Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ellenállás Ohm - törvénye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ellenállás Ohm - törvénye"— Előadás másolata:

1 Ellenállás Ohm - törvénye

2

3 Digitális multiméter

4 Feszültség - áramerősség
Minél több telepre kötjük az izzót, annál erősebben világít, azaz annál nagyobb áram folyik rajta keresztül. Egyenes arányosság van a két mennyiség között Ohm – törvénye Ugyanazon fogyasztó kivezetései között mérhető feszültség egyenesen arányos a fogyasztón átfolyó áram erősségével.

5 feszültség - áramerősség grafikon

6 Georg Simon Ohm

7 Fogyasztók ellenállása
A fogyasztó kivezetései között mérhető feszültség és áramerősség hányadosaként értelmezett fizikai mennyiség. Jele: R Kiszámolása: R = U/I Mértékegysége: Ω (ohm) Ohm-ról elnevezve 1 kΩ = 1000 Ω

8

9 Az ellenállás elektromos alkatrész VAGY fizikai mennyiség

10 Vezetékek ellenállása
Vezeték ellenállása függ: a vezeték hosszától a vezeték keresztmetszetétől a vezeték hőmérsékletétől a vezeték anyagától (ellenállás anyagi minőséget jellemez) Anyagi minőség jellemzője: fajlagos ellenállás (20 oC – os, 1m hosszú, 1 mm2 keresztmetszetű huzal ellenállása)

11 Szupravezetés, Szupravezető anyagok
Szupravezetés jelensége: A fémek, illetve néhány anyag ellenállása a hőmérséklettel együtt csökken. Nagyon alacsony hőmérsékleten (0 K közelében) gyakorlatilag nullává válik. Szupravezető anyagok: Az előbbi tulajdonsággal rendelkező anyagok.

12 Mágneses kocka lebeg folyékony nitrogénnel hűtött magashőmérsékletű szupravezető felett.

13 A lebegő vonatot szupravezető mágnesek, azaz a kocsik oldalán elhelyezett szupravezető tekercsek mozgatják. A szerelvény egy teknőben halad, amelynek falain közönséges réztekercsek találhatók: az áramellátás bekapcsolásával e tekercsek erős mágneses teret hoznak létre. Ezek az erőterek lebegtetik a járművet egy vagy akár több centiméteres magasságban a pálya felett egy mágneses párnán, amely a vonattal együtt halad. A járművet így a legkisebb súrlódás sem fékezi.


Letölteni ppt "Ellenállás Ohm - törvénye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések