A labdarúgás elmélete, gyakorlata és oktatásmódszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Advertisements

Az NBI.-NBII. U17-U19 edzők konferenciája
Les – a gyakorlatban február 25. Nyíregyháza.
Alapok • Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját büntetőterületén,
Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
DEIK nyári ösztöndíj jelentés: a KőPapírMetalFC ”lájtosított” 2D RCSS csapat bemutatása Dóczi Roland Debreceni Egyetem Informatikai kar Mérnök informatikus.
A FOOTBALL kialakulása
A foci Varga Dávid.
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
3. szabály A játékosok száma. A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb öt-öt játékossal, akik közül egy-egy a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja
Játékjogosultság A) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult.
A labdarúgás története
Lány Ádám Labdarúgás Testnevelés.
OTP - MOL - Bozsik Labdarúgó Akadémia - Játékszabályok
KAPUS KÉPZÉS EDZŐI SZINT 1. (UTÁNPÓTLÁS) ELMÉLET
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
Tabáni Spartacus SKE Bemutatkozás.
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
Kosárlabda (testnevelés)
Testnevelés (Labdarúgás)
Készítette: Tokai Márk és Tokai Balázs
Szabadrúgások. Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
EDZŐTÁBOR – 29. MARCALI Az asszisztens segítő jelzései és zászlótechnikája. Előadó: Kiss Balázs.
Szabadrúgások.
Büntetőrúgások. Végrehajtás A játékvezető kijelöli azt a kaput, amelynél a rúgásokat elvégzik A játékvezető pénzfeldobással sorsol, és amelyik csapatkapitány.
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
A testnevelési tanterv.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
JÁTÉKRENDSZEREK CSAPATJÁTÉK NAPI TAKTIKA.
A SOKMOZGÁSOS TÁMADÓ JÁTÉK
Labdarúgó foglalkozások sajátosságai
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
Széles-Kovács Gyula Váczi Péter
BEISKOLÁZÁSI MUNKAÉRTEKEZLET
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Arsenal Football Club. A következőkben az Arsenal labdarúgó csapatról tudhatunk meg fontosabb információkat.
A mi földink.
13. szabály Szabadrúgások
Kiemelt célok és feladatok
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
Nem minden az aminek látszik…
Kézilabda.
Puskás Ferenc.
Real Madrid.
A Labdarúgás.
Labdarúgás. A játék két félidőből áll, amelyek 45 percig tartanak. A pályán mindkét csapatból 11 ember játszik, a cserék száma hivatalos mérkőzésen három,
TÁMOP / A mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok tapasztalatai.
Az amerikai futball története és szabályai. Története Gyökerei Angliába nyúlnak vissza, hisz az amerikai futball tulajdonképpen a britek egyik kedvenc.
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
10. Szabály: A mérkőzés VÉGEREDMÉNYÉNEK meghatározása
13. szabály: Szabadrúgások
17. szabály - A szögletrúgás
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Egy kis futball történelem
Előadás másolata:

A labdarúgás elmélete, gyakorlata és oktatásmódszertana TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás elmélete, gyakorlata és oktatásmódszertana Juhász Imre

Tartalom A labdarúgás története A labdarúgás oktatásmódszertana A labdarúgás elmélete , gyakorlata és oktatásmódszertana. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Tartalom A labdarúgás története A labdarúgás oktatásmódszertana Oktatásmódszertani alapelvek A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás technikai ismeretei A játékosok mozgása labda nélkül A játékosok mozgása labdával Stratégia és taktika A játékrendszer és fejlődése A védekezés taktikája A támadás taktikája A labdarúgás egyéb változatai A kispályás (5+1) labdarúgás A Futsal A Strandlabdarúgás Gyakorlatjavaslatok a mozgáskoordináció, a labdaérzék fejlesztésére

A labdarúgás története Kína (i.e. 2-3. évezred) TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás története Kína (i.e. 2-3. évezred) Huang-ti császár a gyalogos kínai katonák kiképzésére találta ki. 1. kép: Labdajáték az ókori Kínában [1.] tsu-küh (szó szerint: rúgni-labda).

A labdarúgás története Japán TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás története Japán Kemari A főnemesség és miniszteri rangú hivatalnokok játéka. 2. kép: Labdajáték az ókori Japánban [2.]

A labdarúgás története …és szerte a világon. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás története …és szerte a világon. Közép-Mexikóban az olmékok a tlacstli labdajátékot művelték egy tömör kaucsuklabdával; Az Ókori Róma játéka, a harpastum, egy rögbiféle játék volt, leginkább ez lehet a labdarúgás távoli elődje; A római légiók hódító útjukra magukkal vitték a szőrrel bélelt felfújt hólyagot, a bőrlabdát; 1400 körül Firenzében a calció labdajátékot játszották előírt szabályok mellett, rögzített méretű játéktéren.

A labdarúgás története A modern labdarúgás bölcsője - Anglia TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás története A modern labdarúgás bölcsője - Anglia 1848 Cambridge-i Szabályok: Eton, Harrow, Rugby, Winchester, Shrewsbury 1855: Sheffield Football Club 1863: The Football Association (FA) Különválik a rögbi és a futball 1885: International Football Association Board 1904: Fédération Internationale de Football Association (FIFA)

A labdarúgás népszerűsége a világon TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás népszerűsége a világon 3. kép: A labdarúgás népszerűségének országos megoszlása [4.] Azok az országok, amelyekben a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, azok az országok, ahol a labdarúgás kevésbé népszerű, A zöld és piros különböző árnyalatai az 1,000 lakosra jutó játékosok számát mutatja, egy 2006-os felmérés alapján.

A labdarúgás magyarországi története A labdarúgás elmélete , gyakorlata és oktatásmódszertana. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás magyarországi története 1879. Molnár Lajos és Gróf Esterházy Miksa „Atletikai gyakorlatok” című könyvében ismertetik először a játékot; 1896. Löwenrosen (Lányi) Károly iskolai bemutatókat szervez; 1897. Ray Ferenc és Stobbe Ferenc kezdeményezésével megalakul a Budapesti Torna Club; 1897. Ray Ferenc megalakítja az első magyar labdarúgó csapatot, a BTC-t; 1897. október 31.- én játszák az első nemzetközi mérkőzést a bécsi Cricket csapata ellen (eredmény: BTC-Cricket 0:2); 1901. megalakul a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ); 1901. február 4.- én indul az nemzeti első bajnokság (NB I. és NB II. osztályban); 1907. A FIFA felveszi Magyarországot a tagjai közé.

A labdarúgás elmélete , gyakorlata és oktatásmódszertana. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás magyarországi története A Magyar labdarúgó válogatott legfényesebb eredményei 1938. Franciaország: VB. 2. helyezés; 1952. Helsinki: olimpiai 1. helyezés; 1964. Tokió: olimpiai 1. helyezés; 1968. Mexikó: olimpiai 1. helyezés.

A labdarúgás magyarországi története Az „Aranycsapat” A labdarúgás elmélete , gyakorlata és oktatásmódszertana. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás magyarországi története Az „Aranycsapat” Az „Aranycsapat” : Grosics Gyula-Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály-Bozsik József, Zakariás József-Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Vezetőedző: Sebes Gusztáv 4. kép: Az „aranycsapat „ [4.]

A labdarúgás oktatásmódszertana Oktatásmódszertani alapelvek TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás oktatásmódszertana Oktatásmódszertani alapelvek Életkori sajátosságok figyelembevétele; Lépésről – lépésre, fokozatosság; A tanulási folyamat ellenőrzése; Állandó versengés; Az átlagon felüli tanulók kiemelése; Az ügyetlenebb láb képzése; A „Z”-modell alkalmazása.

A labdarúgás oktatásmódszertana A „Z”-modell TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás oktatásmódszertana A „Z”-modell Emberelőnyös helyzetek; Létszámegyenlő helyzetek; Emberhátrányos helyzetek. 2:1 4:1 4:2 6:3 4:4 3:3 Adjunk előnyt a támadótaktikai képzésnek. Védekezni-rombolni könnyebb, mint építeni. Ezért a ”Z" felső ágán az emberelőnyös helyzetek szerepelnek, és ahogy érnek a feltételek, úgy kerülnek előtérbe a létszámegyenlőségben végzett gyakorlatok, játékok. Szilárd tudás birtokában már a hátrányos helyzeteké -védők számbeli fölénye - lehet a vezető szerep (Göltl, 2002). 2:2 1:2 3:6 2:4 1:3 stb…

TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás technikai ismeretei A technika fogalma (Kristóf és mtsai, 1999): A labdarúgás technikáján a tanulónak, a játékosnak azt a célszerű, és gazdaságos mozgástevékenységét értjük, amelyet a játék során, a játékszabályok betartásával az eredményes szereplés érdekében végez. Valamennyi mozgáselem összesége.

A játékosok mozgása labda nélkül: TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás technikai ismeretei A játékosok mozgása labda nélkül: Futás Megindulás, megállás Irányváltoztatás Felugrás, leérkezés Esés Cselezés A kapus alaphelyzete, helyezkedése

A játékosok mozgása labdával: TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás technikai ismeretei A játékosok mozgása labdával: Rúgás Labdaátvétel Labdavezetés Fejelés Cselezés Szerelés Bedobás Kapus védő- és támadó tevékenysége

A labdarúgás technikai mozgásanyagának felosztása A labdarúgás stratégiai és taktikai ismeretei A stratégia fogalma (Csanádi, 1978): Távolabbi célok elérését biztosító, segítő intézkedéseket, irányításokat, ismereteket gyűjtőnéven stratégiai ismereteknek nevezzük. A taktika fogalma (Kristóf és mtsai, 1999): A taktika fogalmán olyan tervszerű, ésszerű játékot értünk, amely az egyén és a csapat fizikai-pszichikai lehetőségeit optimálisan kiaknázza. Épít az ellenfél küzdőmódjára, erejére, gyengeségeire, alkalmazkodik a szabályokhoz és a mérkőzés külső és belső körülményeihez.

TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás taktikai ismeretei Támadás Egyéni Labdavezetés Cselezés Fejelés Kapura lövés Együttes (csapat, csapatrész) Helyezkedés Átadás-átvétel Indításokon alapuló támadásvezetések Labdabirtoklásra épülő támadásvezetések Alapvonal támadása Váltások Támadás lestaktika ellen Játékrészletek támadótaktikai megoldásai

TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás mozgásanyagának felosztása A labdarúgás taktikai ismeretei Védekezés Egyéni Helyezkedés Szerelés Kapus védő tevékenysége Rendeződés Késleltetés Kölcsönös biztosítás Együttes (csapat, csapatrész) Emberfogás Területvédekezés Vegyes védekezés A labda visszaszerzésére irányuló védekezések Lestaktika Játékrészletek védőtaktikai megoldásai

A labdarúgás egyéb változatai A kispályás (5+1) labdarúgás TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás egyéb változatai A kispályás (5+1) labdarúgás Az 1960-as évektől önálló fejlődésnek indul; Az iskolai testnevelés elősegítésére kombinált játéktereket alakítanak ki; Szabályai a nagypályás szabályokra épül; A tömegek sportjában jelentős szerepet tölt be az egész világon.

A labdarúgás egyéb változatai A Futsal 1930-ban Juan Carlos Ceriani Gravier ötlötte ki a labdarúgás mini, 4+1-es változatát; a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít; Kezdetben Five a Side volt a játék neve, később az angol football és a spanyol sala (terem) szavakból született meg a futsal elnevezés ; A FIFA 16 válogatott csapat részvételével rendez négy évente világbajnokságot; 1986-tól a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) keretében Kispályás Bizottság (4+1) irányítja a teremlabdarúgást. TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010

A labdarúgás egyéb változatai A strandlabdarúgás TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 A labdarúgás egyéb változatai A strandlabdarúgás Dél-Amerikában, főleg a homokos tengerparttal rendelkező országokban alakult ki; 1992-ben megalakul a Beach Soccer Worldwide; Az első világbajnokságot 1995-ben rendezték, a FIFA 2005-ben vette át a rendezését; A Magyar Strandlabdarúgó-szövetség 1995. június 8-án alakult.

TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Gyakorlatjavaslatok a mozgáskoordináció, a labdaérzék fejlesztésére (Kristóf és mtsai, 1999) Különböző feladatok megoldása után helyezkedés versenyszerűen; 3 labda kerülése, futás a padon végig, szökdelés 5 zsámoly felett, és beállás a legközelebb álló labdához; szökdelés a tornapad fölött páros lábbal tízszer; 10 labdakerülés; átfutás a zsá­molyok felett; 5 labdakerülés; szökdelés a pad felett ötször, szlalomfutás a zsámolyok között Labdaszerzés, helyezkedés. Ki szerez több gólt? Labdaterelés két-két kapura 2 perces időtartamokkal.

TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Gyakorlatjavaslatok a mozgáskoordináció, a labdaérzék fejlesztésére (Kristóf és mtsai, 1999) Pontszerzés párharc révén; Játék két kapura több labdával; Kispályás labdarúgójáték A és B csapat között folyik több (2, 3, 4) labdával; Adogatóverseny fejeléssel; Mozgócél versenyszerű kilövése; Párharc a pontokért.

Szakirodalom Csanádi, Á. Labdarúgás 1-3. köt. Budapest, Sport, 1978. A labdarúgás elmélete és gyakorlata TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Szakirodalom Csanádi, Á. Labdarúgás 1-3. köt. Budapest, Sport, 1978. Földes, É., Kun, L., Kutassi, L. A magyar testnevelés és sport története. Buda­pest, Sport, 1977. Göltl, B. Labdarúgás lépésről lépésre. Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest, 2002. Kristóf, L., Magyar, Gy., Gál, L. Sportjátékok III. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest, 1999. Molnár, L., Estreházy, M. Athletikai gyakorlatok. Budapest, Athenaeum r. társ könyvnyomdája, 1879. Smith, M. Calció. Milánó, Sperling & Kupfer, 1977. Sebes, G. A Magyar labdarúgás. Budapest, Sport, 1953. Ide kérünk írni!

A labdarúgás elmélete és gyakorlata TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Internetes források History of Football. (Hozzáférés helye:http://www.fifa.com/classicfootball/history/the-game/origins.html; Letöltés ideje: 2014. november 20.) History of the FA. Football Association website. (Hozzáférés helye: http://www.thefa.com/about-football-association/history; Letöltés ideje: 2014. június 09.) FIFA Survey: approximately 250 million footballers worldwide. (Hozzáférés helye: http://www.fifa.com/aboutfifa/organisation/news/newsid=88048/index.html; Letöltés ideje: 2014. február 15.) Hazai és nemzetközi futsaltörténet. futsal.hu; 2008.09.14. (Hozzáférés helye: http://www.futsal.hu/Publikaciok/Tortenet/Hazai-es-nemzetkozi-futsaltortenet.html; Letöltés ideje: 2014.március 02.) Pickup, O. S. Introducing The England Beach Soccer Team. Sabotage Times. Lapszám: 2013.09.13. (Hozzáférés helye: http://sabotagetimes.com/reportage/sand-aliens-heel-flicks-introducing-the-england-beach-soccer-team/; Letöltés ideje: 2014. március 25.) Ide kérünk írni!

Képek forrása [1.] http://strollax.blogspot.hu/2012_04_01_archive.html TÁMOP 4.1.2.E-13/KONV-2013-0010 Képek forrása [1.] http://strollax.blogspot.hu/2012_04_01_archive.html [2.] http://rokugan.hieratica.net/ciudadhistorias/viewtopic.php?f=90&t=1213 [3.] http://www.felsobuki.sulinet.hu/osztaly/a2011/web/bocskeimartin/tortenete.html [4.] http://realmadrid.network.hu/kepek/real_madrid_kepek/aranycsapat

Köszönöm a figyelmet!