BUDAPESTI SÉTA 5. ÉVFOLYAM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Beregszász.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
4. nap Segesvár.
PÉNZ és TÖRTÉNELEM I. II. ANDRÁS KORA,FRIESACHI DÉNÁR
A legújabb SZOBROK Összegyűjtötte: Kovácsné Balla Györgyi.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Budapest mint világváros
Középületek.
Szendrő nevezetességei
A Királyi Palota egykor és ma
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Magyarország Lánchíd.
Budapest nevezetességei!
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Múzeumok 10 megye múzeum.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Pécs-Megyeháza.
Magyar Nemzeti Galéria
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Szobrászat.
Budapest.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Susann Nordströms Orkester - True Love
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Museé d’Orsay Párizs Panyik Sára.
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Magyar kultúra 1920 után Bibliográfia: Kósa László (szerk.): Magyar művelődéstörténet. Osiris Kiadó, Budapest, Romsics Ignác (szerk.): Magyarország.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Magyar történelmi zászlók
Veresegyház.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Gyergyószárhegy A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót.
Előd (Ügyek) és Emese fia
Kolozsvár.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
SÉTÁLJUNK RÓMÁBAN-1 Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

BUDAPESTI SÉTA 5. ÉVFOLYAM

Hősök Tere: Milleniumi Emlékmű Műcsarnok Szépművészeti Múzeum Vajdahunyad vára Állatkert

Milleniumi Emlékmű

A magyar honfoglalás ezeréves jubileumára készült szoborcsoport. Az emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban. A szoborcsoport elé helyezték el az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékkövét. Az oszlop talapzatánál a honfoglaló hét vezér, élükön Árpád fejedelemmel, míg az oszlopcsarnokok sarokpillérein, belül, egymással szemben, a két pantheon tetején a Háború és a Béke kétlovas kocsija, kívül a Munka és a Jólét, illetve a Tudás és a Dicsőség allegorikus bronzfigurái állnak. Az oszlopok között a bal és a jobb szárnyon a magyar történelem 7–7 neves személyiségének bronz szobra áll. A pantheonok tagjai balról jobbra haladva: Bal szárny: I. (Szent) István, I. (Szent) László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, I. (Nagy) Lajos Jobb szárny: Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos.

Műcsarnok

A honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el. Eklektikus, neoklasszicista stílusú főhomlokzatán. erősen kiugró hatoszlopos portikusszal, amelyet timpanon zár le. A Műcsarnok termeiben hazai és külföldi képzőművészek reprezentatív alkotásait mutatják be. Az orommezőben 1941-től Haranghy Jenő Szent István a művészetek pártfogója c. mozaikja látható. A hosszában nyújtott, nyerstéglaborítású épületet színes kerámiafríz futja körül. Az épületet Deák-Ébner Lajos freskói díszítik.

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum A budapesti Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. A Hősök terén álló múzeum pompázatos neoklasszicista épületében külföldi műalkotásokat tekinthet meg az érdeklődő, az ókortól napjainkig.

Vajdahunyad vára

Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes. Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére olyan épületegyüttest kívántak létrehozni a magyar fővárosban, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét. Részei: Román kori épületcsoport Gótikus épületcsoport Reneszánsz-barokk épületcsoport

Román kori Jáki kápolna Alaprajza a lébényi templomét, kapuzata a jáki apátsági templomét utánozza. Román kori Jáki kápolna Román kori Jáki kápolna

Mezőgazdasági Múzeum

Mezőgazdasági Múzeum A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896-os világkiállításra épült városligeti kastélykomplexumban működik. Állandó kiállításai részletesen mutatják be a magyar mezőgazdaság történetét a kezdetektől 1945-ig, a háziállatok tartásának kultúráját, a Magyarországon honos növényeket, a honi erdészet történetét, a természeti értékeket, a vadászat kultúráját, a bortermelést és a halászatot.

Állatkert bejárata

Fővárosi Állat és Növénykert A századelő hangulatát idéző műemlék-állatkert a világ egyik legrégibb állatkertje, melyben több mint ötszáz féle állat és 4000 féle növény él.

Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Jelenlegi épületek Főkapu Makiház Mókusház Mandrillház (egykori Rágcsáló-, ill. Kisemlős-ház) Majomház Bölényház Zsiráfház Elefántház Nagyszikla Teveház Kenguruház Nyugat-Afrika Ház (egykori Tigrisház) Bagolyvár Kisszikla Természet Ékszerei (egykori Madártelelő) Dombház Fácános Dél-Amerika Ház (Kis, 1999) Szarvasház Parasztudvar Madárház Krokodilház Pálmaház Bonsai Pavilon Norvégház

Széchenyi Gyógyfürdő

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött,