Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Csoport munka.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Család.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
A tanulók társas helyzete az iskolában
"Keresd az életben mindig a szépet
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
CSALÁD.
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Az emberi tanulás.
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A pedagógus.
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Az én szüleim és a te szüleid
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Az idegennyelv-tanulással egszerzett plurikulturális kompetencia elősegíti az etnocentrizmus leküzdését. (Közös Európai Nyelvi Referencia keret – KER)
A kriminálpszichológia
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Mindennapi veszteségeink
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Személyiségfejlődési zavarok
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
..
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A szocializáció folyamata
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Asztrológiai továbbképzés
Kultúra és kommunikáció
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
A diszfunkcionálisan működő család
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban

A fogyasztói társadalom és Információs Kor, amiben felnőttek… A fogyasztói kultúra a nárcizmus kultúrája is egyben (Lasch,1974). A profitorientált érdekek mentén az az elsődleges cél, hogy jól alkalmazkodó fogyasztókká váljunk. (Ygen – gerillamarketing) Youtube generáció - Multitasking – megosztott figyelem Életcélok és értékek mások, mint a szülők generációjánál („nem akarok úgy élni, mint a szüleim”) A tanulást a pénzkeresés elérése céljaként tartják számon A kultúra és művészet, az általános műveltség és tekintélytisztelet presztízsértéke hanyatlani látszik Erősödik a hálózatok szerepe (Bard), az internetes lét és ezzel együtt formálódik a csoportnorma is A hierarchia elfogadása és tisztelete változik – a diák és munkavállaló a jogaiért kiáll

A közösségi média hatása... - Online lét és megváltozott pszichés munkamód - infantilis érzelmi munkamódok (érzelmi inkontinencia, szeparációs szorongás) - gyengébb konfliktusmegoldó készség – nagyobb sikeréhség A nárcisztikus tulajdonságok túlreprezentáltak a közösségi médiában Társas agresszió és kirekesztéstől való félelem A kapcsolatok nárcisztikus jellemzői erősödnek Elvárások és érzelmi kölcsönösség A tökéletességre törekvés és az idealizáció megjelenik a párkapcsolatokban is (egó-fényképek)

Csoport vagy atomok? - Egy önérvényesítő világban kezdenek munkavállalóként. - Az egzisztenciális szorongás és az indulatok működése destrukciót eredményez, és nem olyan koncentrált erőt, ami ésszerű keretek között a változásokhoz szükséges lenne. - A bizonytalanság és az ennek következtében előálló nárcisztikus hárítások, atomizálják a csoportot, vagyis mindenki a saját érdekét fogja nézni, és nem a csoport tagjaként gondol önmagára.

Szülői minták és a következmények A szülők azok, akik a 7/24 munkahelyi elvárásba beleszoktak, és feladták egyéni harcaikat. Teljesíteniük kellett, ha meg akarták tartani az állásukat. A „gyerekeknek” viszont ez a teljes lefedettség (a hét mindennapján munkahelyi készenlétben lenni) már kizsákmányolásnak tűnik, amihez képest megfontolandó a munkanélküli vagy freelancer életmód. Tudjuk, hogy ők már döntően egy vizuális korszak szülöttei, akik nem trendekben, hanem szcénákban gondolkodnak.

Az érzelmek szerepe A munkaterület és a dolgozók csoportjának tudattalan normái fogják meghatározni, milyen érzelmi viszonyt tudnak majd kialakítani a kollégák egymással. Nyilván nem hagyhatók ki ebből az egyéni karaktersajátosságok sem, vagyis az idősekhez fordulás jegyeiben fellelhetők lesznek a tekintélyszemélyekkel kapcsolatos korai életévek tapasztalatai is. A fordított szocializáció következménye a generációk célértékbeli tudásfölényének a harca.

Pszichológiai viszonyok Aki hadilábon áll pl. a szüleivel, mert azt érzi, hogy gátolják, értetlenek, nem bíznak benne és állandóan csak a magukét hajtogatják, az egy munkahelyen ezzel az érzelmi és tapasztalati tudással méregeti majd szülőkorú beosztottját. Rossz esetben az is megtörténhet, hogy kettejük munkahelyi kapcsolata lesz az a projektív felület, amin megjelennek a korai sérelmek, vagy az idősebb kolléga részéről azok a szülői jellemzők, amiket otthonában is mutat. A viselkedés működésében ott vannak a tudattalan érzelmek, fantáziák, elhárítómechanizmusok. Ezektől teljesen függetlenül, steril körülmények között nem vizsgálhatunk munkahelyi szituációkat.