AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/
Advertisements

A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Üdvözöljük a Super-Nature világában!
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Iskolánkról.
Tehetségpont létrehozása
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Angol nyelvi kompetencia
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
„Színház az egész világ…”
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
„Talent has no Borders” “A tehetség nem ismer határokat” HURO/1001/138/2.3.1 Zárókonferencia 2013 május 23, Szatmárnémet prof. Szász Ferenc, CNME Szatmárnémeti.
HURO/1001/138/2.3.1 Egy határon átívelő magyar- román idegen nyelvi dráma tehetségprogram megvalósítása.
Mentor Oscar.
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Drámajáték a magyarórán
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Projekt program Magyar-lengyel bábjáték Magyar-lengyel mesekönyv Magyar-lengyel képregény Magyar - lengyel színdarab + EMK TRAINING + LENGYEL.
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
ERASMUS PLUS TANÁRI MOBILITÁS Szalóki Csilla
Előadás másolata:

AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA SZATMÁRNÉMETI

A es tanévben egy 15 tagú diákcsoport vett részt egy angol nyelvű drámaoktatási tehetségprogramban. A diákok listája: 1. Stan Andreea 2. Pop Claudia 3. Roşu Adelina 4. Holl Jonathan 5. Rácz David 6. Bumbuluţ Daniel 7. Bene Zoltán 8. Botorcu Bettina 9. Baban Patrik 10. Varga Edina 11. Fülep Ábel 12. Blága Erik 13. Mészáros Cyntia 14. Sneff Gertrude 15. Bodnár Henrietta

Ennek a programnak az volt a célja, hogy összegezze a drámatechnikákon keresztül történő nyelvi készségek tanítását és elsajátítását. Általánosabban fogalmazva, ez a program arra törekedett, hogy bemutassa azt a módot ahogyan a drámatechnikák növelik az angol idegen nyelvként történő tanításának a hatékonyságát és minőségét. A készségfejlesztés, amit klasszikusan drámajáték által valósítunk meg, a gyermek saját belső világának a megjelenítésére, vágyainak, érzelmeinek, pillanatnyi gondolatainak a kifejezésére összpontosít. A drámajátékok szerepvállaló típusánál a foglalkozások alapját a jelen idejű interakció, a társas kölcsönhatás képezi. A drámajátékok esetében a tartalom maga a megjelenítés.

A tanulási folyamatba illesztett dráma nagy mértékben tudja fokozni az idegen nyelv elsajátításának teljes élményét. Sok területen segít a tanulóknak. Csak néhányat említsünk: fejleszti a különböző környezetben és szituációkban történő tudatos nyelvhasználatot, erősíti az önbizalmat, kreativitást, spontaneitást, improvizációs készséget és szükség van a résztvevők érzelmeire. Elősegíti az idegen nyelv természetes módon történő, adott szituációhoz illeszkedő használatát.

A tehetségprogram keretén belül történő órákon nagy hansúlyt fektettünk a következő szempontokra: Csoportalkotás, csoportkohézió erősítése Az artikulált beszédet fejlesztő feladatokkal való ismerkedés A kiejtés tökéletesítése versek és nyelvtörők segítségével

A drámai tervezetre való ráirányitás A mozgás pontosságára és letisztúltságára való koncentrálás. Pantomim Szerepjátékok alkalmazása

A szimulációval való ismerkedés játékokon keresztül Tanulás a mentális rugalmasság, fókuszálás és testbeszéd segítségével A spontán improvizáció bevezetése

A beszédkészség fejlesztése, hangsúlyozva a folyékonyságot és az intonációt mesemondó játékok által. A színdarabok, jelenetek kiválasztása és előkészítése A jelenetek mimika segítségével való bemutatása

A darabok szövegének gyakorlása és a hanglejtés, hangsúly javítása A mozgás és koreográfia tanulása A szerepek elsajátítása és gyakorlása

oA mozgás és a szöveg összekapcsolása, összehangolása oPróba jelmezekkel és díszletekkel oFőpróba

Április hónap folyamán tehetségnapok zajlottak: án Nyíregyházán, április án Szatmárnémetiben. Nyíregyházán a diákok ellátogattak a botanikus kertbe, este pedig színdarabot adtak elő szülők, tanárok és diákok előtt.

Az előadások után, amelyeket szülők, tanárok és diákok néztek meg, a 2013 április 4-én megtartott online angol verseny nyerteseit díjaztuk. Stan Andreea és Bendeanu Beatrice 100%-osan teljesítettek, Sneff Gertrude 96,6%, Glozer Laura, Roman Ioana és Baban Patrik 93,3% -ot ért el. Április án angol-francia dráma tehetségnapokat szerveztünk Szatmárnémetiben, a két iskola diákcsoportjainak részvételével.

AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA SZATMÁRNÉMETI