Táplálkozási ismeretek II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségtudatos táplálkozás
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Kisded táplálás irányelvei
Zöldségfélék.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálékok , tápanyagok
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mosonmagyaróvár november 25.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
Testünk építőkövei – a vitaminok
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Táplálkozási ismeretek II. Mészáros Ildikó- dietetikus 2010. Március 7.

Elérhetőség: ildiko.meszaros@t-online.hu Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: ildiko.meszaros@t-online.hu

Alapfogalmak Élelmianyag: a nyersanyagok azon csoportja, mely közvetlenül a mezőgazdaságból származik és élelmiszeripari feldolgozáson nem ment keresztül. Élelmiszerek: az élelmiszeripar által feldolgozott élelmianyagok( pl. tejtermék, hentesáru, konzervek, stb.) Étel, ital: az élelmianyagokat, élelmiszereket különböző konyhatechnológia eljárásokkal átalakítjuk. Táplálék: azaz étel,mely a szájba kerülve a nyállal keveredik Tápanyag: az élemianyagokban és élelmiszerekben található olyan vegyi anyag, melyek az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek (fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok.

Energiaháztartás Anyagcsere: a szervezetben lezajlódó biokémiai folyamatok összessége, mely lehet lebontó, vagy építő. Tápanyagok: Energiát adó: Fehérjék 1g = 4,1 kcal = 17,2 kJ Zsírok 1g = 9,3 kcal = 38,9 kJ Szénhidrátok 1g = 4,1 kcal = 17,2 kJ Alkohol (etanol) 1g = 7,1 kcal = 29,4 kJ Energiát nem adó: vitaminok, ásványi anyagok

Energiát adó tápanyagok- fehérjék A fehérjék 20 aminosavból álló nitrogéntartalmú vegyületek. Ezek közül 9 esszenciális, 11-et a szervezet is elő tud állítatni a többiből, Forrásai: állati eredetű élelmiszerek (teljes értékű fehérjeforrások), növényi eredetűek (nem teljes értékűek, de komplettálással azzá tehetők) Élettani szerep: izmok, hormonok, enzimek felépítése, Napi energia mennyiség 12-15 %-át szükséges fehérjéből fedezni, ebből állati 40-60%.

Energiát adó tápanyagok- zsírok Növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálható lipidek, Legkoncentráltabb energiaforrások, a szervezet számára korlátlan mennyiségben raktározhatók, Élettani szerepük: Energia termelés; sejtmembrán alkotórészei (koleszterin, foszfolipid); hormonok és hormonszerű vegyületek alkotó elemei, Felvett energia max. 30 % származzon zsírból: 10 % többszörösen telítetlen 10-15 % egyszeresen telítetlen 5-10 % telített Telítetlen és telítet zsírsavak aránya: 0,8-1,0

Energiát adó tápanyagok- szénhidrátok Szénből, hidrogénből és oxigénből álló vegyületek. Élettani jelenőségük: szervezet számára energiát szolgáltatnak; kötő és támasztószövetek felépítése, nyálkát alkotó anyagok képzésében. Felvett energia 55-65 % származzon szénhidrátból, előnyben részesítve az összetett szénhidrátokat (88-85%) az egyszerűekkel szemben. A hozzáadott cukor ne haladja meg a 10 %-ot (cca 3 ek/nap).

Energiát nem adó tápanyagok -vitaminok Szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek. Zsírban oldódó vitaminok A – retinol; (β-karotin) /forrásai: máj, tojássárgája, tejtermékek, (β-karotin) forrás: zöld, sárga, vörös színű zöldségek, gyümölcsök D – kalciferol /forrásai: máj, tojás, tej-, tejtermékek E – tokoferolok /forrásai: növényi olajok, zöld növények, gabonafélék csírája K – fillokinonok /forrásai: máj, sötétzöld levelű zöldségek, teljes kiőrlésű gabonatermékek

Energiát nem adó tápanyagok-vitaminok Vízben oldódó vitaminok C-vitamin /forrásai: zöldségek, gyümölcsök B1-vitamin /forrásai: gabonafélék, belsőségek, hüvelyesek B2-vitamin /forrásai: tej-, tejtermékek, belsőségek, hüvelyesek, gabonafélék Niacin /forrásai: hús, tojás, hüvelyesek, gabonafélék B6-vitamin /forrásai: hús, tejtermékek, tojás Folát /forrásai: máj, leveles zöldségek, gyümölcsök B12-vitamin /forrásai: máj, hal, tojás, tejtermékek Biotin (H-vit.) /forrásai: máj, tojássárgája Pantoténsav: hús, belsőségek, tojás, hüvelyesek, gabonafélék

Energiát nem adó tápanyagok-vitaminok A vitaminoknak nem csak egyéni, hanem csoporthatásuk is van: Szervezet ellenálló képességét növelik: A, B1, B2, C, D, biotin, Idegrendszer működését biztosítják: A, B1, B2, C, Vérképzést segítik elő: A, B2, folsav, B12, C, E, Nemi tevékenységet befolyásolják: A, C, E, Csontszövetek építését befolyásolják: A, D, B1, C, Növekedést segítik elő: a biotin kivételével valamennyi vitamin.

Energiát nem adó tápanyagok- ásványi anyagok (makroelemek) Kalcium /forrásai: tej, tejtermékek, olajos magvak Nátrium /forrásai: konyhasót tartalmazó élelmiszerek Kálium /forrásai: húsok, gyümölcsök, zöldségfélék Klór /forrásai: konyhasót tartalmazó élelmiszerek Foszfor /forrásai: húsok, tejtermékek, zöldségek Magnézium /forrásai: gabonafélék, hüvelyesek

Energiát nem adó tápanyagok- ásványi anyagok (mikroelemek) Cink /forrásai: hús, máj, tojás, hüvelyesek Vas /forrásai: hús,, belsőségek, sötétzöld zöldségek Jód /forrásai: tengeri halak Fluor/forrásai: tea, tengeri halak Réz /forrásai: máj, szárazhüvelyesek, olajos magvak Szelén/forrásai: tengeri állatok, teljes kiőrlésű gabona Króm /forrásai: hús, sajt, teljes kiőrlésű gabona Mangán/forrásai: teljes kiőrlésű gabona, olajos magvak Molibdén/forrásai: hús, tej, hüvelyesek

Vízháztartás A szervezet 50-80 %-ban tartalmaz vizet a víznek különleges szerepe van az élő szervezetben: a vérkeringés, a vér ozmózisos nyomásának fenntartása biztosítja a szükséges tápanyagok oldatban tartását, felszívódását, szállítását; befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára; hősszabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletet Felnőtt ember folyadékszükséglete: 1,5-3 l/nap

A táplálkozási tanácsadás lehetséges területei Szépségszalonok Fitnes-wellness-egészség centrumok Munkahelyek Selfness Day Spa Wellness szállodák/kastélyok/panziók A wellness szállodák kínálatának bővítése az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlatokkal Egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlatok Táplálkozási programok Tudatos választás segítése Medical wellness

A táplálkozási tanácsadás menete Tápláltsági állapotfelmérés Tanácsadás Étrendtervezés

Tápláltsági állapotfelmérés A tápláltsági állapotfelmérés segítségével, - az étkezési szokásokra vonatkozó információkkal, valamint különböző mérési módszerekkel (pl. testtömeg, testmagasság, testzsírmérés) –határozzuk meg a tápláltsági állapotot. Táplálkozási anamnézis felvétele Antropometriai vizsgálatok Testtömeg, testmagasság mérés BMI (testtömegindex) meghatározás Derékkörfogat - mérés Diagnosztikai vizsgálatok Testzsírszázalék - mérés Bőrredő mérés

Tanácsadás menete Táplálkozási terv kidolgozása Az étrend változástatás ismertetése (nyersanyag válogatás, konyhatechnológia, címkeolvasás és értés megtanítása, írásos tájékoztató, kiegészítő anyagok)

Étrendtervezés Nem, kor, állapot és fizikai aktivitás figyelembevétele és energia-, tápanyagszükséglet és célmeghatározás Étkezés ritmusa: Reggeli 15-20 % Tízórai 10-12 % Ebéd 25-30 % Uzsonna 10-12 % Vacsora 20-25 %

Étrendtervezés Változatosság figyelembevétele (alapanyagokban, ízben, színben, konzisztenciában, készítési módban) Évszakok figyelembevétele Anyagiak figyelembevétele Egyéni szokások, igények figyelembevétele Tervezés menete (főétkezések –feltét, köret- kisétkezések megtervezése)