Vidékfejlesztés és közösségi munka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Foglalkoztatás és létpénz
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Szociológiai kutatások a szociális továbbképzési
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Magyar Útügyi Társaság
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Desztináció-marketing
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
LEADER, Identitás, Sport
Magyar Útügyi Társaság
Európai Uniós ismeretek
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Vidékfejlesztés és közösségi munka Dr. Szarvák Tibor szociológus, szociálpolitikus, szociális munkás ,,Lélekkel a vidékért” tudomány és vidékfejlesztés a helyi médiában TEMPLARIUS ALAPÍTVÁNY PROJEKTJE

1. Humán közszolgáltatások és a vidékfejlesztés 2 1. Humán közszolgáltatások és a vidékfejlesztés 2. Kapcsolódás a szolidaritáson és az ágazatok közötti együttműködésen alapuló Európai Szociális Modellhez Közösség vagy egyén? miként találjuk meg az egyensúlyt a közösségek és a kapitalizmus (gazdasági mozgató-erők) kiemelt célcsoportja, az egyén, az individuum között? Czettler Jenő (1879-1953) jászárokszállási származású, a 1920-40-es évek jeles társadalompolitikusa: vidéket érintő mozgalmak, mezőgazdasági célú szociálpolitikai programok (mai szóval közfoglalkoztatás) szociális munka: foglakoztatás (cselekvés) – centrikus megközelítés

3. Prevenciós habitus, a jóléti állam árának kérdése A közszolgáltatások modernizációja szempontjából meghatározó fontosságú elvárás, hogy (költség)hatékonyan működjenek, főként a leszakadó, minden tekintetben forráshiányos térségekben. A szolgáltatást igénybevevők megelégedettségével párhuzamosan, az érintett intézményeknek, szervezeteknek a kapacitásbővítés érdekében is partnerségi hálózatban kell együttműködniük. Így nemcsak a forrás, hanem a tudások is összeadódhatnak. Fenntartható gazdasági vállalkozásokkal való együttműködés (szociális gazdaság kiépítése).

4. Alföld-életérzés A vidékfejlesztés tere ahhoz a földrajzi térséghez (zömmel az Alföldhöz) tartozik, amelyhez az elmaradottság kép erősen hozzátapadt és a régióban általános életérzéssé vált. A diplomás szociális, vagy legalább felsőfokú végzettséggel bíró szakemberek a kistelepüléseken hiányoznak a leginkább, amely nagymértékben rontja e települések integrációját, forrásokhoz való jutását és növeli a helyi lakosság megfelelő szolgáltatáshoz jutásának egyenlőtlenségét.

5. Szaktudományos kapcsolódás A Cork–i Európai Vidékfejlesztési Konferencia: - az elvándorlás megelőzése, - a szegénység elleni küzdelem, - a munkahelyteremtés serkentése, - az esélyegyenlőség kialakítása, - valamint megfelelni a mind magasabb minőségi igényeknek az egészség, a biztonság, a személyiség fejlődése, a pihenés és jólét a vidéki térben.

6. Nemzetközi kitekintés: a szociális munka képzések az egészség, - közösség és vidék-és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó oktatási intézményi profilokhoz tartoznak in Social Work, with Specialization in Rural Development – India, TATA Institut of Social Sciences 1936-tól Implications for Social Work Practice / Rural Development in South Africa (1996) Az urbanizáció és a vidékről való elvándorlás milyen hatással lehet a vidéki területeken folyó szociális munkára? /Migration to Urbanisation: Rural Social Work and the Prevention of Slum Growth – Frankfurt – Karsten Wottgen/ Közös hívószavak: közösség, fejlesztés, vidék, gazdaság, közös akarat képzése, áramlás, vezetés, demokratikus, döntés, kohézió

7. Szakmai tevékenységéhez a következő tudásokra mennyire volt/lesz szüksége az alábbi időszak(ok)ban? (átlagok, 0: legkevésbé sem, 100: főként) N=143 fő

8. Ön szerint milyen tudástípusokból, ismeretekből áll egy ,,ideális” képzés, amely a vidéki térségekben a vidékfejlesztés és a szociális segítés kérdéseire reflektál? (átlagok, 0: legkevésbé sem, 100: főként)

9. Az Európai Szociális Modell által megfogalmazott elvek a következők: Európa sikereiből senkit nem lehet kirekeszteni; A szolidaritás összetartozik a gazdasági sikerességgel; Nincs sem választási kényszer, sem ellentmondás a gazdasági és társadalmi haladás között; A jóléti állam nem luxus, nem a gazdasági növekedés terméke, hanem termelési tényező

10. A teljes foglalkoztatás, mint elsődleges cél (munkaalapú társadalom) Az Európai Unióban ma már abban egyetértés van a tagállamok között, hogy a társadalmi stabilitás megteremtésének sarokköve a foglalkoztatás. Jelenleg az európai uniós tagállamok többségében a versenyképesség megteremtése a kulcsszó, Azonban, ha valóban szükség van szupernacionális szintű jóléti politikára, jelenleg számos akadályozó tényező megszüntetését igényli a tagállamok kormányaitól

HÍD SZEREPBEN A VIDÉKFEJLESZTÉS