Alkímia, közgazdaság és teológia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
A történelmi idő.
Róma története a kezdetektől a köztársaság koráig
A Biblia Isten szava.
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A fizika világ- és Isten-képe
Parajdi István.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
Fizika Bevezető 6. osztály.
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az antikvitás akropolisz.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Keresztesek.
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Isten?.
Pénz és kereskedelem Tóth Renáta
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Pannonia Városai.
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Newton.
Világ legrégebbi még lakott városa
Ókori Asszíria Pénz, kereskedelem.
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
Isaac Newton.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Az ókori Róma.
A csillagászat keletkezése
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Apokalipszis 12/C.
A görög-perzsa háborúk
OROSZORSZÁG TÖRTÉNETE a 19. században
Alkímia, közgazdaság és teológia I. Newton, az alkimista – II. Newton a Pénzverdében – III. Az ókori birodalmak kronológiájának módosítása.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Egy műfaj nyomában: az elégia
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Készítette: Istvánfi Vivien 9.c
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
Robert Boyle.
Készítette: Brindzik Milán 9.b
Mezopotámiai lakáskultúra
Készítette: Simon Gergő 10.A
Isaac Newton és az alkímia
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Isaac Newton élete.
Kis országok az ókori Közel-Keleten
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
A kémiai jelölések változása
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Az enciklopédia szó jelentése
Prófétaság az ókori keleten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Alkímia, közgazdaság és teológia Newton, az alkimista – 1668-96 Newton a Pénzverdében – 1696-1727 Az ókori birodalmak kronológiájának módosítása – 1697, 1728 Megjegyzések Dániel próféciáihoz és Szent János jelenéseihez – 1655, 1733

I.1. Newton, az alkimista 1. korának legműveltebb alkimistája, a régi és korabeli alkimista művek ismerője (könyvtárában kb. 140 alkímiai könyv volt) “Tudja meg, hogy … nincs-e Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Eylau város környékén vagy a csehországi hegyekben, Szilézia közelében olyan folyó, amelynek vize aranyat tartalmaz; lehetséges, hogy az arany fel van oldva valamely, a királyvízhez (aqua regis) hasonló maró vízben s az oldatot a bányákon keresztülfolyó patak magával sodorja.

I.2. Newton, az alkimista 2. Létezik-e olyan titkos, vagy nyíltan űzött eljárásmód, mely abban áll, hogy higanyt tesznek ezekbe a folyókba, s ott hagyják mindaddig, míg arannyal telítődik, azután pedig a higanyt ólommal kezelik, s így az arany megtisztul.” (levél Francis Astonnak, 1669) alkímiai kísérleteihez kemencét épít Cambridge-ben (kísérleti és elméleti alkímiai jegyzetei mintegy 500.000 szót tartalmaznak)

I.3. Newton, az alkimista 3.

I.4. Newton, az alkimista 4. az elsődleges cél: az aranycsinálás közbenső cél: a bölcsek higanyának előállítása a higany hipotetikus változata, amelyben az összes fém (így az arany is) oldódik Boyle: Kísérleti megfontolások a higanynak arannyal való felmelegítése kapcsán (Philosophical Transactions, 1675) Newton: „A módszert, amellyel a higany átitatható, mások ragadhatják magukhoz, akik arról tudomást szereznek, de akiknél nem szolgál valami nemesebb célt; az eljárás közléséből óriási kár származhat a világra … Ezért semmi egyebet nem akarnék, csak azt, hogy a nemes szerző nagy bölcsessége hallgasson erről az ügyről …” (levél Oldenburghoz, 1676)

I.5. Newton, az alkimista 5. az antimon jelentősége a transzmutációban az antimon tiszta szemcséje (a latin kiskirály szóból): regulusz – Regulus csillag (az Oroszlánban) láthatatlan szellemet tartalmaz, amely „magnetikusan” kivonja a fémekből a bölcsek higanyát

I.5. Newton, az alkimista 5. alkímia és tudomány a természetfilozófia részei gyakorlati „művészet”: alkímia elméleti spekuláció: tudomány Newtonnál közös korpuszkularizmus éter anyagi és/vagy nem-anyagi erők

II.1. Newton a Pénzverdében 1. kinevezésének körülményei “… tanulmányoznia kell a nemzetek politikáját, jólétét és állami berendezéseit, … meg kell ismernie a lakosság különböző csoportjaira, a kereskedelemre és az egyes árucikkekre nehezedő adót; … tanulmányoznia kell … az útjába kerülő erődítményeket, … figyelje meg a hajók mechanizmusát és kormányzókészülékét; … a természeti kincseket, különösen a bányákat, a bányászati módszereket …” (levél Francis Astonnak, 1669)

II.2. Newton a Pénzverdében 2. őr – 1696 (600 font/év) igazgató – 1699 (2000 font/év) harc a pénzhamisítók ellen > 100 pénzhamisítót juttatott börtönbe többeket bitóra személyes részvétele a tárgyalásokon a razziákon (pl. kocsmákban) a gyanúsítottak és besúgók kihallgatásán

II.3. Newton a pénzverdében 3. pénzcsere 300 ember és 50 ló: 6.500.000 fontnyi érme 3 év alatt (az előző 30 évben csak ennek a felét állították elő) fiókpénzverdék: pl. Chester (Halley) Sir Isaac Newton – 1705 Anna lovaggá üti

III.1. Az ókori birodalmak kronológiájának módosítása 1. tudomány és vallás megismerés Isten teremtményeinek tanulmányozásával megismerés az Írás tanulmányozásával

III.2. Az ókori birodalmak kronológiájának módosítása 2. a világ kora az egyiptomiak, asszírok, babilóniaiak, görögök, latinok túloznak történelmük időtartamával kapcsolatban Trója elfoglalása nem Kr. e. 1183-ban, hanem 965-ben volt a spártai királyváltások időtartama nem 33 (Herodotosz), hanem 20 év a napéjegyenlőség időpontjának változásai közelítés az Ótestamentum kronológiájához

IV.1. Megjegyzések Dániel próféciáihoz és Szent János jelenéseihez 1.

IV.2. Megjegyzések Dániel próféciáihoz és Szent János jelenéseihez 2.