Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
Negyedik előadás Március 11
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A romantika irodalmából
Az Európai civilizáció válsága
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Felvilágosodás Bevezető óra.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓK EURÓPÁJA Az MTA Regionális Kutatások Központjának sorozata Sorozatszerkesztő HORVÁTH GYULA.
A romantika.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Ideológiák.
A görög és római kultúra
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A CSECSEN HÁBORÚK ÉS A HAN-UJGUR KONFLIKTUS Rigó Márta NT/I (MA) Stratégia és válságkezelés Budapesti Corvinus Egyetem.
Kulturológia története III.
A deviancia értelmezési kerete
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
SZOCIÁLPOLITIKA DR. KOVÁCS JÁNOS.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
1. Magyarország Európában
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
A kultúra társadalmi hatása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
Az enciklopédia szó jelentése
Nagy elbeszélések október 4..
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A romantika.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás eszméin, illetve a romanticizmus hagyományán keresztül racionalizmus, univerzalizmus,egyéniség nominalizmus, empirizmus, intuíció és a különbözőségbe vetett hit ● modernizmus klasszicista hatásokkal, Le Corbusier és a „mediterranizmus” ● 18. századi szemléletváltás - múlt újbóli felfedezése – a “feltalált tradíció” ● 19. század vége - társadalmi elméletek „Civilizáció és Kultúra” Arts and Crafts mozgalom, Morris ; Ruskin függetlenségi mozgalmak „nemzeti esszencia” ideológiai alapon „Gesellschaft – Gemeinschaft” Társaság és Közösség (Ferdinand Tönnies 1887)

Colquhoun: The Concept of Regionalism A doktrina fejlődése – a kritikai regionalizmus olvasata: ● A regionalizmus doktrínája - „szükséges modell” - társadalmi esszencia ● regionális építészet - áhított vágy volt, nem autentikus tény ● Modern Mozgalom „autentikussága” - mímelés, túlzott egyszerűsítés ● megoldás : „kritikus” jelző !? (Tzonis, Lefaivre) ● Első jelentés: külső gazdasági és politikai hatalmak által meghatározott életmód szembeni ellenállás („Kultúra és Civilizáció”) ● Második jelentés: nosztalgikus múlttal való szembenállás, a regionális jellemzők szándékolt elhagyása - a megkülönböztető idegenség érzete ● „Kritikai Regionalizmus” két különböző ideológia - „csak az irónia fogadható el” ● Helyi építészeti eszközök alkalmazása – nem regionalizmus

Colquhoun: The Concept of Regionalism „hamis” példák: (Alvaro Siza, deen Hague 1993; Herzog de Meuron, Tavole 1985)

Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus megjelenési formái: ● egykori társadalmi szokásokhoz és autonóm kultúrák régiókhoz kötött építészeti kódjai feloldódtak ● regionalizmus törekvése: különbözőség rögzítése ● Ernest Gellner a nemzetállamok kialakulásának okai ellentétesek a regionális különbözőségek alapvető okaitól. „A régiók közötti különbözőségek egy mezőgazdasági rendszerből érkeztek. Az ipari társadalmak szükségletei pedig ennek ellenkezőjét az uniformizálás nagyfokúságát a helyi különbözőségek eltüntetését kívánja.” ● Szovjetúnió és Jugoszlávia mint „példák” - nem kulturális különbségek, a különbözőség Habsburg – Ottomán – Orosz birodalom konfliktusaiból erednek ● fejlődő, III. világbeli példa – India, Iszlám térség ( antik kultúrát magukban hordozó) területek - kulturális tradíciók egybevághatnak a nemzetállamokkal - több történeti kor él együtt, ezért is nehéz lenne autentikus régióról beszélnünk

Colquhoun: The Concept of Regionalism Összefoglalás: A fő kérdés: Mi a kapcsolat a kulturális minták és technológiák között? ● A modern iparosítás utáni kultúra a tradicionális kultúrákhoz képest egysíkúbb ● Hátrányát a modern kommunikációs technológiákból eredő rugalmassággal kompenzálja ● modern társadalomban instabil, tetszőleges fajtájú különbözőségek látszanak fejlődni ● Hogyan tudunk ebben a helyzetben mégis értéket jelölni? Korábban az értéket a szükségeshez csatolták, ma a szabadsághoz kapcsoljuk. (18. sz. Kant) „A modern társadalom polyvalens. Kódrendszere véletlenszerűen az egyetemes racionalitás rendszeréből generálódik így önmagát is értékmentesnek vallja.” ● „A modern technokrata élet nem pusztította el a mítoszt és a narratívát, mely az agrár társadalmakra jellemző, hanem a családra és a személyre korlátozza, ahol ezek mint régebbi narratíva töredékei újból előbukkannak.” (Michel de Certau) Az építészet elveszítette közösségi jelentését ami a földhöz és a régióhoz kapcsolódott így jelentéssel bírt. Hogyan definiálhatjuk az építészetet, amely ezt követi?