A torony Bábel tornya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Az Ószövetség könyvei.
A központi igazság kiválasztása
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
Panasz utca Elköltöztünk
Mezopotámiai régészeti leletek
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből.
Mikor még semmi nem létezett..
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Zene: Charlie - Ha messze mész
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk
Mózes 1. könyve A termtésről
IGAZ-GYŐNGYŐK.
103. zsoltár („A Dávidé.”) Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Valami aggaszt, vagy idegesít?
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Jó reggelt!.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
Sötét fenn az ég, fény sehol sem ég, Az arcomra álmos köd szitál.
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Készítsük el, készítsük el,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Jézus főpapi imádsága Egy imádság az emberért Imádkozzunk Ővele.
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
*. Türr István Gerster Béla április 7.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Hogy jön létre egy Paradigma.
Isten szívén megpihenve forrjon szív a szívre hát
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Bábel tornya.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
A „vér” a Bibliában (Ó- és Új Testamentum), a Koránban és a Talmudban
Mezopotámiai lakáskultúra
Jó reggelt!.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Amit szívünk esdve kér, Földi kincsnél többet ér
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Mezopotámia művészete
JÓ REGGELT ! 4.
ISTEN HOZOTT! JÓ REGGELT!.
Pieter Bruegel ben fogadta mesterré az antwerpeni festőcéh.
Előadás másolata:

A torony Bábel tornya

Az Etemananki rekonstrukciós rajza Hansjörg Schmid munkája alapján rajzolta Jona Lendering A Nagy Zikkurát rekonstruált homlokzata Épült Babilonban, Kr.e. 610 körül

Bábel tornya-embléma Jacobus de Boschius: Symbolographia sive de Arte Symbolica, Augsburg/Dillingen, 1702) http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbolum/szimbolumszotar.htm#b A német Verses Világkrónika illusztrációja 1370 körül http://www.nyest.hu/hirek/babel-tornya-avagy-a-nyelvek-osszezavarasanak-mitologiajarol

Id. Pieter Brueghel: Bábel tornya, 1563 http://regi.epiteszforum.hu/imagelist/gallery/nid,17467/img_id,84924

A nyelvek összezavarása, Gustav Dore, metszet, 1870

Mózes I. könyve 11. rész (Károli Gáspár Bibliafordítása) 1. Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala. 2. És lőn mikor kelet felől elindultak vala, Sineár földén egy síkságot találának és ott letelepedének. 3. És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt. 4. És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén. 5. Az Úr pedig leszálla, hogy lássa a várost és a tornyot, melyet építenek vala az emberek fiai.

6. És monda az Úr: Ímé e nép egy, s az egésznek egy a nyelve, és munkájának ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, a mit elgondolnak magukban. 7. Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét. 8. És elszéleszté őket onnan az Úr az egész földnek színére; és megszűnének építeni a várost. 9. Ezért nevezék annak nevét Bábelnek; mert ott zavará össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan széleszté el őket az Úr az egész földnek színére.

Források http://www.nyest.hu/hirek/babel-tornya-avagy-a- nyelvek-osszezavarasanak-mitologiajarol http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbo lum/szimbolumszotar.htm#b Pieter Brueghel: Bábel tornya http://regi.epiteszforum.hu/imagelist/gallery/nid,17467/i mg_id,84924 Gustav Dore http://www.artbible.info/art/large/492.html