Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése"— Előadás másolata:

1 A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése
Dr. Dulin László (IWE) , 26.Hegesztési Konferencia, 2012 május

2 ÁLTALÁNOS MEGÁLLAPÍTÁSOK
OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

3 A mai technikai, technológiai, anyag-felhasználási, közgazdasági feltételeket versenyképesen a hegesztés gépesítésével lehet megoldani. A gépesítéshez egymásra építkező részfeladatok sokaságát kell rendszertechnikailag egymáshoz illeszteni. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

4 Kijelenthetjük, hogy az anyagtudomány, a hegesztés eszközei, az új technológiák és eljárások, az automatizálás gépészeti és villamos eszközei és rendszerei, a hardver és szoftver rendszerek úgy fejlődtek, hogy a huszonegyedik század első évtizedében minden gépesítéssel kapcsolatos igényre jó megoldás található. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

5 Az elemzés/tervezés a technológiai tervezéssel kezdődik és a feladatorientált elrendezési-, gépészeti-, villamos és szabályozástechnikai tervek elkészítésével, a biztonságtechnikai és környezetvédelmi szempontok érvényesítésével folytatódik. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

6 A TERVEZÉSKOR ÉRVÉNYESÍTENDŐ SZEMPONTOK 1
A TERVEZÉSKOR ÉRVÉNYESÍTENDŐ SZEMPONTOK 1.) A hegesztési feladatokhoz kapcsolódó kérdéscsoport OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

7 ● Érvényességi terület. ● Előzetes feladatok. - Alapanyagok
● Érvényességi terület ● Előzetes feladatok Alapanyagok Hegesztési hozanyagok Védőgázok Engedélyezés Hegesztő vizsgák Hegesztési eljárás ● Kivitelezés Hegesztési varrat előkészítése Hegesztési alátét használata Előmelegítés Fűzés Hegesztési pozíciók Varrat felépítés Gyök- és fedőréteg hegesztése Hiányos hegesztések megakadályozása Deformációk Egyengetés ● Javítások ● Hegesztési varratok ellenőrzése ● Varratdokumentálás ● Felhasznált szabványok és előírások

8 2.) Az alkalmazandó gépészeti rendszerekhez (célgépek, robotok) kapcsolódó kérdéscsoport ● Hegesztendő munkadarab rajzdokumentációja ● Gyártási koncepció Anyagellátás (beszerzés, raktározás, anyagmozgatás) Megmunkáló gépek kiválasztása Előgyártmányokra bontás Fődarab összeállítás Félkész termékek mozgatása, közbenső tárolása OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

9 - Végtermék összeállítása Végtermék mozgatása, közbenső tárolása Egyes komponensek kinematikai rendszerbe illesztése (pl eljárásvariációk, pisztolycserék, huzalvisszavágás is) Varratspecifikus mozgások meghatározása (vályúhelyzet, hozzáférhetőség) Szimultánhelyzetek (többcellás rendszerek) Szükséges tengelyszám (szabadságfokok) meghatározása Hegesztő célgép/robot kiválasztása Pályaelemek kiválasztása Hegesztőkészülékek Kezelőfelület és annak elhelyezése Huzalellátás Ütközésvédelem (pisztoly és rendszer) Pisztolytisztítás, huzalvisszavágás Ütemidők Állásidők minimalizálása Szenzorok (intelligens szenzor pl. mérés, pisztolyhelyzet) Szabályozástechnikai alapelvek (pl. klímaberendezések is) OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

10 ● Gyártásszervezés Layout Ciklusidők és összehangolásuk (ütközésvizsgálat, munkadarab és szerszámcsere, paraméterváltás, pisztolylengetés, többrétegű varratok, rétegközi feladatok stb.) Gyártási költségek számítása, elemző összehasonlítások Betanulás időszükséglete Személyzeti kérdések (oktatás, betanítás, minősítés, stb.) Szerviz, távdiagnosztika Programozás (off-, és online), programok tárolása ● Mérőeszközök ● Mérések és vizsgálatok, adatátvitel, adattárolás ● Termékazonosítás ● A gyártási folyamatok dokumentumai ● Munka és környezetvédelmi szempontok ● Felületkikészítés ● Felhasznált szabványok és előírások OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.  

11 3.) Forgatók, hegesztő készülékek kérdéscsoportja ● Emelő-, süllyesztő-, forgató berendezések Elrendezés Terhelés Működtetés (betűző, szinkron) Telepítési adatrendszer ● Szerszámcserét biztosító berendezések Csatlakozások (forgatóhoz, készülékhez) Terhelés OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

12 ● Hegesztő készülékek Hegesztési eljárás Részletes technológiai adatrendszer Varratképzés, hegesztési sorrend, hőelvezetés, varratmegmunkálás, hőkezelés (előmelegítés hegesztés előtt és közben) Varratminőség előírásai Átvételre és vizsgálatokra vonatkozó előírások Alapanyag és a felhasznált hegesztőanyag összetétele (elszívás szűrés) Hegesztési Biztonsági Szabályzat Hő okozta alakváltozások és belső feszültségek mértéke, azok okai és következményei (terhelések) OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

13 - Szerkezeti kialakítás (hozzáférhetőség) Forgathatóság (helyigény) Pontossági követelmények Akadálymentes be- és kirakás Megfelelő áramvezetés Legkedvezőbb hegesztési helyzet A hibás varratok javítása Munkadarab méretellenőrzés Munkadarab átadás-átvétel Szerszámélettartam Karbantartás, javítás, Munka- és környezetvédelem ● Készüléktárolás OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.    

14 4.) NÉHÁNY PÉLDA OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

15 Egy elrendezési terv

16 2x70 méter hosszú, több célgépes, több készülékes gyártórendszer

17 Célgépes és robotos rendszer egy pályán

18 9-tengelyes célgép (részlet)

19 11-tengelyes robotrendszer (részlet)

20 bonyolult hegesztő készülék a forgatón

21 állítható tartó, szorító, előfeszítő elemek

22 5.) Összefoglalás A hegesztésgépesítés bonyolult követelményrendszere miatt a megrendelőnek és a tervezőnek együtt kell kidolgoznia/meghatároznia az előgyártmányok és a késztermékek hegesztéséhez alkalmazandó hegesztési eljárásokat. Közösen határozzák meg a készülékek, a ciklusidők, a méret, a méret pontosság követelményeit, a hegesztési feszültségek kezelésének módját, az elrendezés-telepítés adatrendszerét, az vonatkozó és alkalmazandó szabványok körét, a gyártási előírásokat, a gyártási költségeket, a próbahegesztés, az átadás-átvétel feltételeit, a munka- és környezetvédelmi követelményeket stb. Ezek ismeretében lehet csak a gépesítés tervezését elvégezni. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.  

23 Az elképzelhetetlen, hogy egy bonyolult technológiai rendszer egyes elemeit egymástól teljesen független, a teljes rendszert összességében nem ismerő rész-intézmények szállítsák, és hiba nélkül teljesítsenek. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

24 A folyamatos és hibamentes gépi hegesztésre a megrendelőnek is fel kell készülnie! Gépesítés esetén megváltoznak pl. az előgyártmányok tűrésértékei, az élelőkészítés pontossága. A nem gépesítet technológiákhoz képest megváltozik a munkadarab pozicionálásának pontossági igénye, a bevitt hő hatására bekövetkező elhúzódások megengedhető mértéke stb. Ezeket egyenként is nehéz kezelni, összességükben akár megakadályozzák a hegesztés gépesítésének sikerét. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.  

25 Köszönöm a figyelmet! OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.


Letölteni ppt "A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések