Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Folyószabályozás Kilépés START.
Advertisements

MHT Országos Vándorgyűlés
Az új épületenergetikai szabályozás
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
A vízjog időszerű kérdései
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A hajóút jelenlegi helyzete
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
tűzvédelmi tapasztalatai
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Tervfelülvizsgálat menete, tervdokumentációk szükséges és elégséges feltételei előadó: Varga Tamás MO csoportvezető január 19.
Beérkezett Tanácstagi vélemények Fejér megye területére.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Kovács Ákos A megépült Ipoly-hidakhoz vezető utak felújítása,
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Összeállította: Cserpes Imre
Településképvédelem2017.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Ingatlan fogalma december 27..
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Előadás másolata:

Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése. 2014. szeptember 16. Sándor Attila osztályvezető

Előzmények

TIVIZIG ártéri öblözetei 2.78 Tiszanagyfalu-Tiszalöki 56,6 2.79 Hortobágyi 1578,0 2.87 Nagy-Sárréti 307,3 2.88 Berettyóújfalui 143,4 2.89 Érmelléki 16,6 2.90 Kis-Sárréti 901,0 Összesen: 3002,9 km2

A Tisza-völgy népességének és területhasználatainak évszázados alakulása

Terület használat változása hullámtéren az erdő állomány a hullámtéren 1782 Tsz-esítés 1953 szórvány, liget A hullámtéren belül 5% alá csökkent a művelt terület 2002 1892 megjelenik a véderdő 7% az erdő állomány a hullámtéren 1902

A nagyvízi medrekkel szemben támasztott követelmények és fő funkciók: Vízgazdálkodási szempontok Természetvédelmi szempontok Mezőgazdaság szempontjai Erdőgazdálkodási szempontok Egyéb (hajózás, rekreáció, stb.)

A töltésszerkezet kialakulása a többszöri töltésbővítés hatására a Tisza és mellékfolyói mentén

A NAGYVÍZI MEDER VÍZSZÁLLÍTÁSÁNAK NÖVELÉSE: A tapasztalatok szerint ugyanaz a vízhozam magasabb szinten vonul le, a meder vízszállítása csökkent. Megoldások: töltésáthelyezés; szabad sáv létrehozása a nagyvízi meder részére írtésok útján; folyószabályozási beavatkozások, sarkantyúk, vezetőművek, partvédelmek; mederátvágások létrehozása; árapasztás túlfejlett kanyarok között; nyári gátak felülvizsgálata, vissza-, illetve elbontása; övzátonyok helyenkénti, szakaszos átvágása; hídkörnyéki vízszállító képesség növelése hullámtéri hídnyílások kiépítésével; hullámtéri építkezések felülvizsgálata; művelési ág változtatás a hullámtéren.

1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról (Vgtv.) Jogi háttér 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról (Vgtv.) 27. § Az e törvény 20. §-ának (1) és (2) bekezdése alapján megállapított vízvezetési szolgalmi jogot és vízhasználati szolgalmi jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni, továbbá a 25. § (3) bekezdése szerinti védőterület, továbbá a nagyvízi mederben való elhelyezkedés tényét, mint jogi jelleget a vízügyi hatóság jogerős határozata alapján (a település nevének és helyrajzi számnak a megjelölésével) az ingatlan-nyilvántartásba - külön törvény szerint - fel kell jegyezni. 33/A. § A vízügyi hatóság jogosult - a természeti és a környezeti veszélyeztetettség megelőzése (így a nagyvízi meder vízszállító képességének megőrzése, az árvizek levezetésének biztosítása) érdekében - a nagyvízi mederben telekalakítási, illetőleg építési tilalmat elrendelni.

Jogi háttér 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról 5. § (1) A nagyvízi medret csak jogszabályban meghatározott módon szabad használni (hasznosítani). A nagyvízi meder területét a mértékadó árvízszint vagy az eddig előfordult legnagyobb árvízszint közül a magasabb jelöli ki. A nagy vízi meder rendeltetése a mederből kilépő árvizek és a jég levezetése. (5) Nagyvízi mederben építmények, a helyi építési szabályzat, valamint a szabályozási terv, illetőleg nagyvízi mederkezelési terv szerint helyezhetők el. A vizek használatával közvetlenül összefüggő építmények, amelyek például a vízisportot, horgászatot szolgálják - ha a szabályzat vagy a tervek másképp nem rendelkeznek - csak abban az esetben valósíthatók meg, ha használatuk közösségi célokat szolgál. (7) A földrészlet használatára vonatkozó, a földrészlet tulajdonosa és használója között kötött szerződésben fel kell tüntetni azt a tényt, hogy a földrészlet nagyvízi mederben fekszik.

Tervezési szakaszok száma (db) VIZIG KÓD VIZIG Tervezési szakaszok száma (db) 1 ÉDUVIZIG 14 2 KDTVIZIG 8 3 ADUVIZIG 5 4 KÖDUVIZIG DÉDUVIZIG 6 NYUDUVIZIG 7 FETIVIZIG ÉMVIZIG 9 TIVIZIG 10 KÖTIVIZIG 11 ATIVIZIG 12 KÖVIZIG Összesen: 68

TIVIZIG tervkészítéssel érintett folyószakaszai: Berettyó magyarországi szakasza a Sebes-Körösnél lévő torkolata és az országhatár között Hortobágy-Berettyó 54,8 fkm ( Borzi sztp.) 70,03 fkm ( Ágotai közúti híd) Ezenkívül részt veszünk a Tisza Tiszafüred és Tokaj közötti szakaszának tervezési munkájában.

TIVIZIG tervkészítéssel érintett folyószakaszai

83/2014. (III. 14.) Kormányrendelet a nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról

A 83/2014. (III. 14. ) Kormányrendelet. mellékletei: 1 A 83/2014. (III. 14.) Kormányrendelet mellékletei: 1. melléklet: A nagyvízi mederkezelési tervet megalapozó tervdokumentáció tartalma 2. melléklet: Nyilatkozat 3. melléklet: Levezetősávok építési követelményei 4. melléklet: A nagyvízi mederkezelési terv elkészítésével érintett vízfolyások, folyószakaszok

A nagyvízi mederkezelési tervet megalapozó tervdokumentáció tartalma: 1. A MEGLÉVŐ ÁLLAPOT ISMERTETÉSE 1.1. A terv területi hatálya, szükségessége 1.2. Tulajdonviszonyok 1.3. Területrendezési és településszerkezeti tervek 1.4. Egyéb tervek, előírások 1.5. A mederszakasz részletes állapotismertetése 2. AZ ELŐÍRÁSOKAT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATOK 2.1. A mederszakasz hidromechanikai modellvizsgálata 2.2. A nagyvízi meder zonációjának meghatározása 2.3. A feltöltődés és a medermélyülés okainak értékelése, tendenciája 2.4. Nemzetközi kitekintés. A hasonló adottságú nagyvízi medrek kezelési, területhasználati, beépítési módjai, szabályozási törekvések 2.5. Az árvizek levezetését befolyásoló beépített területek vizsgálata 1. melléklet

3. ELŐÍRÁSOK, TERVEZETT INTÉZKEDÉSEK 3. 1 3. ELŐÍRÁSOK, TERVEZETT INTÉZKEDÉSEK 3.1. Az adott mederszakasz árvízlevezető képességének megőrzéséhez és javításához szükséges előírások és tervezett beavatkozások 3.2. Hajózás, veszteglés szabályai (úszóművek elhelyezése) 3.3. Mederanyag kitermelés előírásai 3.4. Építési előírások 3.5. Az előírások érvényesítése a mederszakaszra vonatkozó más előírásokban 3.6. Ütemezés 4. IRATMELLÉKLETEK 4.1. Tervezői nyilatkozat 4.2. Numerikus hidrodinamikai modellvizsgálat 4.3. Észrevételek, egyeztetési jegyzőkönyvek 4.4. Véleményeltérések

5. RAJZ- ÉS TÉRKÉPMELLÉKLETEK 5. 1. Áttekintő helyszínrajz 5. 2 5. RAJZ- ÉS TÉRKÉPMELLÉKLETEK 5.1. Áttekintő helyszínrajz 5.2. Átnézetes helyszínrajz 5.3. Részletes helyszínrajz (Állapotrögzítő) 5.4. Részletes helyszínrajz (Területhasználat - kiinduló állapot) 5.5. Részletes helyszínrajz (Zonáció) 5.6. Részletes helyszínrajz (a nagyvízi meder határvonalán azonosítható töréspontok EOV koordinátái) 5.7. Hossz-szelvény 5.8. Mintakeresztszelvények (Építések, erdőgazdálkodás) 5.9. Keresztszelvények (Völgyszelvények) 5.10. Keresztszelvények (Középvízi szelvények) 5.11. Egyedi beavatkozások részlettervei 5.12. Területhasználati előírások térképi ábrázolása

3. melléklet Levezetősávok építési követelményei Levezetősávok: 1. Elsődleges 2. Másodlagos 3. Átmeneti 4. Áramlási holttér

Levezetősávok (zonációk) megjelenítése

A tervkészítéshez szükséges külső szakértők kiválasztása. Az 1 A tervkészítéshez szükséges külső szakértők kiválasztása. Az 1. melléklet szerint terv készítése: A MEGLÉVŐ ÁLLAPOT ISMERTETÉSE AZ ELŐÍRÁSOKAT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATOK Befejezési határidő: 2014. december 31. Jelenlegi állapot

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!