Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Siófok és környéki hungarikumok
Advertisements

Hortobágyi Nemzeti Park
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
Természetvédelmi logók
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Természetvédelem.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Fertő-Hanság nemzeti park
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
NEMZETI PARKJAINK Készítette: Erdősy Doris Makó, 2012.
Bükki Nemzeti Park és a Balaton-felvidéki Nemzeti park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Körös-Maros Nemzeti Park
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
Programfejlesztési Központ
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Nemzeti Parkok Tájvédelmi körzetek
Balaton.
Tihany.
Románia Nemzeti Parkjai
Címerállatok és -növények
1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Aggteleki Nemzeti Park
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
Az erdő, ami mellett élek
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
Nemzeti Parkok.
Hortobágyi Nemzeti Park
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Védett természeti területek
Factfile??? Hungary Area km 2 CapitalBudapest Population???? GDP ????? $/person.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Aggteleki Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti park
Aggteleki Nemzeti Park Balázs Dávid Sápi Norbert Faddi Fanni 10.As.
1997-ben alapították a nemzeti parkot. Területe: hektár. A nemzeti park hat korábbi tájvédelmi körzetből tevődik össze. Veszprém és Zala megyékre,
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP)
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin

Magyarország nemzeti parkjai Aggteleki Nemzeti Park Balaton-felvidéki Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park Fertő-Hanság Nemzeti Park Hortobágyi Nemzeti Park Kiskunsági Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park 1940-ben és 1951-ben a Baradla-, 1953-ban a Béke-, 1956-ban Szabadság-, 1958-ban pedig a Vass Imre-barlang felszínét nyilvánították természetvédelmi területté. 1962-ben a karszt területén található összes barlang természetvédelmi oltalom alá került az 1961. évi 18. számú, természetvédelemről szóló törvényerejű rendelet eredményeképpen. 1978-ban az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnöke 8/1978. OKTH számú határozatával létrehozta az Aggteleki Tájvédelmi Körzetet, amely a Bükki Nemzeti Park szervezetén belül működött. 1979-ben az UNESCO a tájvédelmi körzetet MAB (Ember és Bioszféra) programjában bioszféra-rezervátummá nyilvánította, s két magterületet jelölt ki a Haragistya, valamint a Nagyoldal térségében. A bioszféra-rezervátum magterülete mintegy 2,35 km². 1983-ban az Esztramos-hegy egyes területeit is a tájvédelmi körzethez csatolták. 1985. január 1-jén alakult meg az Aggteleki Nemzeti Park 19708 hektáros területen, amelyet az OKTH elnöke 7/1984. (XII. 25.) rendeletével hozott létre az Aggteleki Tájvédelmi Körzet helyén. Székhelye eleinte a Baradla-barlang fogadóterében található Turistaszálló épületében volt, majd átkerült Jósvafőre. Később az Aggteleki Nemzeti Park I. fokú természetvédelmi hatósági jogkört kapott, amit a hozzárendelt illetékességi területen – a Sajó, a Hernád és az országhatár által határolt terület – lát el. A parkot 2001-ben bővítették az Esztramos-hegy egészének védetté nyilvánításával, területe ekkor érte el a 20 170 hektárt.

Aggteleki Nemzeti Park növényvilága Jellegzetes növényei:hárskőris, kocsánytalan tölgy, osztrák sárkányfű Nőnek itt egyéb szikla növények, égerligetek, leány kökörcsin, kakas mandigó, korai fehér szegfű

Aggteleki Nemzeti Park állatvilága Leghíresebb állata a foltos szalamandra Jellegzetes állatai:aggteleki vakbolharák, szemercsés vakászka, kis Apolló-lepke, élősködő tiszai ingola, kardoslepke stb.:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park A mozaikos felépítésű Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi vonalától a Rába síkjáig, a Marcal völgyétől a Tési-fennsíkig, a Murától a Kis-Balatonig fekvő terület mintegy 57 000 ha-os részén. Igazgatósága Csopakon van.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park növény világa Ritka növényei a vetővirág, az őszi csillagvirág, a hártyás galambbegy és állatkülönlegessége a füles kuvik. A Káli-medence 1984 óta védett, Köveskál közelében él hazánk legnagyobb lisztes kankalin populációja, mely a nemzeti park jelképe. Badacsony és a Tapolcai-medence növényei közül említésre méltó a cselling-páfrány, de itt él a szintén ritka pikkelypáfrány és a Lumnitzer-szegfű is. Csobáncon él a fekete kökörcsin, a leánykökörcsin és a buglyos kőtörőfű.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park állat világa állatkülönlegessége a füles kuvik. A Pécselyi-medence állatvilágából a védett madarak érdemelnek figyelmet, mint a gyurgyalag és a terület madárritkaságai a holló, a vörös vércse és a kövirigó. A Keszthelyi-hegység védett madarai a fekete harkály, a kis fakopáncs és a zöld küllő. Gyakran látható lappantyú és léprigó. A nyest és a nyuszt egyre gyakoribb. A Kis-Balaton környéke sok nagy kócsag élőhelye.  

Bükki Nemzeti Park