Termőföld, Földbérlet, Földpiac I. Előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Agrárgazdaságtan I. Előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
Természeti erőforrások védelme
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
Elméleti közgazdaságtan
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
A vidéki tér sikertényezői
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A piac és a piacgazdaság
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Termőföld, Földbérlet, Földpiac I. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Gazdaság: Az anyagi javak és szolgáltatások előállításával, elosztásával, forgalmazásával összefüggő jelenségek és kölcsönhatások összessége Gazdaság (másképp): A természet és a társadalom közötti interaktív kapcsolat (kölcsönhatás), amelynek keretei között az emberek elsajátítják a természet javait a szükségletek kielégítése céljából. Szükséglet: Az egyén és a közösség szubjektív hiányérzete, életfeltételeinek elsajátítása iránti belső igény, amely az embert cselekvésre motiválja a hiányérzet megszüntetése céljából

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Termelés: Emberi szükségletek kielégítésére alkalmas javak előállítása Termelés II.: Tágabb értelemben magába foglalja a az újratermelést, a javak elosztását, forgalmazást, végső felhasználását, fogyasztását. Termelés III.: Tudatos emberi céloknak megfelelő módon rendelkezésre álló tényezők (inputok) belépnek a termelési folyamatokba, részben vagy egészen eredeti jellegüket, minőségüket elvesztik, s ennek során végül termékké (outputtá) változnak

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A termeléshez szükség van bizonyos erőforrásokra (feltételekre), amely nélkül a termelés folyamata nem jöhet létre. A termelési feltételek (erőforrások) adottságokkal, korlátokkal csökkentett része adja a termelési tényezők halmazát (input kombinációk). Termelési tényezők: Elsődleges: Természeti tényezők (föld, vizek, erdők, bányakincsek), élőmunka Másodlagos: tőke, menedzsment,

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Élőmunka: Az ember szellemi és fizikai képességeinek összessége, amelyeket a a termelési tevékenység során használ (felhasznál). Természeti tényezők: Természetes formájukban alkalmasak termelési tevékenységekre Tőke: Termelési folyamat eredménye, Reáltőke (fizikai tőke), Pénztőke Reáltőke: gép, anyag, berendezés, ingatlan Pénztőke: készpénz, bakszámla pénz, értékpapír

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Szűkösség törvénye: A termelési tényezők korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, ezért van értékük, mindig a legkisebb mennyiségben rendelkezésre álló termelési tényező befolyásolja legnagyobb mértékben a többi használatát (Liebig minimum elv) A gazdálkodó dönt, optimalizál, melyik termelési tényezőt, milyen formában, melyikidőpontban, mekkora mennyiségben alkalmazza. A döntést befolyásoló paraméterek: összköltség, határköltség, hatékonyság, termelékenység, haszonáldozati költség, takarékosság, adottságok, üzemméret, internáliák (agrárpolitika, adórendszer, támogatások, törvények, piaci lehetőségek stb.), tulajdon

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Tulajdon: A termelési tényezők elsajátítása során létrejövő gazdasági viszonyok összessége. A tulajdon lényegi elemei: birtoklás, rendelkezés, használat A tulajdon két alaptípusa: magántulajdon, köztulajdon Meghatározza az emberek helyét a gazdasági folyamatokban Megjelenik a gazdasági szervezetek formáiban

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A magántulajdon: a termelés folyamán a termelési tényezők áruformájának a magántulajdonán alapul Klasszikus tőkés magántulajdon: egyetlen személy (család) tőketulajdonát jelenti, a tulajdonos az összes tulajdonosi funkciót (gazdálkodás, ellenőrzés működtetés konkrét feladatai) is ellátja Modern magántulajdon: A tulajdon és a tulajdonosi funkciók szétválnak (pl. Rt.) Magántulajdon esetén az embereket ki is lehet zárni a tulajdonlásból

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A mezőgazdaság termelőerői közül a termőföldnek – mint mennyiségileg abszolút korlátozott erőforrás – meghatározó jelentősége van a mezőgazdasági termelésben. Magyarországon a termőfölddel való megfontolt gazdálkodás különösen fontos, mert a népsűrűség (109 fő/km2) a világátlagnak ötszöröse az európainak kétszerese. Viszonylag kis területen kell megtermelni a hazai lakosság szükségletét kielégítő termékeket úgy, hogy közben az egyre bővülő mezőgazdaságon kívüli termelő- és nem termelő tevékenységek számára is megfelelő nagyságú terület maradjon

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A föld egy olyan speciális termelőeszköz, amely nem sorolható egy kategóriába a szabad javakkal. A termőföld szerepe rendkívül összetett a multifunkcionális mezőgazdaságban. Nemzetörökség része A folyamatos fenntartható gazdálkodás érdekeit szem előtt tartva, az értékének megőrzése csak a környezet maximális védelme esetén valósulhat meg. A gazdaságos felhasználására való törekvésnek kifejezésre kell jutnia a közgazdasági és üzemgazdasági számításokban is.

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Szükséges a föld értékelése Fiziokraták (feudális szemlélet): gazdagság igazi forrása a mezőgazdasági termelés, mely a termék természetes növekedésével új értéket hoz létre Munkaérték-elmélet: érték az emberi munka terméke, de a termőföld nem munkatermék és ugyanakkor van ára, bérleti díja. Az ár centruma pedig az az érték, amely nem más, mint a testet öltött munka. Marx: föld nem munkatermék, de monopolizálható, magántulajdonná tehető eszköz, amely áruvá válik. A magántulajdon életre hívja önmaga bérletét, és a bérletnek a használati díját, a földjáradékot.

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Aranykorona rendszer: 1875-től A föld aranykorona értékét az egy kataszteri holdon előállított tiszta jövedelemhez kötötték. Kateszteri tisztajövedelem: A kataszteri tiszta jövedelem a föld értékének az 5 %- a, amely szántónál 6 év tiszta jövedelmének átlaga (1kh=0.535ha). Az aranykorona értéket utoljára 1909-ben módosították. Termőhelyi értékszám Kompenzációs érték Termőföld termelékenység Gyakorlatban Kizárólag Aranykorona Rendszer

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Helytelen földértékelés, az aranykorona fogalmának helytelen értelmezéséből adódódik. Példa: 1 Ak=20.0000Ft 1ha szántó (közepes minőség) = 20 Ak 1 ha szántó értéke= 400.000Ft Helyes értékelés: Ak = tiszta jövedelem 5 %-a = 20 Ak 20 X 5% = 100% ebből következően 20 X 400.000 = 8 millió Magyarországon a szántóföld ára: 400.000 Ft-tól Ausztria: 1.5 milliótól, Németország: 3 milliótól, Hollandia: 9 milliótól

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Bérleti díj: A tulajdon kölcsönadásából létrejött hozadék (kamat), amelyet a kölcsönvevőnek kell megfizetnie. Termőföld esetén földjáradék (Magyar fogalomrendszer) Földjáradék: abszolút, különbözeti Különbözeti: elhelyezkedés, minőség, infrastruktúra Magyarországon a bérleti díj: 20.000 Ft-tól Ausztria: 60.000 Ft-tól, Németország: 70.000 Ft-tól, Hollandia: 90.000 Ft-tól

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A mezőgazdasági tevékenységek eredményességét befolyásolja: föld minősége földhasználat birtokstruktúra tulajdonviszonyok birtokok tagoltsága földpiac

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Birtokstruktúra a magyar mezőgazdaságban a privatizáció következtében 5,6 millió hektár termőterület került 2,6 millió magánszemély tulajdonába. kárpótlási földalap: 2,1 millió hektár volt, 1 millió földrészletben tulajdont szerzett személyek száma közel 760 ezer A részarány tulajdonra kijelölt 3,5 millió hektár területből 1,8 millió tulajdonos részesült átlagosan 1,9 hektár területtel.

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A mezőgazdasági területek tulajdonosi struktúrája 2003-ban: magántulajdon: 83%-os állami tulajdon: 10% átalakult szövetkezeteké: 3% gazdasági társaságoké: 4%. külterületi földek: természetes: 66,7%-a jogi személyek: 33,3%-a állam: 24,8%-a

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Az ország földterületének %-os megoszlása gazdálkodási formák szerint, 1989-2001 Forrás: Dr. Varga Gyula forrás: Dr. Varga Gyula

Termőföld, Földbérlet, Földpiac A földforgalom (földpiac) nem haladja meg a földterület 1 %-át. (Az unióban hasonlóan alakul) Okai: az EU csatlakozást követően valószínűsíthetően emelkedő földárak iránti várakozás, a kis méretű, elaprózott tulajdonok iránt jelentkező mérsékelt kereslet, az idős, illetve a földjüket művelni nem szándékozó tulajdonosoknak rendszeres jövedelem-kiegészítést jelentő bérbeadás, a visszakapott földtulajdonhoz, a tulajdonnal való rendelkezés jogához ma még kötődő nosztalgia, ragaszkodás.

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Birtokrendezés: A birtokrendezés olyan helyileg támogatott, jogilag szabályozott, összetett tevékenység, amelynek során vidéki térségekben újrarendezik a földtulajdon- és a földhasználat szerkezetét. Célja: A birtokrendezés során a földtulajdonosok és földhasználók szétszórtan elhelyezkedő földrészeinek egyesítése, a mezőgazdasági termelés hatékonyságának és a vidék fenntartható fejlődésének elősegítése érdekében

SWOT Analízis Erősségek a termőföld magánosítása gyakorlatilag lezárult, a vidéki népesség jelentős körében erős ragaszkodás tapasztalható a földművelés, illetve a mezőgazdasági termelés iránt, a mezőgazdaság számára kiváló adottságok kihasználását segítik az országrészenként egybefüggő mezőgazdasági hasznosítású területek, megindult a földtulajdon- és földhasználat koncentrációja, erőteljes hajlam tapasztalható a földhasználók részéről az általuk használt földterület térbeli koncentrálása iránt, a nagyüzemi gazdálkodás korában nagyméretű és egybefüggő táblák művelésével kapcsolatos kedvező tapasztalatok hatása még érződik,

SWOT Analízis Erősségek a földtulajdon erőteljes tagoltságához képest a földhasználatban javulás érződik (ma már mintegy 13 ezer gazdaság használja a mezőgazdasági terület 75%-át), még hasznosíthatóan léteznek olyan üzemközpontok (majorságok, nagyüzemi telepek, tanyák), ahol a termelési - lakóhely funkció egybekapcsolódott, a birtokrendezést követően is hasznosítható a korábbi nagyüzemi termeléshez kötődő infrastruktúra (úthálózat, vízelvezető rendszerek, öntöző rendszerek) jelentős része, bár nem tökéletes, de működő földbérleti rendszer, nagy értékű felhalmozódott szaktudás és a termelők jelentős részénél innovációs készség.

SWOT Analízis Gyengeségek a birtokok szétaprózódtak, térben erőteljesen tagoltak, a földhasználat és földtulajdon túlzottan elkülönült, alacsony a gazdaságilag életképes egyéni gazdaságok aránya, aránytalanul magas a kisméretű egyéni gazdaságok száma, a kultúrállapot fenntartása, a művelési kötelezettség érvényesítése a tagolt területeken nehézségekbe ütközik, számos korábban létesített állattartó telep szerves kapcsolata megszakadt a termőfölddel, a földhasználatban a társadalompolitikai érdekek (tájvédelem, fenntarthatóság, vidékfejlesztés) még nem kellően tudatosultak

SWOT Analízis Gyengeségek tisztázatlan tulajdonú birtoktestek előfordulása, osztatlan közös tulajdonok, a földcserék, illetve földhasználat vonatkozásában nincs kellően megalapozva a többségi akarat érvényesítésének jogi lehetősége (így a többségi akarat jogi definiálása), a magasabb földárak iránti várakozás visszafogja a földpiacot, nem érződik határozott szervező erő a helyi kezdeményezésű birtokrendezésben, nincs a szakmai közvélemény által megvitatott és elfogadott módszer a termőföld értékarányos cseréjére vonatkozóan,

SWOT Analízis Gyengeségek a földhasználati felmérések nem pontosan mutatják a földhasználat valós képét, jellemzőek a rövid időtartamú (3-5 év) bérleti szerződések, a mezőgazdasági területek öröklési szabályozása nem véd a további elaprózódástól, nincs szervezett felvilágosítás, tájékoztatás a birtokkoncentráció, birtokrendezéssel kapcsolatban, az érdekeltek jelentős körében nem tudatosultak az előnyök, nincs társadalmi közmegegyezésen alapuló birtokpolitikai koncepciónk.

SWOT Analízis Lehetőségek az EU tagsággal a mezőgazdasági termelés biztonságosabbá válhat, új vidékfejlesztési (támogatási) intézkedések forrásokat indukálnak, illetve újfajta tervezési-földhasználati megközelítéseket alakítanak ki, a mezőgazdaság- és a vidék multifunkcionális jellege erősödik, az országban nagyléptékű fejlesztési projektek indulnak, illetve folytatódnak, a birtokrendezés pozitív külföldi tapasztalatai nálunk is gyakorlati megvalósítást ösztönöznek, hosszabb távon a földpiac élénkülése remélhető, a földhasználók generációváltása szemléletformáló hatású, helyi civilszerveződések élénkülnek (önszerveződő vidéki társadalom), melyek szerepet vállalhatnak birtokrendezésben is.

Veszélyek: SWOT Analízis a magyar gazdálkodók (termelők) versenyképessége romlik, a kultúrtáj fenntartása veszélybe kerül összefüggő nagy (főként kedvezőtlen adottságú, illetve egyéb okok miatt hátrányos helyzetű) térségekben, felerősödhetnek a spekulációs célú földvásárlások, a gazdálkodók tartózkodnak a föld termőképességét, minőségét hosszú távon befolyásoló befektetésektől (melioráció, öntözés), a kárt okozó természeti elemek (árvíz, belvíz, erózió, defláció) hatása hatékonyan nem mérsékelhető, nem sikerül társadalmi közmegegyezésen alapuló birtokpolitikai koncepciót kialakítani

Termőföld, Földbérlet, Földpiac. Fő cél: A versenyképes mezőgazdasági termelést és racionális tájhasználatot elősegítő földhasználati- és birtokstruktúra. Általános (átfogó) célok: A birtokszerkezet elaprózottságának csökkentése A földhasználat és földtulajdon elkülönülésének mérséklése A birtokok tagoltságának megszűntetése A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növelése Integrált vidékfejlesztés – a vidéki népesség életfeltételeinek javítása

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Operatív (specifikus) célok: A birtokrendezés elősegítése jogi eszközökkel (jogszabályokkal) Hatékony, az igényekhez igazodó intézményrendszer működtetése A birtokrendezésben érdekeltek felkészítése a birokrendezésre Figyelemfelkeltés a birtokrendezés iránt, elfogadtatása a társadalommal

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Prioritások: A birtokrendezés elvi- és jogi megalapozása A koordináló intézmény kialakítása, a kapcsolódó intézményrendszer modernizálása Pénzügyi- és egyéb feltételek megteremtése Társadalmi elfogadtatás és felkészítés, a tudatosság erősítése

Termőföld, Földbérlet, Földpiac Spontán birokrendezés (nem intézményesített, helyi kezdeményezésű, „nullához közeli” megoldás) Intézményesített birtokrendezés (mérsékelt ütemű, de érzékelhető, „látható” eredményt hozó megoldás) Erőteljes ütemű birtokrendezés („teljes-körű” megoldás)

Köszönöm Figyelmüket! „Mindenki vegyen földet, mert ennél jobb befektetés jelenleg nincs a földön”