I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
PÉNZÜGYI ISMERETEK.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Pénzügyi piacok Csorba László 2008/2009/I.. Piacok csoportosítása  Árupiacok (pl. gabonapiac, ásványvizek piaca, kőolajpiac, háztartási eszközök piaca,
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Pénzpiac.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A befektetési környezet
PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK, PIACOK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
PÉNZÜGYTAN Dr. Fellegi Miklós Egyetemi adjunktus.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Pénzügytan 4. Pénzügyi piacok.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Siker a tőzsdén A/1 1.Gondolkodásmódunk megváltoztatása. f ogyasztói szemlélet befektetői szemlélet 2. Gondolatok a pénzpiacról: felhasználók > jelenbeli.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 1-2.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK szeptember 24-október 1.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az értékpapírok.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Származtatott termékek
A bankrendszer.
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Vállalati pénzügyek II.
II. Határidős árfolyamok
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A nemzetközi tőkeáramlások
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban és a pénzügyi közvetítő intézmények

I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban I.1. A pénzügyi rendszer jellemzői és feladatai Definíció: A pénzügyi rendszer olyan egyének, piacok, intézmények, törvények, szabályok és technikák összessége, amelyek lehetővé teszik a pénz és tőkekapcsolatokat a gazdaságban.

A pénzügyi rendszer a pénzkereslet – pénzkínálat találkozási helye, itt határozódik meg a hitel ára, a kamatláb

A pénzügyi rendszer elsődleges feladata a gazdaságban keletkező szabad tőkék, megtakarítások eljuttatása a megtakarítások felhasználóihoz, a hitelfelvevőkhöz.

A megtakarítás 3 módon válhat a beruházás forrásává: Önfinanszírozás (a megtakarító és a beruházó ugyanaz) Újraelosztás Végleges (állam: adók, támogatások) Ideiglenes (értékpapírok kibocsátása) A bankrendszer pénzteremtése (a betéteknél nagyobb mértékben) (utóbbi kettő a pénzügyi rendszeren keresztül)

A pénzügyi rendszer nagyon fontos közvetítő feladata a gazdasági erőforrások hatékony elosztása (allokációja)

A pénzügyi piac mint közvetítő

I.2. A megtakarítás és beruházás kapcsolata A makroökonómia alapegyenlete: Y = C + I + G + (X – M) Az adók figyelembevételével: Y = C + I + (G – T) + (X – M) És mivel Y – C = S, tehát átrendezve: 0 = (I – S) + (G – T) + (X – M) ami azt jelenti, hogy zárt gazdaságban az összes megtakarítás zérus

Ismét átrendezve: (S – I) = (G – T) + (X – M) Ez azt jelenti, hogy a megtakarítások csak akkor válnak teljes mértékben beruházássá, ha az állam és a külföld egyenlege kiegyensúlyozott (kiszorító hatás)

I.3. A pénzügyi piacok csoportosítása 1. Pénzpiac és tőkepiac 2. Nyílt és zárt piac 3. Elsődleges és másodlagos piac 4. Azonnali és határidős piac

I.3.1. Pénzpiac és tőkepiac A pénzpiac a rövid lejáratú pénzügyi eszközök piaca (néhány órától az éves lejáratig) A pénzpiac legfontosabb eszközei: Váltó Kincstárjegy Rövid lejáratú bankbetétek és bankhitelek Egyéb rövid lejáratú eszközök

A tőkepiac az évesnél hosszabb lejáratú pénzügyi eszközök piaca A tőkepiac eszközei: Kötvény Részvény Hosszú lejáratú bankbetét és bankhitel Egyéb hosszú lejáratú eszközök

A pénzügyi piacon a rövid időtartam miatt csak nagy összegekkel érdemes tranzakciót lebonyolítani, ezért nagybani piacnak is nevezik A tőkepiacon a hosszabb időtartam miatt a kisebb összegű befektetések gyakrabban megtalálhatóak

Ez a felosztás nemzetközi viszonylatban is létezik Nemzetközi pénzügyi piac: europiac Nemzetközi pénzpiac: eurodollár piac Nemzetközi tőkepiac: eurokötvény piac Ezek a piacok nem kötődnek Európához és a dollárhoz, de a fő központ London, és a fő valutanem a dollár

A nemzetköziség ismérve, hogy az adott ügyletet ne a hitel valutanemének országában kössék (ne a nemzeti valutával) Például: angol font kötvény kibocsátása Tokióban: eurokötvény kuvaiti dínár betét Chilében: eurodollár

I.3.2. Nyílt és zárt piac Másképpen nyílt és zárt kibocsátásnak is nevezik Nyílt kibocsátás esetén bárki vásárolhat az adott piacról Zárt kibocsátás csak meghatározott befektetői kör számára történik

I.3.3. Elsődleges és másodlagos piac Az elsődleges piacon az új értékpapírok kibocsátása történik A másodlagos piacon a korábban kibocsátott értékpapírok forgalmazása történik

A piacok jellemzői Elsődleges piac : Itt alakul át a megtakarítás működő tőkévé Növeli vállalati tőkét, a költségvetési tartozást Másodlagos piac Megteremti a likviditást, az eladhatóságot Nem változtatja meg a vállalati tőkét, a költségvetési tartozást

A másodlagos piac feladatai Biztosítja a piac likviditását (sokkal szívesebben vásárolunk új értékpapírt, ha tudjuk, hogy bármikor eladhatjuk) Összehangolja a különböző időtartamú megtakarításokat és befektetéseket (pl. ötéves pénzigény finanszírozása öt egyéves futamidejű kötvénnyel) Információt szolgáltat (pl. árfolyam-alakulás)

I.3.4. Azonnali és határidős piac Azonnali (prompt) piac: az üzletkötés a jelenben történik, a teljesítés is a jelenben történik (eltérés csupán a technikai átfutás ideje) Határidős (termin) piac: az üzletkötés a jelenben történik, de a teljesítés csak a jövőben (pl. futures, forward)

II. Pénzügyi közvetítő intézmények a pénzügyi rendszerben A megtakarításokat konkrét intézmények közvetítik a felhasználók felé Legfontosabb intézményei: Értékpapírpiacok Bankrendszer Egyéb pénzügyi intézmények

II.1. A tőkeáramlás típusai Közvetlen tőkeáramlás: a megtakarító közvetlenül bocsátja a tőkét a felhasználó rendelkezésére (pl. értékpapírpiac, tőzsde) A döntés, kockázat a befektetőé Közvetett tőkeáramlás: Intézményeken keresztül történik Kockázat az intézményé

A közvetett tőkeáramlás intézményei Monetáris közvetítők (keresk. bankok) Nem monetáris közvetítők Egyéb bankjellegű pénzintézetek Befektetési bankok Lízingtársaságok Befektetési alapok Egyéb Nem bankjellegű pénzintézetek Biztosítótársaságok Nyugdíjalapok

II.2. Közvetítő intézmények Kereskedelmi bankok Aktív bankműveletek Passzív bankműveletek Fizetési forgalom lebonyolítása Semleges bankügyletek (bankári szolgáltatások)

Legfontosabb feladataik, jellemzőik Befektetési bankok Legfontosabb feladataik, jellemzőik Tőkepiaci értékpapír-kibocsátás Befektetések megszervezése, lebonyolítása Főleg intézményi befektetőkkel, nagy összegekkel dolgozik Jelentős a súlyuk USA, Anglia, Japán-ban, mert itt szétválasztották a ker. banki és bef. banki tevékenységet a ker. bankok védelmében

Lízingtársaságok Hosszú lejáratú finanszírozás Az eszköz a finanszírozó tulajdonában marad az ügylet végéig Az igénybevevő amortizációs és adókedvezményhez jut

Feladata: a maradványtőke összegyűjtése és visszaforgatása Előnyei: Befektetési alapok Feladata: a maradványtőke összegyűjtése és visszaforgatása Előnyei: az alap pénzét jól képzett, jól informált szakembergárda kezeli Befektetési portfóliót képeznek a biztonság céljából (állampapír, kötvény, részvény)

Fajtái: Nyílt végű: a befektetési jegy bármikor visszaváltható Zárt végű: visszaváltás csak lejáratkor

Nem bankjellegű pénzintézetek (biztosító, nyugdíjalap): ezeknél a közvetítő funkció csak másodlagos, de a nagy összegek indokolttá teszik a befektetést