Hajdúszoboszló, 2010.09.16-17. Az innováció fontossága a vasúti járműgyártásban Koronczai László Hegesztési felelős Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Az új épületenergetikai szabályozás
GanzPlan Hungária Kft. Cégismertető
Dr. Szini István, magyarországi főképviselő
Földházi György osztályvezető vasútbiztonsági osztály
A B2B e-kereskedelem sajátosságai Előadó: Dimitrova Dessislava Cégvezető, Alphasonic Kft Április 17.
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. A mozdonyfedélzeti berendezések
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Megy a gőzös, megy a gőzös….
Nyíregyháza, szeptember 09.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Költséghatékonyság házunk táján Mátyásföldi Imre LogControl Kft. Kontrolling a gyakorlatban.
© ABB Group July 11, 2014 | Slide 1 Az ABB Magyarországon 2012.
VASÚTI PÁLYÁK Felépítmény I Budapest 2014.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Városi tömegközlekedés
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia „Motorunk a minőségünk” Darabkövetés az Audi Hungaria Motor Kft-nél Tóth Gábor Audi Hungaria Motor Kft.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
JÓÜZLETAFRANCHISE Magyar Franchise Szövetség szakmai előadás
III. A logisztika jövője
PC Hálózatok.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Ellenállás Ohm - törvénye
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A DUNA STRATÉGIA AGRÁRLOGISZTIKAI TEENDŐI Fórum november 18. Gyertyán Katalin, KözOP IH Közlekedéslogisztikai fejlesztési lehetőségek a KözOP-ban.
MÁV - elővárosi vasutak: vonattal a városba
Nyílt Pályán Nemzeti Vasúti Kerekasztal eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről szakmai-társadalmi vitanap Budapest,2010 szeptember 15 Dr.Doór Zoltán.
Pesti Béla MÁV ZRt. Pályavasúti Üzletág
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
2011. március 20. Fuvareszközök Zsibrita Mátyás –
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
4. 1. Definíciók Közlekedés: Közlekedési rendszer:
A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése
„Én, a robot” Hegesztőrobot áramforrások kiválasztásának szempontjai, tévhitek, problémák, tapasztalatok, megoldások „HegKonf 2012” 26. Hegesztési Konferencia.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
1. 2 a gyártók & fogyasztók igényeinek összehangolása a hatékonyság növelése az elérhetőség javítása szakértői szolgáltatás biztosítása vásárlói igények.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Molnár János,
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Az EN szerinti tanúsítások tapasztalatai
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
Beszállítók keresése nagyméretű alkatrészek megmunkálásához Dombai Róbert.
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
HÉV személyszállító járművek komplex rekonstrukciós programjának bemutatása Utastér komfortjának növelésére irányuló alprojekt eredményeinek ismertetése.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Beszerzések hatékonyság növelése
Busexpo A közforgalmú közlekedés hazai trendjei
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
okl. hegesztő szakmérnök TÜV Rheinland InterCert Kft.
Előadás másolata:

Hajdúszoboszló, Az innováció fontossága a vasúti járműgyártásban Koronczai László Hegesztési felelős Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft.

Az elmúlt években több elemző tanulmány látott napvilágot, melyben a kötöttpályás ( vasút, villamos, metró ) közlekedés előnyeit elemzik a közúti közlekedéssel szemben. Az előnyök a gazdasági válság és az energia árak drasztikus növekedése miatt még nyilvánvalóbbá váltak. A kötöttpályás acélkerék- acélsín kapcsolatú közlekedés fajlagos energiafogyasztása kisebb, mint a gumikerekes közlekedésé. Hajdúszoboszló,

A világ vasúti közlekedésében, ezen belül a személyszállításban, jól látható tendenciák fedezhetők fel. Ezek közül néhány példa a teljesség igénye nélkül: A gördülési ellenállás ( F R ) a görgő, a kerék vagy abroncs és a pálya deformációjából ered. Az acélsínen gördülő acélkerekeknek köszönhetően a vasúti kocsik gördülési ellenállása viszonylag kicsi (8-szor kisebb, mint a gumi-aszfalt kapcsolat esetén).

 Pl. a nagy sebességű személyszállító vasútak térhódítása Európától Ázsián keresztül az USA-ig. Ezen vonatok jellemzően km/h sebességgel közlekednek és gyakorlatilag óramű pontossággal kötnek össze gazdaságilag meghatározó városokat vagy két fővárost. Pl ben tervezik átadni a Lisszabon-Madrid vonalat. Az EU több transz - európai gyorsvasút projektet kiemelten támogat, amelyek a magyar vasúthálózatot is érintik. Ezek nyugatról keletre és északtól délre átszelik Európát. Sajnos a magyar szakaszokon a jelenlegi pályák felújítások után is csak 160 km/h maximális sebességre alkalmasak. Hajdúszoboszló,

Gyorsvasút Tajvanban

 További jellemzője napjaink vasúti személyszállítás fejlesztéseinek a motorvonatok előretörése a mozdony- vontatott kocsi konstrukciókkal szemben.  Ezeknél a szerelvényeknél a vasúti közlekedésben előírt biztonságtechnikai előírások betartása mellett nagy hangsúlyt fektetnek az utaskényelmi szempontok magas kielégítésére, egyidőben a szállítandó utaslétszám növelésére. Itt előtérbe kerülnek az emeletes motorvonatok.  Az energiafelhasználás csökkentése és az üzemeltetés gazdaságosságának növelése érdekében kizárólag fékezési- energia visszatáplálásos villamos motorvonatokat vásárolnak az üzemeltetők Hajdúszoboszló,

 Végezetül a vasúti járműgyártást leginkább meghatározó igények, a vevők vagyis az utazók igényei: Pl.: - Különleges belső tér kialakítások - Nagy sebesség, legalább 160 km/h - Vonatonként egy-egy étkező és egy-egy gyerekes családok által igénybe vehető kocsi - Nagyterű WC kocsinként és ezek közül legalább egyben egy pólyázó asztal - Vezeték nélküli internet - Business-részleg az üzleti megbeszélésekhez - Elektronikus ülésfoglaltság tájékoztató Hajdúszoboszló,

Ezen igények kielégítését a vasúti járműgyártók csak folyamatos fejlesztések, „rugalmas”, a vevői igények szerinti konstrukció és új technológiák alkalmazásával érhetik el. Ez egy minden területre kiterjedő innovációt jelent:  Termék innováció  Folyamat innováció  Technológiai innováció Innováció a STADLER Csoport új fejlesztésű vonatánál:  Az emberi erőforrás megújulása Hajdúszoboszló,

 Termék innováció A STADLER Rail Group reagálva a piaci igényekre nem egészen két év alatt fejlesztette ki DOSTO típusú motorvonatát a Svájci Szövetségi Vasút (SBB) számára. További megrendeléseket kapott az osztrák Westbahn GmbH-tól és a német Ostdeutsche Eisenbahn GmbH-tól. A konstrukció különlegessége a STADLER-nél megszokott alumínium kocsiszekrény. A járművek bonyolultságát nem csak az alapanyagból adódó járműszerkezeti, hanem a hajtás- és fékrendszeri, szabályozástechnikai, utaskényelmi, biztonsági berendezések sokasága okozza. Hajdúszoboszló,

. A DOSTO felépítése

Hajdúszoboszló, A DOSTO felépítése

Hajdúszoboszló, Beemelő szerkezet mozgáskorlátozottak részére Egy vonat számítógép központja

 Folyamat innováció A vasúti járműszerkezetek gyártása nagyon összetett folyamat, ezért fontos a - csoporton belüli munkamegosztás - széleskörű partnerkapcsolat - alternatív beszerzési források támogatása. A folyamat innovációnak - az ügyfélkapcsolatok valós idejű adataira kell építkezni - alkalmazkodónak és rugalmasnak kell lenni. A folyamatok összehangolása és működtetése - jól működő számítógépes hálózattal - pontos, gyors információáramlással - megfelelő visszacsatolással lehetséges. Hajdúszoboszló,

 Technológiai innováció A végfelhasználók növekvő igényeit csak világszínvonalú technológiákkal lehet kielégíteni o Gyártástechnológiai innováció - részegységek gyártásához termékspecifikus összeállító- hegesztő készülékek alkalmazása - befogás - forgatás - előfeszítés - hőkezelés Hajdúszoboszló,

Tetőszerkezet gyártása

Hajdúszoboszló, Tető hossztartó előfeszítése Oldalfal gyártó készülék

- a varratminőség javítása és reprodukálhatósága érdekében hegesztő automaták és robotok alkalmazása Hajdúszoboszló, Alváz gyártás hosszvarrat hegesztő automatával

Hajdúszoboszló, Hegesztőrobot alkalmazása részegységek hegesztésénél: Hátfal hegesztése

- a biztonságos gázellátás érdekében központi védőgáz ellátás gázkeverővel, mely lehetőséget biztosít a környezeti hatásokra történő gyors reagálásra. Hajdúszoboszló, Központi gázellátás gázkeverővel

- a gyártást segítő és a gyártástechnológiát meghatározó konstrukciós kialakítások már az alapanyagnál Hajdúszoboszló,

o Vizsgálattechnológiai innováció - korszerű vizsgálóeszközök alkalmazásával a vizsgálat pontosságának növelése, archiválhatóságának könnyítése Hajdúszoboszló, Digitális röntgen alkalmazása

- javításoknál a konstrukciót, ill. a szerkezet teherbírását nem, vagy legkevésbé befolyásoló megoldások meghatározásához végeselem számításokra alapuló feszültséganalízisek alkalmazása. Hajdúszoboszló, Alváz elem feszültség analízise

 Az emberi erőforrások megújítása Az emberi erőforrás megújításának legfontosabb eszköze a folyamatos továbbképzés biztosítása. Ez a gyártás minden szintjén szükséges a tervezéstől a kiszállításig. - szakmai képzések és továbbképzések támogatása - tapasztalatok átadása a cégcsoporton belül - új technológiák megismertetése, betanulás biztosítása - számítógép és nyelvismeret  pontos és gyors információ áramlás - rendszeres munkapróbáztatás a gyártás minden fázisában - ISO 9001, ISO , EN működtetése - tervezett belső és külső auditok Hajdúszoboszló,

Záró gondolat A vevői igények folyamatosan nőnek. A vasúti járműgyártás ma már a repülőgép és a tengeri hajógyártás bonyolultságával mérhető össze. Elmondhatjuk, hogy minden, a vasúti járműgyártásban résztvevő gyártó és beszállító részére létfontosságú a folyamatos megújulás, melyet csak átfogó innovációval érhetnek el. Hajdúszoboszló,

Koronczai László Hegesztési felelős Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. Tel: Hajdúszoboszló,