Az Internet alkalmazásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
1 FTP Készítette: Kós Réka. 2 Nyílt (nyilvános) hálózatok •Olyan hálózat amire bárki felcsatlakozhat ha adott hardverfeltételeknek eleget tesz és vállalja.
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
MSN-kompatibilis egyéni emotikonok kezelése XMPP/Jabber-ben Bemutatás Németh Ádám,
avagy a hálózatok hálózata
Az Internet adta lehetőségek
… egy kis technikai áttekintés How to Communicate via Internet Press a key to start.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
INFORMATIKA I. 9. fejezet 2005 Széchenyi István Egyetem Internet.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
Internet Felépítése, működése.
A TCP/IP hivatkozási modell
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Számítógép hálózatok.
Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs
HÁLÓZATOK.
küldés.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Informatikai alapismeretek
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Mi is az az Internet?.
Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 28./0. lHálózatok 2 lAz Internet-elérés megosztása lA Telnet lAz FTP (File Transfer.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Elektronikus levelezés
Elektronikus levelezés
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Az internetről.
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
Az internet.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Csevegő programok Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Internet, Elektronikus levelezés
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
15. Tétel Az elektronikus levelezés
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Az Internet.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Internet és kommunikáció
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Internet, Elektronikus levelezés
Számítógépes alapismeretek 3. gyakorlat
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Az Internet alkalmazásai FTP, www, Telnet, e-mail, IRC, IM

E-mail Cím: fejlécben szereplő adatok: SSL küldés, spam felhasználónév @ a szolgáltató domain neve pl: travis@vts.hu fejlécben szereplő adatok: To:, From:, Subject:, Date:, CC:, BCC: Carpon-Copy, Blind-Carbon-Copy SSL küldés, spam

E-mail protokollok POP3 A postafiókok elérésére, a levelek a számítógépre letöltésére használt protokoll. IMAP: A kapcsolat a szerverrel mindaddig fennáll, amíg a kliens fut. Lehetővé teszi több felhasználó egyidejű kapcsolódását, stb. Kliensek / programok: pl.: Outlook, Thunderbird Webes felület: pl.: chat.hu

IRC /Internet Relay Chat/ az Internet IP alapú protokolljain alapuló kommunikációs szolgáltatás tetszőleges számú felhasználó valósidejű társalgását teszi lehetővé írásos formában a felhasználók közötti kommunikációt lebonyolító központi számítógép: ircszerver Kliensek / programok: pl.: mIRC Webes felület: pl.: chat.hu

Fogalmak /IRC/ Op: operátor jogosultságú felhasználó Kick: kirúgás Ban: tiltás Robotok, botok: felhasználóként működő programok Flood: Túl sok üzenet küldése, ugyanannak a sornak az ismétlése gyors egymásutánban. Nickflood: A nick egymás utáni gyors változtatása.

IM / instant messaging azonnali üzenetküldő szoftverek MSN Messenger, Jabber, AOL AIM, Skype, Yahoo Messenger, ICQ, Google Talk Csevegő szoftverek többféle hálózatra: iChat, Gaim és Trillian együttműködések, hálózatok átjárhatósága Szöveg-, hang-, kép(webcam)-, fájlátvitel

Telnet Telnet-tel felhívhatunk egy másik gépet, és úgy dolgozhatunk rajta, mintha ott lennénk. A Telnet protokoll nem biztonságos: a belépéshez használt jelszót és az átvitt adatokat nem titkosítja, ezért könnyen lehallgatható.

World Wide Web a Web 1990-ben született meg világméretű multimédiás hypertext rendszer sokak számára ma már a WWW jelenti az Internetet A hypertextben elhelyezett hivatkozásokat az angolból átvett link (link, lánc) néven emlegetjük, utalva arra, hogy ezek a hivatkozások összeláncolják az oldalakat

Hypertext A hypertext technikája a WWW előtt is ismert volt - sőt azt kell mondanunk, hogy a Biblia is ilyen technikával van indexelve, tehát egy igen régi módszerről van szó. Mivel a linkek szabványos lett, bárki linkelhet. A sok hivatkozás miatt kapta a „háló” nevet.

HTTP A kiszolgáló és böngésző közti kommunikáció a HTTP protokoll segítségével zajlik. Erőforrások / dokumentumok címzésében (URL-ben) HTTP protokoll: http://www.travis.hu/chucknorris.hu

A 3 komponens A WWW három típusú komponensből épül fel: a HTML-nyelven íródott Web-oldalak tartalmazzák az információkat és a hyperlinkeket a web-oldalakat a Web-szerverek teszik elérhetővé az Internetre kapcsolódó gépek számára a HTTP protokoll felhasználásával a böngészők (Web-browserek) feladata ezen oldalak lekérése és formázott megjelenítése a felhasználó számára

FTP File Transfer Protocol - Fájl Átviteli Protokoll egyik legrégebbi Internet-protokoll (1971) A protokoll feladata a számítógépek közti fájlcsere biztosítása. távoli számítógépre való bejelentkezés állományok mozgatása a helyi és a távoli gép között

FTP és a WEB Web-szerverekre adatfeltöltés leggyakrabban FTP-vel történik FTP-vel feltöltött állományok címzése (URL) Fájlok elérése böngészőben HTTP protokollal FTP-hez használt kliensek Pl: Total Commander