Ókeresztény Sírkamrák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Akropolisz 5/B.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Mindenszentek temploma Pécs
Siófok és környéki hungarikumok
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Világörökségünk A budai vár.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Készítette: Albert Krisztina
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Dóm kőtár, Pécs ( ).
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Világörökség, Pécs Ókeresztény Emlékei, és a Biblia…
NYON 1.
Cella Septichora.
Készítette: Gődér Edina Barbara Konzulens: Tőzsér Anett adjunktus
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A pécsi barbakán.
Régészet Szerényi Dóra
PÉCS Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
Split Dalmácia központja
HOGYAN ÉPÜL BE A VILÁGÖRÖKSÉG AZ ISKOLA HELYI TANTERVÉBE
Román stílus, 10–12. sz.– az első, egész Európára kiterjedő művészeti stílusirányzat Gótika: 13. sz. végétől – 15. sz. végéig.
Szendrő nevezetességei
Magyarország világörökségei
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Dobó István Vármúzeum Eger
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Gázi Kászim pasa dzsámija
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Le Puy en Velay egy festöi városka középkori hangulattal. Auvergne-ben, Franciaország felsö-Loire körzetében. FRANCIA Le Puy en Velay.
A román kor (romanika) művészete
Ungvár.
Egy csipetnyi Egerszalók Bánik Dominka, Fazekas Árnika 11.e
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
A Holt-tengeri tekercsek
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
ÚJÉVI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN január 3. (szombaton) 14 órától Árpád-kori Mária Magdolna templom — Kolostorlépcső — Pálos (hegyi) templom Vezet.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Világörökségek Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Szepesvár Készítette: Ruszkai Zsanett, Cseh Fanni, Cseh Dorina.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
RÓMA NYOMAIN PANNÓNIÁBAN
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Mont Saint Michel Zene: Masters Of Chant – Brothers In Arms.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Ókeresztény Sírkamrák

Unesco Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2008 júliusában a kanadai Québecben tartott 32. ülésszakán tárgyalta az Andrássy úti világörökségi helyszín, s védőzónája, a Belső- Erzsébetváros kérdését. Felkérte Magyarországot, mint Részes Államot, hogy 2009. február elsejéig tegyen részletes jelentést a terület városrendezési helyzetéről és az érvényben lévő megőrzési lépésekről. Jelentéstételi kötelezettségének Magyarország 2009. január 30-án eleget tett.

Péter Pál Sírkamra A római kori Sopiane - a mai Pécs - IV. századi ókeresztény temetőjét a Világörökség Bizottság 2000-ben vette fel a kultúrtörténeti kincsek listájára, mert e föld alatti sírkamrák és emlékkápolnák összetetten mutatják be a késő római kori Európában élt keresztény közösségek kultúrájának és civilizációjának gyökereit.

Korsós Sírkamra A II. számú, Korsós sírkamra és az ókeresztény mauzóleum a nyolcvanas évek közepétõl fogad látogatókat Az ókeresztény mauzóleum az egyik legismertebb pannóniai ókeresztény épület Ezért ezeket a sírkamrákat a nagyközönség már jól ismeri. Kissé feledésbe merültek az Apáca utcai sírkamrák, amelyeket az ötvenes és a hatvanas években történt feltárást követõen állítottak helyre. A temetõrész feltárására 1958-ban került sor. A feltárást dr. Fülep Ferenc, a magyar Nemzeti Múzeum néhai igazgatója vezette. Tekintettel az elõkerült leletek fontosságára, a feltárást mûemléki helyreállítás követte és a kiállítóhely kialakítására is sor került.

Cella Trichora A Püspöki palota és a Székesegyház nyugati homlokzata közötti jellegzetes ókeresztény sírépület - a cella trichora, azaz a három apszisos sírkápolna téglalap alakú középtérből, északi, keleti és nyugati apszisokból, valamint déli előcsarnokból (narthex) áll. A Kr.u. IV. század második felében épült kápolna falai a padlószinttől mért 130 cm magasságig maradtak meg. A eredeti padlószint 15 cm vastag, mészkővel és téglatörmelékkel kevert terrazzo. A keleti apszis padlószintje magasabb, ezen egy homokkő lap (feltehetően oltár része) került elő.

Ókeresztény Mauzóleum Az 1975—76-ban folyt feltárást rekonstrukció és a falfestmények restaurálása követte, amelynek eredményeként ma látogatható ez a IV. század végén épült egyszerû, egyhajós, keletre tájolt kis ókeresztény templom és az alatta épült sírkamra. A romok közt talált — 350—375 között vert — pénzérmék határozzák meg a sírépítmény építési idejét.

Cella Septichora A római kori Pécs, Sopianae ókeresztény temetõje 2000 óta a világörökség része. A temetõ építészeti emlékei, festett és festetlen sírkamrák, kápolnák, épített sírok és sírboltok, átvészelve az eseményekkel teli évszázadokat, különösen a római kort követõ nehéz idõket, szerencsésen fennmaradtak napjainkig. Nem utolsósorban azért, mert az emlékcsoport tudományos értékelésén túl az emlékek megõrzése és bemutatása mindig természetes volt a városban élõ és dolgozó kiváló történész, régész és építész generációk számára. A Péter-Pál sírkamra jelentõségét már a XVIII. században felismerték és megmentésérõl gondoskodtak.

Vége Bővebb információt szerezhetnek a : www.pecsorokseg.hu Weboldalon. Hermann Dávid 7.a