A kompetenciatranszfer elve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A szervezeti problémák kezelése
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Oktatásfejlesztés Dr. Schiffer Csilla.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
Inklúzív nevelés Magyarországon
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Pedagógus értékelési rendszer
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Előadás másolata:

A kompetenciatranszfer elve Dr. Schiffer Csilla

A pedagógusok kooperációja „A ‘jó iskola” titka különös módon a pedagógusok kooperációjában rejlik” (Tenhart – Klieme 2006 163) Individualizált munka a pedagógusoké – egyéni harctér Autonómia = izoláció és túlterhelés Magánügy? – Nyilvánosság mint fenyegetés A kollegalitás szabálya (kimondantlanul): Hagyj békén, akkor én is békén hagylak… Nehéz helyzetekben: támogatás = mely leveszi a terhet a válláról – közös felelősség

Az együttműködés minősége 0. Fragmentálódás: izolált tanítás (9%) 1. Differenciálódás: közös célképzetek, szabályozott munkamenet és kommunikáció, tagozatokon és évfolyamokon is átívelő együttműködések (51%) 2. Koordináció: + információk a munkamegosztásról, munkamenetről, eredményekről. Hajlandóság az erőforrások és feladatok koordinálására (25%) 3. Interakció: + külső értékelés, kollégák közös szervezőmunkája, kölcsönös adaptivitás és átláthatóság a tantervben, megvalósításban és ellenőrzésben (14%) 4. Integráció: + szakspecifikus és szakokon átívelő kooperáció, kölcsönös hospitálások, szervezeti személyzeti és oktatási feladatok és a gyakorlat integrált, a szakmai tevékenységek és tanerők kölcsönösen szabályozottak (2 %) (Steinert et al. 2006, 196)

Az együttműködés minősége 2. Csere: információk és eszközök, tanácsadás keresése és nyújtása, nincs közös cél, nagy autonómia, rövid megbeszélések és találkozók Munkamegosztó kooperáció: pontos célmeghatározás, strukturált feladatok, feladatok elosztása az egyének között, közös tervezés és felelősség, hatékonyságnövekedés Kokonstrukció: partnerek egymással intenzív feladatmegosztással dolgoznak, egyéni tudásukat megosztják egymással (kokonstruálják), hogy ezáltal jobban ismerjék a helyzetet, közös feladat és problémamegoldás alakuljon ki, közös döntéshozatal, jobb konfliktusmegoldás, teamtanítás és együttnevelés. (Gräsel et al. 2006, 211)

Inklúziós index: C.1.8 A pedagógusok együtt (teammunkában) tervezik, szervezik és értékelik a tanítást Megosztjuk-e egymással a tanórák és a házi feladat tervezéséhez szükséges tapasztalatainkat és segédanyagainkat? A tervezés megbeszélésének órarendben meghatározott helye van-e a team tagjai számára? A tanítást úgy tervezzük-e, hogy a tanórán minden pedagógus jelenléte fontos szerepet kapjon? A pedagógusokat ösztönözzük-e arra, hogy együtt tanítsanak? Az együtt tanítást jó lehetőségnek tartjuk-e arra, hogy utána közösen megbeszéljük a tanulók fejlődését? A pedagógusként szívesen vesszük a kollégáink észrevételeit (például hogy az óránkon a mennyire volt érthető a feladat, mennyire voltak aktívak a tanulók)? A kollégák visszajelzéseinek megfelelően változtatunk-e a tanításon? Az osztályt tanító pedagógusok és a segítő szolgáltatások pedagógusai egyaránt dolgoznak az egyes tanulókkal, tanulói csoportokkal és az egész osztállyal is? A pedagógusok együttműködése példát jelenthet-e a tanulók számára is? Törekszünk-e a közös problémamegoldásra, ha a tanulók vagy csoportjaik aggodalomra adnak okot? Együtt tanító pedagógusokként közösen vállaljuk-e a felelősséget azért, hogy minden tanuló részt tudjon venni a tanulási folyamatban? A közösen kialakított óraterveket írásban rögzítjük-e, hogy az osztályban éppen helyettesítők számára is elérhető legyen? (Booth – Ainscow, 2009)

Irodalom Booth, T. és Ainscow, M. (2009): Inklúziós index: útmutató az inkluzív iskolák fejlesztéséhez. ford. Csányi Yvonne és Schiffer Csilla, www.eenet.org.uk/resources/docs/Index_Hungarian.pdf Gräsel, C., Fußangel, K. és Pröbstel, Chr. (2006): Lehrkräfte zur Kooperation anregen – eine Aufgabe für Sisyphos? In. Zeitschrift für Pädagogik, 52. 2. 205-217. Horváth Attila (é. n.): Kooperatív technikák. Hatékonyság a nevelésben. Budapest, OKI-IFA. Kagan, S (2004): Kooperatív tanulás. Ökonet, Budapest Sebba, J., Byers, R. és Rose, R. (1996): A csoportmunka szerepe. In.: Csányi Yvonne (szerk.): KÖZÖSEN. Szemelvénygyűjtemény az integratív nevelésről és oktatásról. BGGYTF, Budapest, 112-126. Steinert, B., Klieme, E., Maag Merki, K., Döbrich, P., Halbheer, U. és Kunz, A. (2006): Lehrerkooperation in der Schule: Konzeption, Erfassung, Ergebnisse. In. Zeitschrift für Pädagogik. 52, 185-190. Vastagh Zoltán (1999): Az iskolai oktatás hatékonyságát növelő kooperatív kiscsoportos tanulás. Kooperatív pedagógiai stratégiák az iskolában. I– III. JPTE, Pécs