Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prófétaság az ókori keleten

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prófétaság az ókori keleten"— Előadás másolata:

1 Prófétaság az ókori keleten
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2017 ősz / 1 Kőszeghy Miklós

2 Technikai kérdések Új félév – régi felállás.
Az Ószövetség egyediségének kérdése: Egyediség vagy izoláltság? Isten szava és ókori keleti kulturális „termék”. Jelen kurzusunk: Tematikánk visszajelzések alapján. előadás. Az ókori kelet + prófétaság konfliktusban + a hétköznapok.

3 Általános megfontolások
Mi jut eszünkbe a „próféta” szó hallatán? Pedig: Az ismert próféták fele nő. A társadalmi megbecsülés problematikus. A közel-keleti gyökerek: Egyiptom. Mezopotámia.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Mezopotámia Alap-helyzet: Próféták és helyszínek:
Kommunikációs lánc: istenség-információ-próféta-címzettek. Próféták és helyszínek: Mári / Tell-Hariri, Kr.e. 18. szd., Zimri-Lím, Louvre Levelek a palota és a próféták között. Hamath / Szíria, Zakkur (Kr.e k.) Uzurpáció és Baal-Samém. Babilón és Asszíria: ld. később!

20

21

22

23

24

25

26

27 Egyiptom A jövendő fürkészése létező gyakorlat.
A fáraó kori Egyiptomban: a prófétaság papi funkció: Ha csak nem álomfejtés – ld. előző félév. Prófétaság helyett inkább apokalyptika.

28 Általános megfigyelések
Ókori-kelet: Állami vagy templomi alkalmazott, a kritikai attitűd kérdése. Ószövetségi prófétaság: Túlnyomó többségük ugyanilyen, de vannak teljesen kivételesek. A jövő mint elem: A jövő elképzelhető, de nem kötelező elem.

29 A próféta, aki értelmez Jeremiás 24,1-10: füge.
Az orákulum és a könyv kérdése: Rövid orákulum, kritikai attitűd: 2Kir 18,17-18 Assur-ah-iddina (Kr.e ) – Assur-ban-apli (Kr.e. 669-?) A trónöröklés kérdése. Gyűjtő tábla: már nem is próféta végzi.

30 Politika és prófétaság
Szín-ahhé-eriba (Kr.e ): Babilon mint politikai probléma: Írnoki és értelmiségi lobby. 689: győz a katonai lobby, a várost lerombolják. Marduk deportálása. Amikor mindez kényelmetlen: Jön a próféta…


Letölteni ppt "Prófétaság az ókori keleten"

Hasonló előadás


Google Hirdetések