Szemestakarmányok tárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Kukoricagóré.
Széchényi Ferenc Gimnázium
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
Hogyan alakulnak ki a hópelyhek?
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Számítógépes Szimuláció
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
SHAPE PREMIUM „A SZÖGLETES GÉNIUSZ”
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
Ipari keveréktakarmány-gyártás
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Anyagszállítás a növényekben
Tisztítás, fertőtlenítés
Szálas tömegtakarmányok: szénafélék
Szemestermények tárolása
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
A csűr és az állattartás épületei
Levegő-levegő hőszivattyú
Talajjavítás mélytömörítéssel, szemcsés kőoszlopokkal
A nedves levegő és állapotváltozásai
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Flotálás.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Takarmányok tartósítása erjesztéssel
A helyes táplálkozás.
Élelmiszeranalitika előadás
Energia és takarékosság a háztartásban
Évszakok a kertben 5. osztály.
Napenergia.
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
MSD Animal Health Cattle Academy – II.modul MVDr. Zbyněk Dvořák Budapest.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 10. ISMERTESSE A FEJÉSI RENDSZEREKET, A SZAKSZERŰ, HIGIÉNIKUS FEJÉST ÉS A TEJKEZELÉS GÉPEIT.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vöröshagyma.
A szett fontosabb jellemzői Praktikussága, higiénikussága mellett kizárólag környezetbarát anyagok felhasználásával készült. A doboz anyaga 3 mm mikrobordás.
A tűz.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Haszonnövények.
Mező élővilága.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Szemestermények szárítása
Szemestermények tisztítása
Fizikai alapmennyiségek mérése
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
9. tétel.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Egészségtudatos gasztronómia
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
Alapanyagok beszerzése, logisztika
Szemestakarmányok tárolása
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
Előadás másolata:

Szemestakarmányok tárolása a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos a tárolókapacitást a maximális igényre kell tervezni célja az állagmegóvás, de a leggondosabb tárolás alatt is bekövetkeznek veszteségek (vitamintartalom, avasodás, toxinok képződése) tárolás előtt célszerű a magvakat tisztítani és szárítani a betakarításkor a szemek közé keveredő levél, szár és csutka részek könnyen visszanedvesednek és a későbbi penészesedés potenciális forrásai

Szemestakarmányok tárolása a tört és aszott szemek könnyen avasodnak az idegen gyommagvak, sérült szemek, szár és levélrészek eltávolítása rostálással, szeleléssel, triőrrel lehetséges a tárolás történhet zsákosan (kész malomipari és takarmányipari termékek) ömlesztve az ömlesztve tárolás történhet horizontális magtárakban (kisebb beruházási költség, drágább üzemeltetés) és vertikális építményekben, silókban

Szemestakarmányok tárolása a magtárak sokféle formájúak (hagyományos gabonamagtár, magtárpadlásos istállók, földbe süllyesztett szigetelt sátrak stb.) a silók vasbetonból vagy fémből készülnek fontos szempont, hogy szellőztethetők legyenek (perforált alaplemez vagy központi légcsatorna ha nincs lehetőség szellőztetésre, a silóban tárolt gabonát időnként át kell tárolni egy másik silóba (egy üres silónak rendelkezésre kell állnia) a gabonamagvak biztonságosan tárolhatók silókban, de pl. a kukoricát, sérülékenysége miatt inkább magtárakban célszerű tárolni

Szemestakarmányok tárolása szellőztetésre azért van szükség, mert a betárolt szemekben a légzés még egy ideig folyik, a képződő hőtől felmelegszik a takarmány, nedvessé válik a termény, penészesedés, mikrobiális tevékenység indulhat meg a termény hőmérsékletét folyamatosan mérni kell és a garmada átforgatását, a szellőztetést a hőmérséklet emelkedésekor meg kell kezdeni a 15-16%-os víztartalmú takarmányt először 2-3 héttel a betárolást követően kell átszellőztetni a biztonságos tárolás feltétele a tárolóterek védelme a kártevők ellen, szilárd vagy gázosított kémiai anyagokkal (ezek az állatokra és emberre nem jelenthetnek veszélyt)

Szemestermények hűtve tárolása a szárítás energiaigényének csökkentése miatt fejlesztették ki cél, hogy a magvakat olyan hőfokra hűtsék le, amely megszünteti a mikrobák tevékenységét a hűtve tárolást célszerű meleg levegős szárítással kombinálni kíméletes előszárítással 17-18%-ra csökkentik a magvak nedvességtartalmát, majd ezt követi a hűtés melegedés esetén (17-20oC-on) a hideg levegő befúvatása automatikusan megkezdődik, melynek során a termény tovább szárad a hűtés hőmérsékletét a termény nedvességtartalma határozza meg

Szemestermények hűtve tárolása horizontális tárolótérben és silóban egyaránt elvégezhető a szárításhoz képest a kombinált hűtve tárolás 33%-al kedvezőbb fajlagos energiafelhasználást tesz lehetővé A termény víztartalmának hatása a szükséges hűtési hőmérsékletre víztartalom hűtési hőmérséklet 8-15% 10-12 oC 15-20% 8-10 oC 20% fölött 4-5 oC

Gyökér és gumós takarmányok eltartása eltartásuk nehezebb, mert nagy a nedvességtartalmuk tartósíthatók erjesztéssel a répafélék tartalmaznak elegendő erjeszthető szénhidrátot a burgonyát főzés után lehet erjeszteni a földszennyezés komoly nehézséget jelenthet prizmás tárolás az átválogatott, száraz burgonyát, répát tárolhatjuk ebben a formában a prizma maga 2-3 m széles, 1-1,5 m magas 25-30 m hosszú, háromszög keresztmetszetű építmény

Gyökér és gumós takarmányok eltartása célszerű a hossztengely mentén szellőző kürtőt beépíteni a prizmát 10-20 cm vastag szalmával, majd 20-30 cm vastag földdel fedjük le a gerincen célszerű a levegőzés miatt csak szalmával fedni támfalas szabadtéri tárolás nagyüzemekben terjedt el szigetelt, légkondicionált csarnokban inkább csak a vetőburgonya tárolására használják, lásd az egyetem burgonyatárolóit