New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
A tanári munka értékelése
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Professzionális iskolai kutatások
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Angol nyelvi kompetencia
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
© Szöllősi és Társai Bt. Marketingkommunikáció a TISZK rendszerében.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakiskolai fejlesztési program
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról

Statisztikai adatok 12 fő: 10 nő, 2 férfi Kor: év Etnikai háttér: 12 fő magyar Tanulmányi háttér: főiskola/egyetem Gyakorlat: 5-30 év egészségügyi szakképzés, főiskolai Migránsok aránya az osztályaikban: általában % Migránsok származási osztálya: Románia, Ukrajna, Szlovákia

Kérdések-eredmények Felmerülő problémák: –Kulturális és etikai értékrendbeli különbség nincs –Szakmai értékekben és kompetenciák terén jelentkező különbségek problémát jelentenek: tervezett és dokumentált ápolási folyamat a migránsoknak újdonság –Szakmai tudás hiánya –szakmai nyelv, és az írott magyar nyelvben jelentkező hiányosságok –Befogadó és küldő országok közötti jogszabályi különbségek –Migránsok bizonyítási vágya Megoldás: fokozott figyelem, odafigyelés

Kérdések-eredmények 2 Kulturális vagy vallási ellenindíttatás a képzéssel szemben soha nem volt az interjúalanyok között Tanári attitűdök a migránsok irányában: –általában nincs, de előfordul előítéletesség –A migráns kérdés új helyzet a tanároknak, nem erre lettek szocializálva. Általában úgy állnak a kérdéshez, hogy „idejöttek, szokták meg az itteni viszonyokat” Találkoznak-e a migránsok nehézségekkel: leginkább a vizsgákon, főleg az írásbelin. Itt nagyobb tolerancia szükséges

Kérdések-eredmények3 Igényelnek-e a tanárok módszereket, tananyagokat, tanulási módokat: –a tanárok számára hiányosak azok az eszközök, amelyekkel a problémákat megoldhatják. –A magyar pedagógusok módszertani kultúrája igen szegényes. Úgy érzik nincsenek felkészítve a migránsok képzésére (eddig nemigen volt ilyen probléma Magyarországon, ezért a képzésüknek nem része ez a tudásanyag) –A magyar pedagógusoknak (saját véleményük szerint) elfogadóbbnak, befogadóbbnak, toleransabbnak és empatikusabbnak kellene lennie

Kérdések-eredmények4 Tanítási módszerek: osztály tanítás, csapatmunka, projekt alapú tanítás. Első sorban a gyakorlatiasabb megközelítésre helyezik a hangsúlyt, valamint az interaktív órákra Tanítási folyamat, résztvevők felelőssége: –klasszikus szerepek, –valamint jelentős felelősség a tanuló részéről, hogy segítséget kérjen a problémáihoz –Oktató felelőssége: a segítségnyújtás szükség esetén –Oktató felelőssége: a másság elfogadása

Kérdések-eredmények5 Értékeke, normák átadása: –nincs különösebb, hiszen az eü. szakképzésben olyan tanulók vesznek részt, akik már e szerint az értékek szerint vannak szocializálódva –a hangsúly a nyitottságon és az elfogadáson és a segíteni akaráson van –Szakma szeretete Más tanárok bevonása, konzultáció: előfordul, bár felnőttképzésben (az oktatók helyzete miatt) nem jellemző