Care este peştera cea mai frumoasă din România ? Peştera Muierii ? Peştera Urşilor ? Peştera Vînturilor ? Sau …… Melyik a legszebb barlang Romániában?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Erdélyország.
Hogyan töltjük ki a Tanulmányi Szerződéseket? „fogom a kezed csak klikkelj” szint.
A Darvaza-i kráter.
Az én világom Somogyi J (verse).
Régió, regionalizáció, regionalizálódás
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
KI FIZETTE MEG MINDEZT? Fordítás román nyelvből CINE A PLATIT TOATE ASTEA?
Osiris sírja Egyiptomban és a gízai piramisok
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
Témakör: Ásvány és kőzettan
Magyarország természeti kincsei
Női önbizalom....
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Budapest.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
SZÉP KÉPEK OROSZHONBÓL
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Az én világom Somogyí J (verse).
Regionalizare pentru o Românie competitiv ă Regionalizáció a versenyképes Romániáért Csák László, PhD, MeRSA – CDC Consulting Csíkszereda, március.
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii.
Raport de activitate pe anul 2013 al Centrului de Studii al Consiliului Judeţean Harghita 2013-as évi tevékenységi beszámoló Hargita Megye Tanácsának Tanulmányi.
ŞCOALA GIMNAZIALĂ „DR. VASILE LUCACIU” ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Milétoszi filozófusok
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Un mare monument natural A boliviai Salina de Uyuni a világ legnagyobb só sivataga mely egy hatalmas természetes tükört alkot. Az es ő s évszakban.
Csíki Területi Szervezet Organizaţia Teritorială Ciuc Európai parlamenti választások, 2014 Alegeri europarlamentare, 2014.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Bölcsességek, aforizmák
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
Valami bűzlik a Marson… Ceva nu e in regula pe planeta Marte Nézzük csak meg egy-két NASA fotót a vörös bolygóról. Sa urmarim cateva fotografii facute.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
Árvácskák és Móricz Zsigmond
A medve barlang.
Audio:-The White Cliffs of Dover - Jack Million Band.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
CSODÁLATOS VILÁG.
Online szabad kérdőív – 52 beérkezett válasz
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Advocacy képzés: Életképes könyvtárak és összetartó közösségek érdekképviselete
Erdély Ismertető.
régi magyar nevén: Veres-tó)
Un mare monument natural
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
1.O rază din harul iubirii,
Amatciems El paraíso desconocido en Letonia hu/es
Az antant győzelme a fordulat éve  USA hadba lépése
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
KAPRUN.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
IX.B Bogya Szilvia-Eva Pap Istvan-Efraim Nyeste Otto-Szilard
Dumitrescu&Asociaţii S.R.L.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
A Darvaza-i kráter.
CONSTRUCŢII DIN LEMN I. ELEMENTE DE BAZĂ. 1. Elemente de economie forestieră Clasificare: după repartizarea în teritoriu: - peste 700 m altitudine  60%;
KAPRUN.
Szabó Eszter Ignácz Bence
Modern zene a nyelvtanításban
Üdvözöljük önöket Jó szórakozást
Előadás másolata:

Care este peştera cea mai frumoasă din România ? Peştera Muierii ? Peştera Urşilor ? Peştera Vînturilor ? Sau …… Melyik a legszebb barlang Romániában? Nő i barlang ? Medve barlang ? Szelek barlang ? Vagy ……

Erdélyi Szigethegység

Printre primele trei peşteri ale Europei, situată între alte minunăţii ale Munţilor Bihorului, în Platoul Padiş, descoperită în 1984 de clujanul Daniel Cârlugea Peştera Piatra Altarului...az Európa három barla n g ja között, a Bih a ri hegység Padiş fe n nsíkján elhelyezkedő, 1984-ben Daniel Cârlugea által fel fedez e t t Oltár- kő Barlang

Peştera însumează patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda şi Altarul Urşilor A barlangrendszer négy galériából áll: Palota, Paradicsom, Föld és Med ve- oltár

Peştera "Piatra Altarului“ nu este amenajată pentru public, fiind deschisă doar pentru cercetări ştiinţifice ! Az “ Oltárk ő-barlang“ nem nyilvános, csak tudományos kutatások céljából látogatható !

Galeria "Palatul" este o sală înaltă de 30 m precedată de o anticamera "Baldachinul"; este o zonă cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. “Palatul” are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de m înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în felul său în România. A “Palota” galéria egy 30 m magas terem "Baldachinos“ előszobával; különleges képződményeket tartalmaz ritka kalcit formákkal és magas kupolákkal. A “Palota” egy gótikus katedrális, magas és keskeny, kétoldalt m-es oszlopokkal. Ez - a maga módján - egy egyedülálló földalatti természeti - “építészeti” műemlék Romániában.

Galeria "Paradisul" este o sinteză a întregii peşteri. Spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre. Galeria Paradisului se sfîrşeşte neaşteptat, cu un pîrîu de "laptele de lună" - o pastă fluidă, de un alb nepămîntean, ce izvorăşte dintr-o crăpătură a calcarului. A "Paradicsom" galéria összefogja az összes barlangot. Nagy terű, melyet hatalmas oszlopok és korongok, geometrikus kristálylemezek kitartóan támasz tana k alá, áttetsző vízcseppekkel borítottan. A Paradicsom galéria váratlanul ér véget, egy tejfehér patakkal ”holdtej” v í z z e l, egy folyékony pasztával, mely a m észkőszikl a egy hasadék ából szivárog.

La baza peşterii s-a dezvoltat, pe scară largă, un alt fenomen rar întîlnit pe glob. Sub oglinda nemişcată, apa supramineralizată a acoperit totul în cristale perfecte de calcit. Aceasta face ca "Geoda" din Piatra Altarului să fie unul dintre superlativele domeniului subteran. Admiraţi perfecţiunea cristalelor. A barlang alján létrejött egy - a Földön igen ritka - nagyméretű másfajta képződmény. A mindent befedő, mozdulatlan, kristályokkal telített víz tükre alatt különleges kalcitkristáyok alakultak. Emiatt a “Föld” Kőoltár, a földalatti világ egyik szuperlatívusza. Csodáld a tökéletes kristályokat.

Galeria "Altarul Urşilor" este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită "Cimitirul Urşilor". Ursul de caverna - "Ursus Spelaeus"- era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit. A “Medve-barlang" egy horizontális boltíves galéria, melyet “Medve-temető”-nek is neveznek. A z utolsó jégkorszak alatt a barlangi medve – „ U rsus Spelaeus„ - volt a barlangok megszokott lakója. Itt sok fiatal és kölyökmedve koponya látható, de valószínűleg még több is lehet a vastag kalcit réteg alatt.

Dar să lăsăm FRUMOSUL să ne bucure … De élvezd a szépséget …

O vorbă de pe plaiuri bihorene zice: Ce-i frumos … e rupt din Rai. Trimite o părticică de Rai unui suflet doritor, bucură-l ! Vizitează şi Egy bihari mondás azt tartja: Ami szép...az a Mennyország egy része. Küld el e M ennyországot, M ennyországot, hadd élvezze mindenki ! Magyar változat: Dr. Köllő Réka és Kapitán József