Domboróczky Zoltán, MBA, PhD hallgató ZMNE Hadtudományi Doktori iskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Humán rendszerek, közszféra
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM)
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Az Információ fizikai védelme
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az Esőemberekért Egyesület által gondozandó elemek bemutatása.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Biztosítók irányítási rendszere
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Vállalkozások elemzése
Tanuló szervezet.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
Magyar Útügyi Társaság
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Vállalkozásmenedzsment I.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Magyar Útügyi Társaság
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Biztonság és GDPR kancellar.hu
Előadás másolata:

Domboróczky Zoltán, MBA, PhD hallgató ZMNE Hadtudományi Doktori iskola Üzleti hírszerzés a felsőoktatásban Avagy, hogyan alapozzuk meg „másként” a marketinget Domboróczky Zoltán, MBA, PhD hallgató ZMNE Hadtudományi Doktori iskola

Mi bennük a közös? ? Wilhelm Franz Canaris (1887-1945) Harold Adrian Russel „Kim” Philby (1935-1944) ?

Mi is az az üzleti hírszerzés? Olyan addicionális információk megszerzése (és védelme) üzleti környezetben, amelyek ugyan nem feltétlenül nyilvánosak, de megszerzésük nem ütközik jogszabályba. Ezzel szemben a hagyományos értelemben vett hírszerzés (ill. elhárítás) különböző államok, vagy azok szervei, intézményei között zajlik le. Felvállalva a jogi– mi több - diplomáciai, katonai természetű konfliktusokat is.

Az üzleti hírszerzés célja, feladata Az üzleti hírszerzés elsődleges funkciója a döntéshozatal előkészítése és támogatása. Amennyiben ezt kifejezetten a marketing döntéshozatal érdekében kívánja a szervezet alkalmazni, akkor az üzleti hírszerzés szerepe a marketing információs rendszer támogatásában, illetve kiegészítésében jelenik meg. Azonban a BI kiegészül az ellenérdekelt felek hasonló aktivitása elleni védelemmel is, ami a marketing gyakorlatában nem tekinthető alapelemnek!

Az üzleti hírszerzés területei Aktív gazdasági biztonság – megvalósításának eszköze az offenzív üzleti hírszerzés; Passzív gazdasági biztonság – megvalósításának eszköze a defenzív üzleti hírszerzés.

Offenzív Üzleti hírszerzés Jellemzői: „Támadó” jellegű; Aktív módszer; A szervezeten kívülre koncentrál. Amire alkalmas: Tervezés támogatása(stratégiai, taktikai, operatív) A stratégia bevezetésének és finomításának támogatása visszacsatolással. A nem feltétlenül nyilvános de lényeges információk megszerzésére, feldolgozására. A defenzív feladatokhoz kapcsolódó információszolgáltatásra.

Defenzív üzleti hírszerzés Jellemzői: „Védelmi” jellegű; Passzív eszköz; A szervezet belső folyamataira koncentrál. Amire alkalmas: A tervezéshez kapcsolódó információk megóvása. (stratégiai, taktikai, operatív) A nem engedélyezett információszerzés megakadályozása. Információszivárgás, visszaélés felderítése, megakadályozása. Kockázatelemzés az információvédelemmel kapcsolatban. HR-hez kapcsolódó információvédelem.

Offenzív + defenzív A külső és belső fenyegetések felderítése, elhárítása és elemzése az információszerzésen túl megteremti az információvédelem összefüggő rendszerét. Valójában a két alrendszer egymás nélkül nem is képes a kellő hatékonysággal működni, ez esetben a szervezet üzleti hírszerzése nem tudja betölteni feladatát. A mindennapi gyakorlat során a két terület éles elválása nem jellemző, azok sokkal inkább egymást kiegészítve, számtalan átfedést feltételezve működnek.

Offenzív módszerek – statikus eszközök Lehetőség elemzés Sávelemzés Előrejelzés elemzés Folyamatelemzés Konkurencia versenyképesség elemzés Matematikai alapú trendelemzés Statisztikai elemzés Humán faktorelemzés Trendanalízis Forgatókönyv analízis Benchmarking

Offenzív módszerek – dinamikus eszközök Hadijáték Játék elmélet modell Konkurencia kapcsolatok modell Konkurencia válasz modell Pénzügyi modell Gazdasági modell Viselkedés modell Preemtív stratégia modell Vezetési és döntéshozási modell

Defenzív Módszerek 1. Preventív hírszerzés – a fenyegetések és negatív tendenciák kialakulása feltételeinek felismerése és kiküszöbölése, valamint a megelőző jellegű információs biztonsági intézkedések, rendszerek kialakítása és üzemeltetése. 2. Elhárítás – a külső és belső felismert, de még meg nem valósult fenyegetések megszüntetésére irányuló hírszerzői tevékenység. 3. Nyomozás – a már megjelenő fenyegetések, valós veszélyhelyzetek megoldására, körülményeinek tisztázására, felelősség megállapításra és az információs rendszerben, a stratégiában okozott károk felmérésére irányul. 4. Bizonyítás (vizsgálati tevékenység) - a szervezet igyekszik a lehető legtöbb tényezőt saját erőből értékelni, a kihívásokra válaszolni, hogy kisebb mértékben sérüljön a stratégiai, gazdasági biztonság. 5. Ellenőrzés – a stratégiai és operatív tervek végrehajtásának ellenőrzése minden funkcionális területen.

Összegzés A felsőoktatási piac szereplői más üzleti szereplők gyakorlatától időben némileg elmaradva kezdték vagy kezdik meg éppen az üzleti hírszerzés eszközeinek alkalmazását. Az egyetemek, főiskolák viszonya az üzleti hírszerzéshez nem feltétlenül azonos vagy igazodik a vállalatok felfogáshoz. Az oktatási szervezetek erre fordítható költségvetése és szervezeti háttere nem összemérhető a nagyvállalatokéval, továbbá a tanácsadó cégek hírszerzési szolgáltatásainak igénybevétele is korlátokba ütközik.

Az offenzív statikus módszerek legtöbbjének alkalmazásához komoly matematikai, statisztikai illetve menedzsment ismeretek, jártasság szükséges. Úgy vélem a módszerek alkalmazásához szükséges ismeretek körét vizsgálva, hogy azon felsőoktatási intézmények, ahol ilyen jellegű képzés, kutatás folyik, mindenképpen versenyelőnyben lehetnek más intézményekkel szemben. (műszaki, természettudományos, gazdasági)

Az offenzív dinamikus módszerekre még inkább jellemző mindaz, amit a statikus módszerek kapcsán tapasztalhattunk. Az offenzív dinamikus módszerek esetében fokozottan igaz, hogy birtoklásuk, megszerzésük nem lehetetlen ugyan a más tudományterületen működő szereplők számára sem, de komoly korlátokba mégis ütközhet. (motivált befogadó szervezeti tagság, célirányos hardware-ek és software- ek)

A defenzív módszerek tekintetében elmondható, hogy kevésbé elérhetetlenek a szektor szereplői számára is. Sőt egyes elemei minden bizonnyal az üzleti hírszerzés gondolatának felbukkanása előtt is már a szervezet működési rendjének részét képezte. (IT, security, HR, folyamatmenedzsment, stb.) A defenzív ismeretek elsajátítása, egységbe kovácsolása, mindennapi gyakorlattá tétele sem túl nagy szellemi vagy anyagi befektetést nem igényel az érintettektől. Megvalósítása közép- vagy akár rövidtávon is megoldható, és már az információvédelem önmagában nagyban javíthatja az erre odafigyelő szervezet pozícióját. (speciális területeken szakértők igénybevétele azért itt is indokolt pl. elhárítás, nyomozás, bizonyítás)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!