A kreativitás és a bölcsesség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
(A vezető magatartása, stílusa)
Csoport munka.
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A kulcskompetenciák.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A pozitív pszichológia
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Képesség? Kompetencia?.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Vezetés – Vezetési Stílusok
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A tanítás tanulásának üzenetei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A team-munka elméleti alapjai
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Pszichológiai Ismeretek
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A BKF tudástranszfer modellje a
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
A bölcsesség és a kreativitás
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
LÁTHATATLAN VAGYON MENEDZSELÉSE
Előadás másolata:

A kreativitás és a bölcsesség Az emberi kiválóságok A kreativitás és a bölcsesség

A bölcsesség implicit elméletei A bölcsesség sajátos jelentéssel bír, amely nyelvi megjelenésében széles körben elterjedt és megértett. A bölcsességet az emberi működés kivételes szintjének tekintik. A bölcsesség az elme/szellem állapotát és viselkedést jelent. A bölcsesség a perszonális és interperszonális kompetencia magas fokával kapcsolatos A bölcsesség jószándékot tartalmaz.

Explicit elméletek Azok, amelyek a bölcsességet úgy értik, mint személyes jellemzőt vagy a személyiség diszpozíciók konstellációját b, Azok, amelyek a bölcsességet úgy értik, mint a neo-piagetiánus hagyomány szerinti postformális és dialektikus gondolkodást c, Azok, amelyek a bölcsességet úgy értik, mint szakismeret-rendszert, amely az élet értelmével és az élet vezetésével kapcsolatos

A Berlini Bölcsesség Paradigma A bölcsesség, mint szaktudás az élet fundamentális pragmatikájában (az emberi élet eszenciájával, a tervezéssel, szervezéssel és a jó élet megértésével kapcsolatos tudást és nézetet értjük ezalatt)

A bölcsességgel kapcsolatos teljesítmény minőségi értékelésének öt kritériuma gazdag tényszerű (deklaratív) tudás az élet alapvető pragmatikájáról gazdag procedurális tudás az élet alapvető pragmatikájáról az életút kontextualizmus, a tudást hivatott identifikálni , ami az élet sok témáját és kontextusát tekintetbe veszi az értékek és élet-prioritások relativizmusa, amely az egyének és a társadalom által elismert értékkülönbségek ismeretével és az irántuk való toleranciával kapcsolatos a bizonytalanság felismerése és kezelése

A bölcsességgel kapcsolatos teljesítmény empirikus vizsgálata a tanulmányban részvevő személyek standardizált körülmények között fiktív személyek nehéz élethelyzeteivel konfrontálódtak, a résztvevőket azután megkérik, hogy hangosan reflektáljanak a felvázolt dilemmára.

A bölcsesség felépülése Előzmények: Általános tényezők (pl. kogn.stílus) Szakértelem specifikus tényezők Facilitáló tapasztalati körülmények Szervező folyamatok (pl. életterv, életvezetés stb…) Bölcsesség elsajátítása és fenntartása Általános keret Pszichológiai keret Berlini Bölcsesség paradigma Alapvető és metakritériumok

Empirikus eredmények A kor szerepe (nincs) A szakmai tapasztalat szerepe (nem jelentős) A bölcsességgel kapcsolatos teljesítmény megkívánja az intelligencia, a kognitív stílus és személyiség összjátékát

A bölcsnek nevezett személyek tanulmányozása (klinikusokkal összehasonlítva) A bölcsesség kollektív (az idősek többet hasznosítanak belőle) Bölcsesség a közmondásokban (szelekció, optimalizáció és kompenzáció)

A bölcs gondolatmenet A magatartás és életvezetés céljai és stratégiái Számol a tudás korlátaival Ítélet és tanács kiválósága Kivételes megfigyelés, mélység és kiegyensúlyozottság A szellem és jellem szinergiájára törekvés Az egyén és a közösség jólléte

A kreativitás D.K. Simonton

A kreativitáskutatás története Guilford (ő kapott ezért elismerést) Köhler Rogers Skinner Bruner McClelland…

Témák Kognitív folyamatok Egyéni jellemzők Életút fejlődés Szociális kontextus

Kognitív folyamatok Pszichoanalízis: elsődleges folyamat Kognitív pszichológia Belátásos tanulás (pl. előfeszítés) Kreatív kogníció (nyílt végű kérdések) A kreatív szakértelem inkább tanult mint veleszületett Számítógépes szimulációk

Személyiségjellemzők Intelligencia (bizonyos intelligencia-szint szükséges) Személyiségprofil (: pl. nonkonform, bohém, érdeklődő, nyitott, rugalmas, kockázatvállaló Őrült – zseni (nem igaz, épp a kreatív emberek rendelkeznek kompenzáló mechanizmusokkal)

Élethosszig tartó fejlődés Kérdés: Milyen gyermekkori tapasztalatok hozhatók összefüggésbe a kreativitással? Hogyan aktualizálódik ez a potenciál a felnőtt élet során?

A kreatív potenciál kialakulása Nem mindig a gondozó környzetből emelkedik ki: Kitettség az olyan élményeknek, amelyek a hagyományos szocializáció kényszerét gyengítik Kitettség kihívást jelentő élményeknek

A kreatív potenciál aktualizálása Pl. jegyzetfüzetek, naplók tanulmányozása – kvalitatív Pszichometriai mércék – kvantitatív kutatások (pl. életkorral való kapcsolat)

Szociális környezet Interperszonális környezet (elvárások, intrinzik-extrinzik motiváció, brain-storming Tudományos környezet (fontos, hogy akik a terület szabályaival tisztában vannak, eredetinek tartsák – Martindale: költők)

Szociokulturális környezet Politikai környezet (háború, anarchia ellehetetleníti, felszabadulás, függetlenség elnyerése segíti) Kulturális változatosság segíti

Nyitott kérdések Nők, kisebbségek kreativitása Longitudinális vizsgálatok gyermekkortól A kreatív teljesítmény sikerének magyarázata (nemcsak a művészetben!)