Gyermekvédelem kontra családvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Gyermekvédelmi tanácskozás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Peremen billegő fiatalok
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
772 család 1559 gyerekéből A Fióka 2006-ban Alapellátott: 238 családból 578 gyerek Védelembe vett: 41 családból 69 gyerek Ideiglenes elhelyezés: 3 családból.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
Integráló iskolák a közoktatásban
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Speciális gyermekvédelem
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
1 A gyermekvédelmi törvény és megvalósításának tárcastratégiája Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szeptember 13.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A helyettes szülői ellátás működése
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekvédelem kontra családvédelem Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Körmendyné Sápi Borbála Gál Lídia

A Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság felépítése, működése - orvos, pszichológus, szociális munkás + pszichiáter, gyógypedagógus - gyámhivatali felkérésre a gyermekre vonatkozó szakvélemény és javaslat az elhelyezésre - személyiségvizsgálat: egészségügyi és pszichológiai vizsgálat, rendelkezésre álló dokumentáció (szociális környezet, életesemények stb.) szakvélemény speciális szükséglet (pszichotikus állapot, pszichoaktív szerek használata, bűncselekmények) – pszichiátriai és gyógypedagógiai vizsgálat is

Vizsgálati célok IH – felülvizsgálat Átmeneti nevelésbe vétel Gondozási hely változtatása Átmeneti nevelés felülvizsgálata Tartós nevelés felülvizsgálata Ellátási forma megállapítása Nevelési felügyelet Kapcsolattartás Szakvélemény Elhelyezési értekezlet (szülő, gondozási hely, családgondozó, gyámhivatal, gyerek) Elhelyezési terv

Statisztika - 2007-ben: 607 eset 520 vizsgálat (87 megállapító szakvélemény) 47 fővel több fiú, mint lány (a fiúk veszélyeztetettsége 7,74 %-kal magasabb a lányokénál) - IH felülvizsgálat – 45 % - ÁT-ba vétel – 10,4% - gondozási hely változtatás – 19,4% - ÁT felülvizsgálat – 12,3% - TN felülvizsgálat – 0,7 % - ellátási forma – 11,2%

Bekerülő gyermekek személyiségállapota súlyos traumák, testi, érzelmi sérülések, agresszív vagy súlyos depressziós állapot (kiemelés a családból) megbomlott mentális egyensúly, társadalmi, erkölcsi normák elutasítása, hangulati labilitás, érzelmi kitörések, illetve elfojtások szakvélemény: a gyermek állapotának megfelelő ellátási forma, egyéni elhelyezési tervre vonatkozó javaslat indoklással együtt, különleges/speciális szükséglet megállapítása

IH-s beutalások leggyakoribb okai - család életkörülményei, szülők életvitele - a gyermek elhanyagolása - családon belüli konfliktusok - a gyermek/fiatal magatartási problémái - szülők szenvedélybetegségei - családon belüli bűncselekmény - családon belüli erőszak - (átmeneti) életvezetési problémák egészségkárosodás (nem teszi lehetővé a gyermek családban történő nevelését) - gyermeknevelési problémák

- A legtöbb beutalás: család életkörülményei + elhanyagolás. - Ritkán van kiemelés egyetlen ok miatt. - magatartási, alkalmazkodási zavar, teljesítmény kudarc feldolgozatlan érzelmi traumák, halmozottan előforduló krízisek - Családon belüli erőszak, agresszió: gyakori, hogy fedve marad (még mindig). 2007 – emelkedett a családon belüli abúzus miatt kiemelt kiskorúak aránya + megjelentek az abuzálás extrémebb formái, illetve következményei

Nehézségek a bizottsági munkában - Bántalmazás megállapítása (--- igazságügyi szakértő) -Gyámhivatali felkérés elmaradása IH-nál, illetve hosszadalmas várakozás, határidők csúszása - Gyermekjóléti adatlapok hiányosságai, meg nem érkezése - Nem egyértelmű esetek: dilemma. Alapellátás kontra szakellátás.

Alapellátás vagy szakellátás? Kényszerű megoldások Évek óta tartó tendencia, hogy nő a beutalt kamaszkorú gyermekek száma Ez leggyakrabban magatartási probléma miatt történik: csavargás renitens viselkedés az iskolában iskolakerülés „rossz társaság” Sok esetben jellemző a szülői dilemma (tehetetlenség) + nagy nyomás az alapellátáson. Mi az, ami ezekben az esetekben biztosan közös?

A problémák nem az utolsó néhány hónapban, vagy egy évben alakultak ki : kamaszkorra érik el azt a helyzetet, hogy már sem a szülő, sem az iskola nem képesek kezelni gyermekeiket. - A fiatal bekerül a szakellátásba – mi történik? 1. Általában lakásotthonba kerül. 2. A problémák nem szűnnek meg. Miért is szűnnének? Az elszakadás növeli az ellenállást a felnőtt világgal szemben. 3. Gyakran súlyosbodnak a tünetek. 4. Rövid időn belül a lakásotthon speciális elhelyezésüket kéri.

Megoldás lehetne… Megelőzés - alapellátás, Nevelési Tanácsadó, pszichológus, pszichiáter Mi a fontosabb? Hogyan oltsuk el a tüzet, vagy hogy ne is keletkezzen? Az említett intézmények megfelelő szakemberekkel – családterapeuta, mediátor, jól képzett gyermekpszichológus, fejlesztő pedagógus – már a problémák megjelenésekor tudnának segíteni : kevesebb kamasz kerülne be a lakásotthonokba.

Alapellátás vagy szakellátás? Szocio-kulturális dilemmák. Alacsony szocio-kulturális körülmények között élő családok – jellemző probléma: Ellentmondások: a szülők szeretik a gyerekeket, ragaszkodnak egymáshoz, de rosszak az életkörülmények. Életvezetési nehézségek, eltérő nevelési kultúra Nem az elvárásoknak megfelelően élnek. Dilemma: Szoros kötődés megszakítása, komoly személyiségfejlődési zavarok, beilleszkedési nehézségek Gyermekek kiemelése = Gyermekek családban hagyása = Veszélyeztetettség, súlyosbodó elhanyagolás

Átmeneti nevelésbe vétel 2006 2007 IH-ból 72% 91.2% családból 50% 74.6% Mi lesz azokkal, akiket nem vesznek átmeneti nevelésbe (a maradék)? Általában nehéz döntés, érvek pro és kontra. Tipikus eset: pszichológus nem javasolja, családgondozó igen. Ha mégis otthon marad fokozott figyelem az alapellátás részéről.

Kényszerű megoldások szakszerűbben – a gyermek/család védelmében - családon belüli konfliktusok a gyermek/fiatal magatartási problémái - (átmeneti) életvezetési problémák - egészségkárosodás (nem teszi lehetővé a gyermek családban történő nevelését) - gyermeknevelési problémák Legtöbbször mire van szüksége a családnak? Átmeneti segítségre. A problémás családtag – jelen esetben a gyermek – csak tünethordozó. Átmeneti nevelésbe vételkor a probléma legtöbbször nem oldódik meg. A gyereke(ke)t kiemelik a családból – ennek sok aspektusa lehet (trauma, fokozott magatartászavarok, veszteségélmény, rossz példa a probléma megoldására).

Átmeneti nevelésbe vétel – mi a probléma? - hirtelen helyzet, hatósági intézedés - távolság - kapcsolattartás - szülői felügyeleti jog szünetel (nemcsak jogilag lehet jelentősége) Átmeneti gondozás – helyettes szülő – miért lehet jobb megoldás? - nincs hatósági intézkedés - a segítséget kérő család megismerheti a befogadó családot - rendszeres találkozások