Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről Bagyinszki Zoltánné Siófok, 2014. október 21.
Múlt ÁNTSZ ajánlás (2011. augusztus 2.) Kutatás (2013.) Bagyinszki Zoltánné NRSZH Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztály Jogszabály tervezet véleményezése (2013. május 8.) 1/2000 (I.7.) SZCSM r. 45.§ (2) legalább napi 3x-i étkezés, ebből egy alkalommal meleg étel
A kérdőív kitöltőinek száma
A közétkeztetés kutatásban résztvevők területi eloszlása
Különböző étkezési csoportok előfordulásának aránya (%)
Az ellátott személyek korcsoportonkénti megoszlása (%)
A kitöltők étkezési forma és korcsoport szerinti bontásban megadott csoportjainak megoszlása Össze-sen - 0-1 éves 1-3 éves 4-6 éves 7-14 éves 15-18 éves 19-69 éves 70 év felett 8 bölcsődei étkezés 4 71 75 egész napos étkezés 1 3 9 17 45 84 napi négyszeri étkezés 2 10 15 napi háromszori étkezés 33 55 113 napi egyszeri étkezés 25 40 Összesen 72 19 22 12 78 120 335
Jelen EMMI rendelet 37/2014. (IV.30.) (2014. április 30.) „R” módosítás 2014. szeptember 1. / Bevezetés 2015. július 1. (8.§) / Felhasználási előírások 2016. december 13-tól az étlapon fel kell tüntetni: energiatartalom számított sótartalom
Jövő Sótartalom – lecsökken napi 5 gr (2014-2020.) Étlapon – megjelenik a számított energiatartalom és sótartalom, Telítetlen zsírsavak, cukortartalom, allergén összetevők (2016.12.13-tól) Élelmezésvezető Dietetikus – kötelező továbbképzés 5 évente (első alkalom 3 éven belül / OÉTI) Előírt napi bevitel (kcal/nap/fő) 70 év felett 2000-2400 kcal
2015. január 1. Közétkeztetés bevezetése Cél: megfelelni a jogszabályi előírásoknak Adott: a személyi-szakmai feltétel a tárgyi feltétel (berendezés, eszköz) Költségvetés tervezés – rendező elv!! Ezért elmarad pl. tisztasági festés textília beszerzés bútorpótlás és csere
Mit tettünk Mi? Jogszabály véleményezés OÉTI ÁNTSZ ajánlások tanulmányozása KÖZSZÖV 2011. augusztus 1. – december 31. só cukor magas zsírtartalmú tejföl csökkentés
Kutatás (100 idős otthon) – 2013. április-május Raktárfelület (2013.) összegző szakértői vélemény (EMMI/2013. május 8.) Raktárfelület (2013.) Hűtőkapacitás(2013.) Konyhai gépek cseréje (2014.) Számítógépes program fejlesztése (2014.) Próbafőzés és kóstolás (2013.09.hó, 2014.09-10.hó) Értékelés Diétás szakács képzés (2013. június) Egészségmegőrző Hét (tavasz – ősz / évente)
Lakógyűlés – Élelmezési Bizottsági ülés (2014. február – április) Tájékoztatás Elégedettség mérés Brainstorming – mint probléma megoldó modell Élelmezési csoport Egészségügyi vezetők – dietetikus Intézeti vezető menedzsment Értékelés (2014.június – július) Új ételek az étlapon
Étlap (minta)
2014. szeptember 1. Sószórók megszüntetése Táblák az egészséges életmódról Számítógépes tápanyag kimutatás Új étrendek bevezetése Új termékkutatás Újszerű étlapok alkalmazása 2015. évi költségvetés előkészítés EU-s összeghatár jelenleg napi 400.-Ft+áfa (nyersanyagnorma) Napi 4x-i étkezés és diéta biztosított Adagolási útmutató
Ellátotti elégedettség 2014. III. negyedév 90%-ban jó minősítés az étkezésekre 6%-ban elfogadható 4%-ban rossz 400 fő részvételével 2015. januártól kb. 100.-Ft+áfa többlet szükséges a teljes körű jogszabályi működtetéshez.
Veszélyek (általánosságban) Központi főzőhely Nem saját főzőkonyha, csak tálaló konyha Tárolás Önellenőrzés ételminta akkreditált labor általi ellenőrzése (min. 2 év) vízminta vétel HACCP minősítés (2 évente) Akár 80 km távolság Ételszállítás – minőség Napi min. 3 szállítás R-T / E / U-V Személyi feltétel: Kistelepülések – dietetikus szakember hiány Magyarországos OKJ-s diétás szakácsképzés ?????
Ellátottak egészségi állapotváltozása (2008-tól) GSZV Önálló étkező fogazat hiánya Újszerű ételkészítési technológia Gyümölcs (szőlő, szilva, körte, alma) pépesítése? – félrenyelés veszélye! Hagyományok, tájjelleg (pl. vasi dödölle) Vad, hal, nyúl? Kérheti az ellátott a napi étkezésből a kivételét térítési díj? – bevételi kiesés? jogszabály: 29/1993. (II.17.) Korm.r. 29.§ (3)
Magasabb létszám a munkavállalói oldalon Élelmezési csoport / ételtechnológia miatt Kiszolgálás – tálalás Ápoló gondozó személyzet / segítséggel étkezők miatt Új technológiai eljárások Új gépek – költségek Rezsiköltség Munkavállalói bérköltségek képzési költségek Beszerzési nehézségek Szezonális zöldség – gyümölcs egész évben naponta Magyar termék? – őstermelő? – közbeszerzés?
(De milyen ellenőrzés és szankció várható?) Összegezve Az idősek otthonaira nem „húzható” rá az un. MINTA MENZA Az időskorúak, adott egészségi és értelmi állapotban kerülnek az otthonba 70-90 éves idős emberek, akinek az egészséges életmódra „nevelése” nem járható út Pazarlás veszélye! Növekvő diéták száma Fegyelmezett, törvénytisztelő magatartás – a rendszer bevezetése ?????????? (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)
Köszönöm megtisztelő figyelmüket