Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A szökőnap.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Új irányok az étkeztetésben
Szakmai hét ig Vokony Éva: Bölcsődei ellátás Budaörsön
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
Vasútszabályozási Osztály
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A jövedéki szabályozás modernizálása
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
KMOP-4.2.1/B „Interdiszciplináris, innovatív kutatási irányok és az ipari kooperáció infrastrukturális hátterének fejlesztése, valamint új.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Családtámogató ellátások
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről Bagyinszki Zoltánné Siófok, 2014. október 21.

Múlt ÁNTSZ ajánlás (2011. augusztus 2.) Kutatás (2013.) Bagyinszki Zoltánné NRSZH Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztály Jogszabály tervezet véleményezése (2013. május 8.) 1/2000 (I.7.) SZCSM r. 45.§ (2) legalább napi 3x-i étkezés, ebből egy alkalommal meleg étel

A kérdőív kitöltőinek száma

A közétkeztetés kutatásban résztvevők területi eloszlása

Különböző étkezési csoportok előfordulásának aránya (%)

Az ellátott személyek korcsoportonkénti megoszlása (%)

A kitöltők étkezési forma és korcsoport szerinti bontásban megadott csoportjainak megoszlása Össze-sen - 0-1 éves 1-3 éves 4-6 éves 7-14 éves 15-18 éves 19-69 éves 70 év felett 8 bölcsődei étkezés 4 71 75 egész napos étkezés 1 3 9 17 45 84 napi négyszeri étkezés 2 10 15 napi háromszori étkezés 33 55 113 napi egyszeri étkezés 25 40 Összesen 72 19 22 12 78 120 335

Jelen EMMI rendelet 37/2014. (IV.30.) (2014. április 30.) „R” módosítás 2014. szeptember 1. / Bevezetés 2015. július 1. (8.§) / Felhasználási előírások 2016. december 13-tól az étlapon fel kell tüntetni: energiatartalom számított sótartalom

Jövő Sótartalom – lecsökken napi 5 gr (2014-2020.) Étlapon – megjelenik a számított energiatartalom és sótartalom, Telítetlen zsírsavak, cukortartalom, allergén összetevők (2016.12.13-tól) Élelmezésvezető Dietetikus – kötelező továbbképzés 5 évente (első alkalom 3 éven belül / OÉTI) Előírt napi bevitel (kcal/nap/fő) 70 év felett 2000-2400 kcal

2015. január 1. Közétkeztetés bevezetése Cél: megfelelni a jogszabályi előírásoknak Adott: a személyi-szakmai feltétel a tárgyi feltétel (berendezés, eszköz) Költségvetés tervezés – rendező elv!! Ezért elmarad pl. tisztasági festés textília beszerzés bútorpótlás és csere

Mit tettünk Mi? Jogszabály véleményezés OÉTI ÁNTSZ ajánlások tanulmányozása KÖZSZÖV 2011. augusztus 1. – december 31. só cukor magas zsírtartalmú tejföl csökkentés

Kutatás (100 idős otthon) – 2013. április-május Raktárfelület (2013.) összegző szakértői vélemény (EMMI/2013. május 8.) Raktárfelület (2013.) Hűtőkapacitás(2013.) Konyhai gépek cseréje (2014.) Számítógépes program fejlesztése (2014.) Próbafőzés és kóstolás (2013.09.hó, 2014.09-10.hó) Értékelés Diétás szakács képzés (2013. június) Egészségmegőrző Hét (tavasz – ősz / évente)

Lakógyűlés – Élelmezési Bizottsági ülés (2014. február – április) Tájékoztatás Elégedettség mérés Brainstorming – mint probléma megoldó modell Élelmezési csoport Egészségügyi vezetők – dietetikus Intézeti vezető menedzsment Értékelés (2014.június – július) Új ételek az étlapon

Étlap (minta)

2014. szeptember 1. Sószórók megszüntetése Táblák az egészséges életmódról Számítógépes tápanyag kimutatás Új étrendek bevezetése Új termékkutatás Újszerű étlapok alkalmazása 2015. évi költségvetés előkészítés EU-s összeghatár jelenleg napi 400.-Ft+áfa (nyersanyagnorma) Napi 4x-i étkezés és diéta biztosított Adagolási útmutató

Ellátotti elégedettség 2014. III. negyedév 90%-ban jó minősítés az étkezésekre 6%-ban elfogadható 4%-ban rossz 400 fő részvételével 2015. januártól kb. 100.-Ft+áfa többlet szükséges a teljes körű jogszabályi működtetéshez.

Veszélyek (általánosságban) Központi főzőhely Nem saját főzőkonyha, csak tálaló konyha Tárolás Önellenőrzés ételminta akkreditált labor általi ellenőrzése (min. 2 év) vízminta vétel HACCP minősítés (2 évente) Akár 80 km távolság Ételszállítás – minőség Napi min. 3 szállítás R-T / E / U-V Személyi feltétel: Kistelepülések – dietetikus szakember hiány Magyarországos OKJ-s diétás szakácsképzés ?????

Ellátottak egészségi állapotváltozása (2008-tól) GSZV Önálló étkező fogazat hiánya Újszerű ételkészítési technológia Gyümölcs (szőlő, szilva, körte, alma) pépesítése? – félrenyelés veszélye! Hagyományok, tájjelleg (pl. vasi dödölle) Vad, hal, nyúl? Kérheti az ellátott a napi étkezésből a kivételét térítési díj? – bevételi kiesés? jogszabály: 29/1993. (II.17.) Korm.r. 29.§ (3)

Magasabb létszám a munkavállalói oldalon Élelmezési csoport / ételtechnológia miatt Kiszolgálás – tálalás Ápoló gondozó személyzet / segítséggel étkezők miatt Új technológiai eljárások Új gépek – költségek Rezsiköltség Munkavállalói bérköltségek képzési költségek Beszerzési nehézségek Szezonális zöldség – gyümölcs egész évben naponta Magyar termék? – őstermelő? – közbeszerzés?

(De milyen ellenőrzés és szankció várható?) Összegezve Az idősek otthonaira nem „húzható” rá az un. MINTA MENZA Az időskorúak, adott egészségi és értelmi állapotban kerülnek az otthonba 70-90 éves idős emberek, akinek az egészséges életmódra „nevelése” nem járható út Pazarlás veszélye! Növekvő diéták száma Fegyelmezett, törvénytisztelő magatartás – a rendszer bevezetése ?????????? (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket