A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Az elektronikus aláírás állami elismerése
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az anyakönyvi igazgatás
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
A felnőttképzési törvény évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Országos Statisztikai Tanács
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Igazságügyi Kodifikációs és Szolgáltatási Főosztály

Előzmények és aktualitások A közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos további feladatokról szóló 2233/2007. (XII. 12.) Korm. határozat A Korm. határozat tartalmának megfelelően több kormány-előterjesztés tervezet is készült Az egységes európai igazságügyi portál létrehozásához kötődő hazai feladatokról szóló Korm. határozat tervezete: „A Kormány felhívja az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy biztosítsa, hogy az erre vonatkozó egységes és elektronikus nyilvántartás kialakítása után a fordítókra és szakértőkre vonatkozó információk az erre szolgáló egységes felületen keresztül folyamatosan, angol és magyar nyelven elérhetők legyenek az egységes európai igazságügyi portálról”

Irányadó jogszabályok A szakfordításról és tolmácsolásról szóló 24/1986. (VI. 26.) MT rendelet A szakfordításról és tolmácsolásról szóló 24/1986. (VI. 26.) MT rendelet végrehajtásáról szóló 7/1986. (VI. 26.) IM rendelet A szakfordító és tolmács képesítés megszerzésének feltételeiről szóló 7/1986. (VI. 26.) MM rendelet Az egyes szakfordítói és tolmács szakirányú továbbképzési szakok képesítési követelményeiről szóló 5/2004. (II. 27.) OM rendelet

A Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény

Az Európai Unió szabályozása a szakfordítói és tolmácsolási tevékenységgel kapcsolatban Speciális szabályozása jelenleg nincsen Az Európai Közösséget létrehozó szerződés (Római Szerződés) A „soknyelvűségért” felelős európai biztos A Bizottság kerethatározat-javaslata a büntetőeljárás során igénybe vehető tolmácsoláshoz és fordításhoz való jogról, valamint a Tanács ehhez kapcsolódó állásfoglalása Az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelve a belső piaci szolgáltatásokról Aspects of Legal Interpreting and Translation, Antwerp, 26-28 November 2009 http://www.lessius.eu/tt/nieuws/eulita/default.aspx

Az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelve a belső piaci szolgáltatásokról Hatály: gazdasági szolgáltatások Engedélyezési eljárások eltörlése (csak kivételes esetben tartható fenn, ha közérdeken alapuló kényszerítő indok támasztja alá, megkülönböztetés-mentes és a kitűzött cél kevésbé korlátozó intézkedés útján nem valósítható meg) Adminisztratív terhek csökkentése Elektronikus ügyintézés az egyablakos rendszeren keresztül Határon átnyúló szolgáltatásnyújtást korlátozó rendelkezések eltörlése Átülteti a magyar jogrendszerbe: A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény

A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény Átülteti a belső piaci irányelvet a magyar jogrendszerbe Hatályba lép 2009. október 1-jén A szolgáltatókra irányadó rendelkezések: A szolgáltatásra vonatkozó információk rendelkezésre bocsátásának kötelezettsége a szolgáltatásnyújtás előtt Reklámszabadság Panaszokra való válaszadás kötelezettsége Jogorvoslatokról való tájékoztatás kötelezettsége A kötelezettségszegés a fogyasztóvédelmi törvény előírásai szerint szankcionálandó

A szakfordításról és tolmácsolásról szóló jogszabályok felülvizsgálata A 24/1986. (VI. 26.) MT rendelet és a 7/1986. (VI. 26.) IM rendelet módosítása: Igazolványkiadás megszüntetése – szakmai képesítés előírása A jegyzői feladatkör megszüntetésével egyidejűleg elhárulnak az európai unió más tagállama területén letelepedettek magyarországi szolgáltatásnyújtása előtti akadályok Átmeneti szabályok deregulációja Szakmai szervezetek álláspontja a felülvizsgálattal kapcsolatban A közigazgatási hatósági eljárásban közreműködő hatósági közvetítők, tolmácsok és jelnyelvi tolmácsok díjazásának szabályairól szóló IRM rendelet tervezete

A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység átfogó felülvizsgálatának szempontjai Országos, gyors elérhetőség – névjegyzék Jogbiztonság Adatvédelem Költségvetési vonzat Állam fokozott ellenőrző szerepének biztosítása Formai követelmények a hiteles fordításokkal kapcsolatban Törvényi szintű szabályozás

A felülvizsgálat főbb területei Országosan egységes, elektronizált névjegyzék létrehozatala A hatósági tolmács kör megteremtése Hatósági feladatok centralizálása a hiteles fordítások és hatósági tolmácsolás esetében A hiteles fordítói tevékenység A hiteles fordítói tevékenység és a cégszabályok kapcsolata

A hatósági feladatellátás lehetséges garanciarendszere Büntetlen előélet Képesítési követelmények Szakmai gyakorlat Jogi vizsga Lektorálási kötelezettség Közreműködési kötelezettség A gazdálkodó szervezetekre előírt feltételek A hiteles fordításra előírt formai kritériumok A hiteles fordítók és hatósági tolmácsok ellenőrzését ellátó szervezet

A szakmai ellenőrzést ellátó szervezet alternatívái Cél: a minőségi követelmények és a jogbiztonság egyidejű garantálása Lehetséges alternatívák: Szakmai kamara létesítése  Igazságügyi szakértői kamarák szervezetébe történő integrálódás Belső „lektori” vagy „auditori” rendszer A közigazgatási szervezet általi feladatellátás

Összegzés Európai Uniós követelményeknek való megfelelés A névjegyzék felállítása, mint prioritás A szakmai színvonal megőrzése Az állam ellenőrző szerepének biztosítása a hatósági feladatellátás esetében A kirendelő hatóságok igényeinek való megfelelés A kereskedelmi tevékenységek esetében az ügyfelek szempontjainak figyelembevétele, „tiszta” piaci viszonyok teremtése Költségvetési szempontból racionális megoldás keresése Hatásvizsgálat a rendszer későbbi továbbfejlesztése érdekében