Kiben bűne bocsánatáért könyörgett…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
József Attila kései lírája
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
Sámuel királlyá keni Sault
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
Mint a szép híves patakra
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
42. zsoltár („A Dávidé.”) Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Ballagók búcsúztató áhítata.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán meg ő riztél engemet és új napot kezdhetek.
JÓ REGGELT !.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Asztal- és életközösség Jézussal
Tudod-e, hogy szükséged van rá? „A bölcs ember nyitott szemmel jár, a bolond pedig sötétben botorkál” (Prédikátor 2, 14)
Dávid imádsága..
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
BB Biblia-kör.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Folyamodjatok az Úrhoz,
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk.
Igeolvasás.
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
A gyenge szól: Erős vagyok, És a szegény felkel, így szól:
1. Boldogok a lelki szegények:
Jó reggelt!.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Kiben bűne bocsánatáért könyörgett… BALASSI BÁLINT Kiben bűne bocsánatáért könyörgett…

A költő képe

Szenci M. A. Balassi B. - feltétlen hit, az ebből fakadó biztonságérzet - a gyülekezet által nyújtott védettség tudata - a költő „közösségi én” - a szöveg a gyülekezeti lírához tartozik - kételkedő hit, zaklatottság - a hitért való könyörgés - a költő egyénként áll szemben Istennel - a versre személyes, egyénített lírai hangvétel jellemző

XLII. zsoltár Mint az szomjú szarvas, kit vadász rettentett Hegyeken, völgyeken széllel mind kergetett, Rí, leh, s alig vehet szegény lélegzetet, Keres kútfejeket, ……………………………………………………………… Kiért áldom őtet, erős kősziklámot, Csak ne hagyja fogyni el bizodalmamot, Mikor bosszantással gyújtják nyavolámot, Mint olajjal langot.

XLII. zsoltár Mint a szép híves patakra A szarvas kívánkozik Lelkem úgy óhajt Uramra, És hozzád fohászkodik. Tehozzád, én Istenem, Szomjúhozik én lelkem, Vajjon színed eleibe Mikor jutok, élő Isten? Midőn azt kérdik tőlem: Hol Istened, kit vártál? Ezen lelkem kiontom, És házadat óhajtom, Hol a hívek seregében Örvendek szép éneklésben.

Adj már csendességet belső ellentétektől feszülő, zaklatott hang; csupa kérlelő könyörgés, perlekedés, vita, szenvedélyes érvelés; a belső hullámzást jelzi a felszólító, kijelentő, kérdő, óhajtó mondatok váltakozása; műfaja: himnusz (Istenhez szóló magasztos, lírai hangvételű könyörgés); a lírai én önmagával folytatott vitája is: bűntudata ébreszti a kételyt, s hite oszlatja el; szerkezete: 1-2 vsz. könyörgés, 3-6 vsz. érvelés, indoklás, 7 vsz. könyörgés;

HISZEK HITETLENÜL ISTENBEN Ady Endre portréja

Az Istenes versek forrásai a Károli- Biblia, főleg az Ószövetség; a zsoltárok dallama és szókészlete; Nietzsche filozófiája; Kierkegaard felismerése: a hit ráhagyatkozás valakire, akinek létében nem vagyunk biztosak;

Ady hite és hitetlensége Isten az irodalomban (esszé) elméletileg tisztázza a témához való viszonyát: a kálvinista valláshoz kötődő gyermeki hit; az ifjúkor radikális istentagadása; felnőttkori szabad gondolkodás Istenhez fűződő viszonyáról; Az Isten-élmény rétegei: 1. gyermekkori szertartásemlékek, a ref. Közösség megtartó ereje (Karácsony); 2. sokféle Isten-kép, deista- panteista felfogás8 (A Sion- hegy alatt; Szeress engem, Istenem); 3. a modern kor köztes állapota: együtt az Istentől való elzárkózás és a rátalálás vágya( Menekülés az Úrhoz; Istenhez hanyatló árnyék); 4. a haragvó, bosszúálló istenképtől a szerető Isten képéig való eljutás (Köszönöm, köszönöm, köszönöm)

József Attila, az Isten szólongatója

J. A. – pogány vagy hívő? TISZTA SZÍVVEL Nincsen apám, se anyám, Se istenem, se hazám, Rend Szeretet „A görögkeleti vallásban Nyugalmat nem lelt, csak papot-” (József Attila) „Én istent nem hiszek s ha van,/ ne fáradjon velem;/ majd én föloldozom magam;/ ki él, segít nekem.” (A bűn)

„Fogadj fiadnak, Istenem!” „saját” vallás és Istenkép kialakítása Istenképe nem dogmatikus: APAI Istenkép gyermek próbál lenni az Istennel való kapcsolatában is (szeretethiány, vágy a kötődésre, törődésre) Többféle műfajban és hangnemben szólalnak meg Istenes versei: játékos hangnem (Betlehemi királyok, Istenem), támadó-vehemens (A bűn), könyörgő (Uram!), elkeseredett, élettől meggyötört, fájdalmas hangnem (Az Isten itt állt a hátam mögött...;Bukj föl az árból; Nem emel föl).

Egzisztencializmus- Heidegger „Atyát hívtál elesten, Embert, ha nincsen isten” (Tudod, hogy nincs bocsánat) (Mt.27,46; Jn.19,28-29) „ELI, ELI! LAMA SABAKTANI?” azaz: Én Istenem! Miért hagytál el engemet? -utoljára az emberekhez szól: „Szomjúhozom”

BUKJ FÖL AZ ÁRBÓL! (1937) Cím felszólító módja: feszültség; Beszédmód: zsoltárok hangjára emlékeztet A megszólítotthoz való viszony: apa- fiú kapcsolat; A védtelen ember támaszt keresése az erőt sugárzó alakban; Nem segítséget, büntetést követel; Ez megtartó erő lehet a nihillel szemben; Szerkezet: két pólus: semmi és Isten; Felfokozott, indulatos kifejezésmód; Bonyolult tartalom egyszerű dalformában;

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!