Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezopotámia művészete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezopotámia művészete"— Előadás másolata:

1 Mezopotámia művészete

2 Sumér városok: Eridu Uruk Ur Lagash Sumér I. Sumér II.

3 Sumerok I.e

4 Mezopotámia művészetének korszakai
Őskori művészet (Kr. e. 3. évezredig) Szamarra és Tell Halaf kultúrái (Kr. e Ubaid-kultúra (Kr. e Uruk-kultúra (első uruki kultúra, Kr. e k.) Dzsemdet-Naszr-kor (Kr. e évezred eleje) Korai sumer városállamok időszaka (Kr. e Agadei dinasztia kora, akkád hódítások (Kr. e ) Sumer reneszánsz (Kr. e. (Kr. e század) Óbabiloni kor (Kr. e század) Kassu kor (Kr. e század) Középasszír művészet (Kr. e század) Középbabilóni művészet (Kr. e század) Újasszír kor (Kr. e század) Késő babiloni művészet (Kr. e )

5 Építészeti emlékek, jellemzőik
Építési anyag: égetett vagy szárított vályogtégla Építészet jellemzői: síklefedés, tömör falak szolgálnak tartószerkezet gyanánt.

6 Rekonstruált zikkurat
URUK lépcsős zikkuratok Kis templomaikat egy magaslat / = zikkurat / tetejére építették, hogy közelebb legyen az éghez, hogy „hegyen” legyen a templom. Sumér őshaza : Ázsiában , hegyes vidéken - isteneik hegyen vannak Rekonstruált zikkurat A zikkuratokat eleinte égetetlen agyagtéglákból emelték , később a külső réteg már égetett agyagtégla volt.

7 A szintek oldalai valószínűleg különböző színűre voltak festve
A város istenének szentélye Lépcsők

8 7 lépcsősor vezetett fel a legfelső, kék csempével borított szentélyhez

9 Szobrászat Melyek a szobrok közös jellemzői?
Hangsúlyos szem ábrázolás, tömzsi, erőteljes alkat, jellegzetes imádkozó kéztartás, háncsszoknya(kaunakész),jellegzetes szakáll

10 I.i.3.évezred Lagas városa Gudea szobrok /Musee de Louvre/

11 Az írás kialakulása i.e.3000 – a korai sumér időszakban
Ékírásos agyagtáblácskák : A jelek adminisztratív okokból jöttek létre eleinte szám-adatokként szerepelnek, mint jelzők A képírásból alakult ki, egyre egyszerűsödnek a jelek, szimbolumok.

12

13 fehér : kagyló Egyik oldal: béke, Másik oldal:háború
”Ur-i standard” kék: lazurit kő fehér : kagyló hárfa Egyik oldal: béke, Másik oldal:háború

14 Korai agyag áldozati tábla : A király építkezik
Áldozati víz vagy állat vére Koruk eseményeinek dokumentálása Fején építőanyagot visz ,alapkőletételt ábrázol

15 Hammurapi-sztélé Sztélé : faragott, felállított kőlap
Hammurapi Samas Napisten 282 – szigorú – törvénye : párhuzamos sorokban írva ! Csatornaépítő, híd az Eufráteszen, a folyóval párhuzamos utcák agyagtáblás könyvtár,itt írták le, sumérul, a sumér eposzokat : Gilgames-eposz : vízözön van benne…

16 Freskórészlet a Mári palotából

17 Asszírok I.e.XVIII.sz-tól i.e.650-ig

18 Asszírok I.e. VII.század

19 Asszír és babiloni művészet
Asszír szobrászat Lamasszu

20 Tetramorf lények Kentaur Szfinx LAMASSZU

21 Megsebzett nőstény oroszlán
I.e.7.század Asszír vadászjelenet I.e.9.század

22 Az Istár-kapu színes, mázas téglából rakott domborművei (i.e. 570 k.)
A szarvat viselő, villás nyelvű kígyósárkány Babilon főistenének, Marduk jelképe.

23 Babilon városa

24 Bábel tornya a Bibliában, Mózes első könyve alapján
„Az egész földnek ugyanaz volt a nyelve és ugyanazok voltak a szavai. Amikor keletről elindultak, Sineár földjén találtak egy nagy síkságot és ott letelepedtek. Így szóltak egymáshoz: „Gyertek, csináljunk téglát és égessük ki. ” A tégla épületkő gyanánt szolgált, a szurok pedig kötőanyagul. Azután így szóltak: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér. Szerezzünk nevet magunknak, és ne szóródjunk szét a földön!” Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, amelyet az emberek építettek. Így szólt: „Nézzétek, egy népet alkotnak és egy nyelvet beszélnek. Ez csak a kezdete tevékenységüknek. Ezután semmi sem lesz nekik lehetetlen, aminek a megvalósítását elgondolják. Ezért szálljunk le és zavarjuk össze nyelvüket, hogy senki ne értse a másik nyelvét!” Az Úr tehát szétszórta őket onnét az egész földön, s abba kellett hagyniuk a város építését. Ezért nevezik azt Bábelnek, mivel az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét és onnét szórta szét őket az Úr az egész földön.”

25 Albert Grimmer:Bábel tornya
Gustave Doré:Biblia metszet Id.Pieter Brueghel:Bábel tornya

26 Dubai, Nakheel Tower

27 Perzsák Birodalma

28 Perzsa építészet Szedjük össze a perzsa oszlop és oszlopfejezet jellemzőit! Megoldás:karcsú kannelurázott törzs, gazdagon díszített, egymásnak háttal két fordított BIKA alkotja a fejezetet.

29 Persepolis Apadana : nagyméretű ,levegős , reprezentatív csarnok

30

31 A „Halhatatlanok”

32 Állítások a sumer, asszír és perzsa művészetről
A zikkurat fogalma :négyszögletes tömbökből álló, felfelé lépcsőzetesen keskenyedő torony, a sumér, a babilóniai és asszír templomok fontos alkotórésze. A torony tetején lévő szentélyt (csillagvizsgáló) menedékes rámpákon közelítették meg. A lamasszu :asszíriai emberfejű szárnyas oroszlán, az ókori asszír épületek bejáratánál helyezkedtek el. A kép perzsa oszlopfejezetet ábrázol A kaunakész kifejezés szandált jelent. Nagy Kürosz az Óperzsa Birodalom alapítója, meghódította a médeket és egyesítette a perzsa területeket, sírja Paszargadaiban található.

33 Fogalmak Sztélé Legjellemzőbb felületek törvénye Fogadalmi szobor
Zikkurat Standard Apadáma Kapuörző kolosszus/Lamasszu Kaunakész Pilaszter Intarzia

34 Szaddám Husszein Nabukodonozor örököseként a nyolcvanas évek elején nekilátott az ősi Babilon feltárásának és sajátos formában történő újjáépítésének. Az Unesco képviselői elborzadva állapították meg 1986-ban készült jelentésükben, hogy Szaddám a régi város romjait alapzatnak felhasználva, azokon egy modern palotát épít fel, amely annyiban hasonlít a hajdani épületekre, mint a Disneyland Eiffel-tornya a párizsi eredetihez. A monumentális építkezés dollármilliárdokat emésztett fel. A diktátornak még arra is volt gondja, hogy a Nabukodonozor hajdani trónterme helyén felhúzott falakon minden egyes tégla ezt a feliratot viselje: „Nabukodonozortól Szaddám Huszeinig Babilon újra épül és felemelkedik.” Forrás:Morvay Péter :Sineár, a lázadás földje in.:Hetek, VIII.évfolyam,14.

35 Szorgalmi feladatok Napóleon-Rosette-i kő Hitler- Longinus lándzsája
Szaddám Husszein-Babilon városa

36 Henry Creswicke Rawlinson (1810 - 1895) munkássága
Jean-François Champollion ( ) munkássága Heinrich Schliemann ( ) felfedezése


Letölteni ppt "Mezopotámia művészete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések