek az egyéni szférába való bejutásának az ellenőrzése is. Mindenki maga dönt arról, hogy mit enged be a világból a magánszférájába, és arról is, hogy a külvilágról milyen ismereteket szerez meg.

tanszabadság, információszabadság, vallásszabadság kommunikációs szabadságjogok pozitív oldala (véleménynyilvánítás, szólás- és sajtó-, művészi és irodalmi alkotás, a művészeti alkotások terjesztésének, a tudományos alkotásnak, a tudományos ismeretek tanításának szabadsága, a lelkiismereti és vallásszabadság) tanszabadság, információszabadság, vallásszabadság a személyes adatok védelméhez való jog, a kommunikációs szabadságjogok negatív oldala, magántitok, a levéltitok és a magánlakás sérthetetlensége mások meggyőződésétől, véleményétől és tanaitól való elhatárolódás joga, közérdekű információkról való tudomást nem vevés joga