Stressz kezelése, coping (megküzdési) technikák Együtt a betegség okozta károk leküzdéséért TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0923 Előadó: Kardos Bernadett egészségfejlesztő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Hogyan készüljünk fel az életpályamodell kihívásaira?
Családi krízisek és kezelése
Stresszkezelési módszerek Juhász Béla Szilárd
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Stressz-Megküzdés-Gyógyulás
Nyerjünk együtt! TAMOP /
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
A stratégiai tervezés módszertana
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Kognitív megközelítések
Konfliktus és konfliktuskezelés
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A lehetséges énképek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A munkahely és a stressz
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Rendészeti vezető-kiválasztás
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Krízis.
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Éntudat – identitástudat - énkép
Mindennapi veszteségeink
A hatékony stresszkezelés titkai
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Stressz, burnout, depresszió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Stresszhelyzetek a munka világában
Speciális gyermekvédelem
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Havas Magda c.bv.őrnagyUhrin Ilona klinikai szakpszichológusbv. Pártfogó felügyelő Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Előadás másolata:

Stressz kezelése, coping (megküzdési) technikák Együtt a betegség okozta károk leküzdéséért TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0923 Előadó: Kardos Bernadett egészségfejlesztő szakpszichológus 2014. 03. 29.

A stressz evolúciós szerepe A szervezet válaszreakciója, amit a környezet változására adunk.

di – és eustressz

Stresszorok hatása

Nem kell beletörni!!! A megküzdési képességek, a coping stratégiák azt mutatják meg, hogyan tud a személy a nehéz, stresszkeltő élethelyzetekkel megbirkózni. ????

Mit jelent megküzdeni? A magatartástudomány integratív magatartás szabályozás modellje szerint (Kopp, 1994; Kopp és Skrabski, 1995) az ember-környezet rendszer dinamikusan formálja a személy viselkedését. A modellben központi szerepet a döntési folyamat kap. A személynek minden éber percében dönteni kell arról, hogy képesnek tartja-e magát az adott környezeti elvárások teljesítésére, hogy képesnek érzi-e magát az adott helyzet megoldására, a helyzetből fakadó nehézségekkel való megbirkózásra, megküzdésre. Az ember-környezet modell szerint a személy egyensúlyi állapot fenntartására törek-szik. Stressznek tekinthető, ha a személy egy helyzetet újszerűnek, veszélyesnek minősít, amely egyensúlyvesztéshez vezethet.

Mit jelent megküzdeni? Pikó (1997) szerint a megküzdés egy olyan folyamat, amely során a személy kognitív és magatartási erőfeszítéseket tesz a stressz forrását jelentő konfliktus megoldására.

Mit jelent megküzdeni? Lazarus és Launier (1978) kétféle megküzdési formát különböztet meg: A problémaközpontú megküzdés Ekkor a személy a helyzetre, a problémára összpontosít, hogy megkísérelje azt megváltoztatni, hogy a jövőben el tudja kerülni. Problémamegoldó stratégiák alkalmazását jelenti, amely irányulhat kifelé, magára a problémás helyzetre, de befelé is, a személy önmagában változtat meg valamit, ahelyett, hogy a környezetet módosítaná. Billings és Moos (1984) kutatásaik során azt találták, hogy akik problémaközpontú megküzdést használtak stresszhelyzetekben, mind a stressz alatt, mind a stressz után kevésbé voltak depressziósak.

Mit jelent megküzdeni? Érzelemközpontú megküzdés: a személy ekkor azzal foglalkozik, hogy enyhítse a stresszhelyzet okozta érzelmi reakciókat, megakadályozza a negatív érzelmek elhatalmasodását. Akkor is ilyet használ a személy, ha a helyzetet nem tudja megváltoztatni. Ennek során a negatív érzelmekkel többféle módon is megküzdhet a személy. Moos (1988) ezeket viselkedéses és kognitív stratégiáknak nevezte el: viselkedéses stratégiák: ide tartozik a testmozgás mint problémaelterelés, az alkoholizálás, drogok fogyasztása, dühkitörés, érzelmi támasz keresése barátoknál. kognitív stratégiák: ide tartozik a probléma időleges félretétele, a fenyegetettség csökkentése a helyzet jelentésének megváltoztatásával.

A problémaközpontú megküzdési módok (problémaelemzés, kognitív átstrukturálás, alkalmazkodás) a probléma elemzésére, a probléma okának befolyásolására, a kontroll megszerzésére való alkalmasságot, valamint a kognitív átstrukturálásra való képességet méri. Az érzelemközpontú megküzdési mód (érzelmi indíttatású cselekvés, érzelmi egyensúly keresése, visszahúzódás) és a segítségkérés akkor kerül előtérbe, ha a személy nem ismeri eléggé a problémát, vagy nem érzi magát képesnek a helyzet feletti kontroll megszerzésére.

Érzelemközpontú megküzdés stratégiái Lazarus és Folkman (1986) kutatásai eredményeként a problémaközpontú és érzelemközpontú megküzdési formákon belül további nyolcféle stratégia különíthető el: konfrontáció: ez a problémával való szembehelyezkedést, aktív megküzdést jelenti; eltávolodás: a helyzettől való érzelmi és mentális távolságtartást jelenti, hogy energiát gyűjthessen a további megküzdéshez; érzelmek és viselkedés szabályozása: ez az adott helyzet megoldását legjobban segítő érzelmi kifejezésmód és viselkedés megtalálását jelenti; társas támogatás keresése: a társas környezet részéről rendelkezésre álló erőforrások, támogatások keresését és kihasználását jelenti; a felelősség vállalása: az észlelt, tulajdonított kontroll vállalása kerül előtérbe ebben az esetben; problémamegoldás-tervezés: kifejezetten kognitív, racionális stratégia, azoknak a lehetőségeknek a kiértékelését jelenti, amelyek a helyzet megoldását elősegíthetik; elkerülés-menekülés: nem vállalja a konfrontációt, kilép a szituációból; pozitív jelentés keresése: a negatív jelentésű esemény kihívásként, bizonyos szem-pontból pozitívként való értékelése történik ekkor.

Lazarus (1990) szerint ezek a stratégiák az egészséges, érett személyiség jellemzői. Patológiás konfliktusmegoldás esetén az érzelmek szabályozása zajlik, elsősorban az énvédelem, a szorongás csökkentése a cél, ez énvédő vagy elhárító mechanizmusokon keresztül zajlik.

Újabb kutatások eredményei: Folkman és Lazarus (idézi Kopp és Skrabski, 1995) a konfliktuskezelési stratégia faktorainak érvényességét Kopp és Skrabski (1995) vizsgálatai megerősítették. Ők három problémaorientált, három érzelmi és egy támogatást kereső faktort találtak. Ezek a következők: problémaelemzés, kognitív átstrukturálás, alkalmazkodás, érzelmi indíttatású cselekvés, érzelmi egyensúly keresése, visszahúzódás, segítségkérés, a problémaközpontú megküzdés összesített mutatója, az érzelemközpontú megküzdés összesített mutatója.

Stressz, mint lehetőség A válsághelyzet egyben egy felgyorsított tanulási folyamat is. A válságot csak az egyéni hozzáadott érték maximalizálásával tudjuk a saját hasznunkra fordítani.

Felhasznált források http://www.magyarpedagogia.hu/document/Margitics-Pauwlik_MP1061.pdf http://www.hrportal.hu/hr/mit-tegyunk-vezetokent-krizishelyzetben-20090407.html http://eberen.hu/tudatos-jelenlet/hogyan-csokkenti-az-eberseg-a-stresszt-2-resz/ http://www.pszichoszerviz.hu/StresszDeMinek

Köszönöm a figyelmet!