A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Lukács Oktatási Központ -
Az adaptációhoz közeledve – a műfaj problematikájához
Egy ötlet megvalósítása
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Magyar Írás- Terápiás Egyesület
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Grafológia – SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
GEOMETRIKUS SZIMBÓLUMOK
A képernyő-interfész feltételezett hatásrendszere.
Térábrázolás különböző életkorokban
Énfunkciók A személyiségnek, mint önszabályozó
A VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓS HATÉKONYSÁG
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A technológia szerepe a pedagógiai értékelés fejlesztésében
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A szövegszerkesztés alapjai
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
„Nagyító alatt” A GrafoKom - projektek során használt írásvizsgálati metódusról.
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Az ikonikus/képi fordulat
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Magasabbrendű idegtevékenység
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
2012. február 15. Paulik Áron. i:=0 CIKLUS AMÍG i
Pedagógiai antropológia és etika
A pszichikumról általában
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Lukács Oktatási Központ
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
Internet, Elektronikus levelezés
A maszatolástól az írásig Ungár Ágnes
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Az Élet Igéje szeptember.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Élet az Interneten.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
A természetes számok szorzása
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Közösségek az interneten Papp Szabolcs 2009.
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
Variálható Sport Létra 3D a kosárlabdázók fejlesztésében
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.
MÁSSALHANGZÓK GYAKORLÁSA
Tanév előkészítő fórum szeptember Bedőné Fatér Tímea Szakmai blog: Magyartanítást.
Erre használom az internetet
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Magasabb rendű idegtevékenység
Internet, Elektronikus levelezés
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
Kommunikáció típusai.
Mit változtass meg a Facebook marketingedben?
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Magyar Falu Program - (f)elindulunk
Dr. Jakabné Zelei Erzsébet pedagógiai szakpszichológus
Előadás másolata:

A Neumann – galaxis Don Quijote-éi? A rezonometrikus íráselemzés lehetőségei a „számítógépírás” korában Magyar Írástanulmányi Társaság Kongresszusa Gárdony, 2012. augusztus 26.

Don Quijote vagy Sancho Panza?" Gondolatmenet Hogyan vizsgálható az írás a számítógépírás korában? A számítógépbeliség hatása a gondolkodásra – és (kéz)írásra? Tollra cserélt klaviatúra Online - offline „szélmalmok” “Ha az ember mélyen a lelkébe néz, eltöprenghet azon, hogy vajon önmaga melyik figura: Don Quijote vagy Sancho Panza?" (George Orwell)

Írás mint céltevékenység Az írástevékenység célja: a KÖZLÉS. Amit írunk: TÉNY-KÖZLÉS Ahogy írunk: ÉN-KÖZLÉS Mit? Miért? Hogyan közöl magáról az ember az írás során? Hogyan teremti meg saját optimumát?

Az írás egyéni optimuma Az írás egyéni optimumának megteremtéséhez az alábbi tényezők összehangolása szükséges: mint az írómozgás koordinációja, összerendezettsége új perspektívába kerül a számítógépírás által.

Kézírás és / vagy számítógép? Az írás és az olvasás a legbonyolultabb tudatos tevékenységek egyike, merthogy egyidejűleg tartalmaznak szándékos és automatizált technikai komponenseket. A gyakorlás fejleszti a kérgi központokat, az automatizáció pedig tehermentesíti a figyelmi és gondolkodási funkciókat. A fordítottja is igaz: gyakorlás hiányában a szükséges mechanizmusok széthullanak. Gondolkodás sebessége: kézírástempó vagy mozgás a klaviatúrán?

Írásbeliség – szóbeliség – „számítógépbeliség” Az írás, felváltva a szóbeliséget, sajátos technológiája révén a gondolkodás változását is magával hozta. Platón vádjai az írással szemben: „dolog”, ember gyártotta termék Elpusztítja az emlékezetet Képtelen választ adni a feltett kérdésekre Passzív (↔ beszéd és gondolkodás kontextusát mindig valós személyek közötti interakció szolgáltatja)

„Számítógépbeliség”: technológia és gondolkodás Vonalak, görbék helyett „helyek” a klaviatúrán Ékezetes betűk előre gyártottak Szó képének részekre bontása Betűk egymás mellé helyezése Pozicionálás „alapértelmezett” Külalakra (olvashatóságra) nem kell figyelni Helyesírást a program ellenőrzi Bármikor újraírható, javítható, módosítható a szöveg

„Hosszú és éktelen szószörnyek” „Vigyázzunk a megvadult írógépre, különben érzéseink és gondolataink zenéje nemsokára oly lelketlen kattogássá válik, mint a gépzongora lármája.” Kosztolányi Dezső

Az íráselemzés lehetőségei Írás mint megmerevedett gesztus ! Írásrutin hiánya ! ! Formaalakítás ! ! Pozicionálás ! Ékezetes betűk Kötésmód Írás mint céltevékenység Tudatos – tudattalan tartalmak

Konklúziók Írásrutin hiánya Pozicionálás – önszervezés problematikája Formaalakítás – célok, funkciók átértékelődése Ékezetes betűk – kontroll módosulása Kötésmód – kapcsolatok viszonylagossága Motivátorok Tudatos – tudattalan tartalmak egymásra hatása

A felnövekvő Z-generáció Digitális falu gyermekei digitalizáció, medializáció Idő- és térvesztés azonnali hozzáférhetőség Online térben való létezés Facebook, blogok Kapcsolatok átalakulása közvetettség, virtualitás Imaginárius önreprezentáció én-érték tudat átalakulása, feedback módosulása

Önreprezentáció átalakulása Feedback: Másoktól Magából a munkából Személyes értékrendből

Z-generáció … @ , ? …

Záró gondolatok A számítógépírás hatással van az írásrutinra. A rezonometrikus elemzés ennek kiszűrésében így meghatározó komponense lehet az íráselemzésnek. A digitális falu lakóinak kognitív – emocionális metamorfózisa újabb irányokat jelöl ki az írásvizsgálat esetében. ÍrásTerápia, a grafikum és narratívum egyensúlya, az írás (új) optimuma.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, további szép napot kívánok! „Csak akkor tudom megérteni az egyszerű dolgokat, ha előbb megismerem a bonyolultakat.” Paulo Coelho Köszönöm a megtisztelő figyelmet, további szép napot kívánok! Kovács Mónika Grafokom Bt.