MOLNÁR UTÁN-REFORM KÖZBEN Dr. Kökény Mihály széljegyzetei 2007.május.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügyi finanszírozás
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
Egészségügyi Jog I.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Reform célja, a tárca törekvései
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
ELVÁRÁSOK-LÁTSZAT-VALÓSÁG dr. Rácz Jenő BALATONFÜRED 2010.AUGUSZTUS 25.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Munkahelyi egészség és biztonság
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
P NT 1 Görföl Olimpia Miletics Pál Nagy Levente Vázsonyi Miklós „A pont egy olyan kiterjedés nélküli geometriai objektum, amelyből bármi más rugalmasan.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Tulajdonképpen mi is történik? Hogyan lettem „koordinátor”
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A betegellátás keretei és rendszere
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Családtámogató ellátások
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Szakmapolitikai fórum
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Kórházátalakítási pályázat
Előadás másolata:

MOLNÁR UTÁN-REFORM KÖZBEN Dr. Kökény Mihály széljegyzetei 2007.május

Kökény Mihály Zell am See 2007 Dilemmák Kontinuitás - Diszkontinuitás Ellátás/finanszírozás – Prevenció Piactagadás - Szabályozott verseny Fokozatosság – „Sokk” szerűség

Kökény Mihály Zell am See meghatározó törvény született Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló évi XCVII. Törvény, A biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló évi XCVIII. Törvény, Egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról szóló évi CXV. Törvény, Az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről szóló évi CXVI. Törvény, Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló évi CXXXII. törvény. A törvényi szabályozás mellett a reform során ezidáig 22 rendelet lépett hatályba.

Kökény Mihály Zell am See 2007 Körülmények Konvergencia program - Nincs többlet- forrás Radikális ellenzék - Hazugságkampány Szakmai lobbik - Betegérdek köntösében

Kökény Mihály Zell am See 2007 Első eredmények Patikán kívül – OTC Gyógyszerárakat mérsékli a nyilvános licit (kb gyógyszer lett olcsóbb) E-Alap szufficites (16 éve először) Egészségbiztosítási Felügyelet Csökken a hálapénz

Kökény Mihály Zell am See 2007 „Finomhangolást”/ korrekciót igényel: Vizit díj szabályozása Beutalás, TVK, TEK Súlyponti kórházak, egyetemi klinikák finanszírozása A súlyponti kórházak, centrumok szakmai meghatározása Biztosítói jogviszony Extrém sportok

Kökény Mihály Zell am See 2007 Mi hiányzott Molnárból? 3K Kommunikációban empátia Kompromisszum-készség Konszenzus-teremtés

Kökény Mihály Zell am See 2007 Egészségügyi reform = középkori „bosszúdráma” „S az elszántság természetes színét, A gondolat halványra betegíti, Ily kétkedés által sok nagyszerű, fontos merény kifordul medréből, s elveszti „tett” nevét….” Shakespeare: Hamlett

Kökény Mihály Zell am See 2007 Hogyan gondolkodunk általában az egészségügyről? A politikus a rövidtávú sikeres programokban érdekelt (a valós változás konfliktuózus, nehezen vállalható); A gazdasági-pénzügyi szakember a rövid-és középtávú gazdaságosság-növelésben és/vagy megtakarításban gondolkodik (a valódi reform befektetést igényel, nehezen vállalható); A lakosság rövidtávú érdekei gyakran ellentmondanak a hosszú távúaknak (= akadálya a valós változásnak).

Kökény Mihály Zell am See 2007 A következményekről Egyetértés abban, hogy az egészségügy radikális változtatásra szorul, Egymással ellentmondó elvárások a változás irányával és mértékével kapcsolatban, (Szinte egységes) ellenérdekeltség a valós változásokkal szemben, = csapda a „bármikori” miniszternek.

Kökény Mihály Zell am See 2007 Miniszter mozgástere I. A politikai pártok választási ciklusokban gondolkodnak, Az egészségügyi rendszer változásához évtizedes távlat kell, Az egészségi állapot változása a következő generációban érvényesül.

Kökény Mihály Zell am See 2007 A Miniszter mozgástere II. A politikai változásokhoz elég 6 hónap, A gazdasági változásokhoz elég 6 év, A mentalitás változásához (talán) elég 60 év. (Dahrendorf)

Kökény Mihály Zell am See 2007 Nem vagyunk túl a nehezén! Még meg kell oldani: A félbehagyott nemzeti programok folytatását, Házi orvosi finanszírozás kérdését, a háziorvosi rendszer átalakítását, (ki lesz 10 év múlva???) Járóbeteg szakellátás fejlesztését, A szakmai protokollok kialakításának befejezése és folyamatos felülvizsgálatát, a kórházak esetén, Sürgősségi betegellátást, a földi és a légi mentőszolgálat teljes kiépítésével, Mentés- és betegszállítás szétválasztását, A népegészségügyi program felülvizsgálatát, esetleges módosítását, A reform munkaügyi piacra gyakorolt hatásának kezelését, a munkaerő-mobilitás növelésével, átképzéssel központi támogatottsággal.

Kökény Mihály Zell am See 2007 Mítoszok és hálapénz foglyai vagyunk Az ingyenesség mítosza (szertefoszlóban!) A szabad orvosválasztás mítosza (soha nem volt ilyen korlát nélküli általános jog!) A gyógyítás szabadságának mítosza (látnoki erő helyett protokollok) A hálapénz mindent átsző, pedig semmit nem old meg, de konzerválja a torz viszonyokat. (a számla nélküli vásárlás csak látszólag olcsóbb)

Kökény Mihály Zell am See 2007 Biztosítási reform Ami megtörtént: Ellátási csomagok meghatározása Kockázatmegosztás (vizitdíj) Jogosultság ellenőrzésének megkezdése Önként vállalt extra kockázatok leválasztása (extrém sportok) Élénk társadalmi vita

Kökény Mihály Zell am See 2007 Egy vagy több biztosító? A fogalmak sem tisztultak. „…hol a fogalom hiányos, Idején lelhetsz kellő szót oda. Lehet szavakon lovagolni, Szóból egész rendszert koholni, Hitet építni rá előre…” Goethe: Faust

Kökény Mihály Zell am See 2007 Egy vagy több biztosító? A magánbiztosítás funkciók szerint lehet: Helyettesítő magánbiztosítás Párhuzamos (duplicate) biztosítás Kiegészítő biztosítás Pót-biztosítás

Kökény Mihály Zell am See 2007 Az egészségügyi kiadások megoszlása a teljes egészségügyi kiadás %-ban 2003-as adatok. Forrás: OECD HEALTH DATA 2005.

Kökény Mihály Zell am See 2007 Egy vagy több biztosító? A döntés-előkészítés kívánatos rendje: Nemzetközi tapasztalatok elemzése Követelmények, elvárások Értékek Kihívások Modell- választás

Kökény Mihály Zell am See 2007 Amit a biztosítási reform nem old meg A kedvezőtlen népegészségügyi állapotot; A gyógyítással kapcsolatos indikátorok mérését, a közvélemény informálását; Budapest – vidék feszültségét. A reformtól: Nem lesz több pénz a rendszerben: Infrastruktúra-fejlesztésre, Ápoló személyzetre; Más ágazatokhoz képest nem csökken a bér-lemaradás; Nem lesz áttörés a szolgáltatások privatizációjában; Átmenetileg maradnak a járulékrendszer anomáliái.

Kökény Mihály Zell am See 2007 A biztosítási reform megoldani hivatott (?) A közteherviselés igazságosságát, A hálapénz, a protekció és korrupció csökkenését, A kórházi kapacitások átalakítását, A gyógyítási minőségben fennálló hatalmas különbségek csökkentését, A forrás-allokáció hatékonyságának növelését, Hosszútávon az állampolgárok komfort- érzetének növelését.

Kökény Mihály Zell am See 2007 Az egészségügyi kiadások koncentrációja KasszaElemzett összeg (millió Ft.) Igénybevevők aránya (teljes lakosság %) Q-1 Teljes lakosságra (%) Q-1 Költség cc (%) Q1 - 4 Költség cc (%) Járóbeteg ,880,9%20,2%72,4%100% Aktív fekvő ,117,0%4,25%64,1%100% Krónikus fekvő ,11,6%0,4%67,3%100% CT ,84,5%1,12%56,3%100% Otthoni szakápolás ,00,49%0,12%56,2%100% Művese ,70,08%0,02%46,1%100% Gyógyszer ,181,0%20,3%83,8%100% GYSE ,815,3%3,83%83,6%100%

Kökény Mihály Zell am See 2007 Egy vagy több biztosító? 5 modell: Regionális kasszák-kistérségi ellátás- szervezéssel Önkéntes kiegészítő biztosítók Kötelező kiegészítő biztosítás kockázat-típusonként (pl.: ápolás-biztosítás) egyes technológiák, ellátási szintek leválasztása OEP nélküli versengő biztosítók OEP versenytársakkal

Kökény Mihály Zell am See 2007 A magyar egészségügyről „Jobb annál, amilyennek látszik” Mark Twain: Richard Wagner operáiról

Kökény Mihály Zell am See 2007 „War is too senous a matter „A háború túlságosan komoly To entrust to military men.”dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk. „ G. Clemanceau …így vagyunk az egészségüggyel és az orvosokkal (a közgazdászokkal is?)

Kökény Mihály Zell am See 2007 Ami (reméljük) csak karikatúra

Kökény Mihály Zell am See 2007 Köszönöm a figyelmet!