WordPress.  Internetes blogok kialakulása: fogyasztóból  szerző  Ezt segítik elő a blogrendszerek és a tartalomkezelő rendszerek (CMS – Content Management.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Elektronikus levelezés [webmail]
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
Web WordPress.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
A szolgáltatásai Gödöny Péter ELTE IK Pataky István Inf. Szki.
Az Internet adta lehetőségek
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Windows SharePoint Services 3.0
A portál zártkörű, online, virtuális intranet hálózata A Google segítségével, a drseres.com domain keretein belül létrehoztunk egy online virtuális intranet.
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Új funkciók az EBSCOhost-ban november 21. Egyetemi Könyvtár Szeged.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
A körlevél készítésének menete
A Z ELA LCMS BEMUTATÁSA, KURZUS SZERVEZŐI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A T ÉRINFORMATIKÁRA.
Statikus vs. dinamikus weblapok
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Exchange Server 2007 Client Access Role
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Outlook 2003 Második rész.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
[fre ] Az új [fre ] Több mint levelezés, a saját kommunikáció internetes közműve:  kommunikáció a képernyőn: levelezés, üzenetküldés.
Előadóról Név: Zumpf Tamás
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Football Club webes arculata, azaz egy hivatalos klub honlapjának felépítése Készítette: Kiss László Balázs.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
MySQL adatbázis készítése Viczián Gergely – Kollárné Hunek Klára.
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Az EtherCore weboldal Jószai Zoltán 1. Az oldal célja Kedvcsináló a fejlesztés alatt lévő játékhoz 2.
IT-DEV-CON – Orchard CMS technológiai áttekintése Turóczy Attila Livesoft Kft.
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Készítette: Derecskei Nikolett
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
e-Portfólió bemutatása hallgatók számára
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Web alapú humán lekérdező rendszer
Az Endnote bibliográfia adatbázis- kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
E107 CMS rendszer Készítette:Nagy Péter.  Az e107 egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet PHP-ban írtak és az ismert MySQL adatbázist használja. 
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Webáruház rendszerek Reisz Péter G-3S
Információ és kommunikáció
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata október Skultéti Attila
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata szeptember Skultéti Attila
A JaDoX, mint repozitórium szoftver
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Internet és kommunikáció
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
AVON CAREER SITE FELÉPÍTÉSE
Előadás másolata:

WordPress

 Internetes blogok kialakulása: fogyasztóból  szerző  Ezt segítik elő a blogrendszerek és a tartalomkezelő rendszerek (CMS – Content Management System)  WordPress: blogokhoz készített tartalomkezelő rendszer  A rengeteg letölthető tartalom és kiegészítés miatt komolyabb feladatok ellátására is alkalmas  A rendszer használata egyszerű, a rendszerhez való fejlesztés szaktudást igényel  Elérhető hozzá számos design és plugin

Wordpress  Elegáns, jó felépítésű publikálási rendszer PHP és MySQL alapokon  Ingyenes rendszer, fejlesztése egészen 2001-ig nyúlik vissza  Működés feltétele: PHP 4 és MySQL 3  Adminisztrácója és karbantartása kezdők számára is egyszerű  Rengeteg funkciót kínál, ami még bővíthető (pluginek)  A kinézet könnyen változtatható, a weben vannak ingyenes „témák” (theme).

WordPress beüzemelése – saját tárhelyre 1.Regisztrálni egy ingyenes webtárhelyre  (magyar oldal, nem teljes funkcionalitás)  (külföldi oldal, teljes funkcionalitás) 2.A regisztráció után belépni az adminisztrációs felületre  feljegyezni az FTP hozzáféréshez szükséges adatokat  létrehozni a WordPress számára egy adatbázist, ennek is fel kell jegyezni a hozzáférési adatait 3.A WordPress letöltése ( 4.A wp-config.php fájl szerkesztése, az adatbázis adatainak megadása 5.Majd a WordPress felmásolása a tárhelyre FTP segítségével 6.Létrehozni a wp-content/uploads könyvtárat 777 jogosultsággal 7.Phpmyadmin-ban az adatbázis kódolását beállítani latin1_swedish-ről utf8_general-ra!!! 8.Majd a böngészőbe begépeljük a WordPress oldalunk címét, beírjuk a blog címét, a rendszer ad egy jelszót, és már kezdhetjük a blog szerkesztését.

WordPress beüzemelése – a wordpress.com oldalon 1.Lehetőség van a WordPress oldalán ( saját blogot indítaniwww.wordpress.com 2.Menete: Megadjuk az adatokat, a felhasználónév lesz a blog címében az URL első része: pl. valami.wordpress.com 3.Elfogadjuk a nyilatkozatot 4.A következő oldalon kiválasztjuk a nyelvet 5.A rendszer küld egy üzenetet, amiben az aktivációs link lesz, erre kattintunk és elkészül a blogunk. 6.Belépés: 3.Előnyök  megbízható tárhely, szinte 100%-os rendelkezésre állás  nem kell a WordPress telepítési folyamatát végigcsinálni 4.Hátrányok  korlátozott számú témák  nem telepíthetők pluginek, pl. fórum, naptár, stb.

WordPress  Vezérlőpult: legutóbbi hozzászólások, statisztikák, quickpress (bejegyzés írása), stb.  Blog statisztikák  Blogszörfözés: kapcsolat más blogokkal, listázhatjuk a bejegyzéseiket  Hozzászólásaim  Readomattic: a blogszörfözés és a címkeszörfözés alatt hozzáadott „tartalom” szerint böngészhetünk, legyen az címke, blog vagy twitter  Címkeszörfözés: egy adott címkéhez tartozó bejegyzéseket listázhatunk  My Blogs: a blogjaink listája, kapcsolat létrehozása Twitter vagy Facebook azonosítónkhoz, bejegyzések írása -en keresztül  Subscription Management: küldése bejegyzés létrehozásakor

WordPress  Fejlesztések  Domain hozzáadása: ha nem tetszik pl. a valami.wordpress.com  VideoPress: videómegosztás a blogunk segítségével  Custom CSS: saját megjelenés hozzáadása a bloghoz  Space Upgrades: tárhely növelése  No-ads: reklámok letiltása a blogon  Unlimited Private Users: korlátlan számú privát felhasználó hozzáadása a bloghoz  Domainek  itt adhatjuk meg a saját lefoglalt domain nevünket, a wordpress oldalunk ezentúl itt lesz elérhető

WordPress  Bejegyzések  a meglévő bejegyzéseinket tudjuk szerkeszteni  új bejegyzéseket hozhatunk létre  menthetjük piszkozatként  levédhetjük jelszóval  előre megadott időben is publikálásra kerülhet  címkéket rendelhetünk hozzá  kategóriákba sorolhatjuk  excerpt: megadhatunk összefoglalást a bejegyzéshez  megjegyzéseket lehet engedélyezni a bejegyzéshez  létrehozhatunk címkéket, amiket a bejegyzésekhez lehet rendelni  létrehozhatunk kategóriákat, amelyekben a bejegyzéseket helyezhetjük el

WordPress  Média  a blogunkba média állományokat is feltölthetünk, amelyekre hivatkozhatunk a bejegyzésekben és az oldalakon  a tárhely mérete 3GB  engedélyezett fájltípusok: jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, odt  Library: a feltöltött médiaállományokat listázhatjuk  Add new: állományok feltöltése  Flash alapú feltöltés  egyszerre több állomány feltölthető  feltöltés után megadhatjuk az állományok adatait  szerkeszthetjük a képet: forgatás, tükrözés, vágás, méret

WordPress  Linkek  a blogunkon közzétehetünk linkeket is, ezeket kategóriákba sorolhatjuk  a bejegyzések és a linkek kategóriája NEM EGYEZIK MEG!  Szerkeszt: a hozzáadott linkeket szerkeszthetjük  nevét, címét  privát linkké is tehetjük  ismertetést írhatunk róla  kategóriákba sorolhatjuk  hol jelenjen meg, pl. új ablakban  a link „viszonyát” adhatjuk meg  Add new: link hozzáadása  Link kategóriák: link kategóriák szereksztése

WordPress  Oldalak  a bejegyzések mellett lehetek a blogon oldalak is  az oldalra általában az állandó, fix tartalmat szokták elhelyezni, pl. önéletrajz, elérhetőségek, stb.  Szerkeszt  permalink  közzététel beállítása  szülő oldal beállítása  template beállítása (ez függ a választott témától)  Link: a linktár beillesztése az oldalra  Archives: az arhívum beillesztése az oldalra  Contact: kapcsolatfelvételi űrlap beillesztése  Page without sidebar: oldalsáv nélküli oldal  rendezéshez egész szám megadása  Add new: új oldal létrehozása

WordPress  Comments – Hozzászólások  Itt láthatjuk a bejegyzésekhez illetve az oldalakhoz fűzött hozzászólásokat  ezeket:  elutasíthatjuk: ilyenkor nem jelenik meg a hozzászólás  válaszolhatunk rá  módosíthatjuk  spam-nek jelölhetjük  törölhetjük  Ratings – Minősítés  bejegyzéseknél  oldalaknál  hozzászólásoknál

WordPress  Polls – Szavazások  szerkesztés: létrehozott „kérdések” módosítása  új hozzáadása  válaszlehetőségek megadása  eredmény mutatásának beállítása  a százaléknak és a szavazók számának mutatása  csak a százalék mutatása  eredmény elrejtése  többszöri szavazás tiltása  cookie  cookie és IP cím alapján  stílus választása  custom styles: saját stílus készítése a szavazáshoz  beállítások: alapértelmezett opciók megadása

WordPress  Témák  kb. 80 db választható megjelenés  egyéni opciókkal és widget-ekkel  Widgets  Mini alkalmazások az oldalsávba  Akismet  spam blokkoló - megjeleníthetjük, hogy hány spam commentet érzékel az oldalon  Archívum  az blogbejegyzéseket hónapokra bontva böngészhetjük  Box.net file sharing  fájlmegosztó funkció, lehetővé teszi olyan típusú fájlok megosztását, melyeket a wordpress nem támogat  Blog statisztikák  látogatottság számláló

WordPress  Widgets  Címkefelhő  Delicious  könyvjelzők kirakása a delicious azonosítónk és címkék segítségével  Feliratkozottak  Fricska  Flickr RSS csatorna alapján képeket helyez ki  Friss bejegyzések  Gravatar  saját fényképünk megjelenítése  Image  fénykép megjelenítése

WordPress  Widgets  Kategóriák  Keresés  Legutóbbi hozzászólások  Linkek  Meebo  online chatszolgáltatás az oldalon keresztül (pl. a hallgatókkal történő kapcsolattartáshoz)  Meta  be és kijelentkezés az oldalra, az oldalhoz tartozó RSS csatornák  Naptár  adott napra kattintva megjelennek az aznapi bejegyzések  Népszerű bejegyzések

WordPress  Widgets  Oldalak  RSS  RSS hírforrás elemeinek megjelenítése  RSS Links  az bejegyzésekhez és a megjegyzésekhez tartozó RSS kihelyezése  SocialVibe  valamilyen jó cél támogatása  Szerzők  Text  tetszőleges szöveg (HTML kód) megjelenítése

WordPress  Widgets  Top Clicks  azon linkek megjelenítése, melyekre a blognézők legtöbbször kattintottak  Top Rated  a legtöbb szavazatot kapó oldalak, bejegyzések, megjegyzések listázása  Twitter  egy Twitter mikroblog tweet-jeinek megjelenítése  VodPod  webes videó manager, ahol saját listákat alakíthatunk ki videókból, és azokat tehetjük közzé a blogon

WordPress  Extras  Enable mShots site previews on this blog – a bejegyzésekben és az oldalakban a linkekhez „snapshot” ablak beállítása  Display a mobile theme when… - mobil téma bekapcsolása ha mobil böngészőn nézzük az oldalt  Hide related links on this blog… - kapcsolódó linkek elrejtése  Typekit Fonts  saját betűtípus megjelenítése az oldalon  Editt CSS  saját megjelenés készítése a bloghoz (ha van Custom CSS Upgrade)

WordPress  Szerzők és felhasználók  jogosultsági szintek  administrator – a blog tulajdonosa, bármit csinálhat a bloggal, akár törölheti is  editor – bejegyzéseket, oldalakat szerkeszt, hozzászólásokat moderál, kategóriákat szerkeszt, médiát szerkeszt  author – bejegyzéseket szerkeszt, állományokat tölt fel  contributor – bejegyzéseket szerkeszt, de nem publikálhatja, a publikáláshoz a bejegyzést az adminisztrátornak kell jóváhagynia  felhasználók hozzáadása cím segítségével  Profil – saját adatok megadása – Geotagging

WordPress  Tools  Turbo – a WordPress fájlajait a gépre másolja, így nem kéri le mindig újból, csak a szükséges fájlokat  gyorsabb működés  Press This – felvehetjük a Press This linket a könyvjelzők közé, és tetszőleges weboldalon egy szövegrészt kijelölve és rákattintva a könyvjelzőre publikálhatjuk azt  Post by – segítségével tudunk bejegyzést publikálni  Webmaster Tools Verification – metadatok megadása az oldalhoz (pl. Google Webmaster Tools) Oldaltérkép - blogneve.wordpress.com/news-sitemap.xml  Importálás  bejegyzések, hozzászólások importálása más blogokból  Export  egy fájlba menthetjük a bejegyzéseket, oldalakat, stb.

WordPress  Általános  a blog általános adatainak megadása  Írás  írási beállítások megadása  Olvasás  olvasási beállítások megadása  Interakció  hozzászólások írására, moderálására vonatkozó beállítások  Média  feltöltött képek méretének beállítása  Adatvédelem  blog hozzáférésére vonatkozó beállítások, pl. Privát blog  Blog törlése

Wordpress  Slideshare prezentációk közzététele - slideshare.net  pdf, ppt, pptx, doc, docx, stb. formátumok feltöltése  adott dokumentum kiválasztása  majd alatta a WordPress linkre kattintunk, és a két szövegmező közül a második tartalmát kimásoljuk és berakjuk a bejegyzésbe vagy az oldalba  Chat kialakítása Meebo-val  szükség van egy HTML kódrészletre, amit a oldalon érhetünk el  beállítjuk a méretet, színt, stb., majd a következő oldalon megadjuk a meebo azonosítónkat és jelszavunkat  a következő oldalon lesz a HTML kód a WordPress widgethez  Youtube videó beillesztése  [youtube=videó URL-je]

Wordpress – egy új blog első lépései  Az admin jelszó megváltoztatása, felhasználókra vonatkozó beállítások (bárki regisztrálhat, új felhasználók jogosultsága, stb.)  Állandó URL-ek beállítása (permalinkek – Beállítások/Közvetlen linkek)  Téma letöltése és aktiválása  Alapértelmezett kategória beállítása (Bejegyzések/Kategóriák)  Spamszűrő beállítása, spam kommentek kiszűrésére – ajánlott: Akismet, api key kérése  Célszerű próbatartalommal megtölteni az oldalt ( post-collection.html), Eszközök/Import/Wordpresshttp://wpcandy.com/articles/easier-theme-development-with-the-sample- post-collection.html  RSS hírforrás beállítása – hány bejegyzés jelenjen meg, a teljes szöveget célszerű belerakni  Statisztika beállítása – plugin (WordPress.com Stats) segítségével  Beállítások/Általános oldal

Wordpress – hasznos linkek  Hivatalos weboldal:  Magyar oldal:  Magyar WP magazin:  Wordpress Lap:

Google szolgáltatások  Gmail  több mint 7 GB tárhely, spamszűrés  automatikus mentés, szűrők létrehozása, levelek címkézése (mappahasználat helyett), józanság ellenőrzése  beépített azonnali üzenetküldés (Gtalk)  Docs  webalapú irodai alkalmazáscsomag (táblázatkezelő, szövegszerkesztő, prezentációkészítő, kérdőív szerkesztése)  a dokumentumok menthetők doc, rtf, pdf, xls, ppt, pps formában  kérdőívek eredményeinek begyűjtése, rögzítése  Calendar (naptár)  online naptárszolgáltatás, napi, heti, havi, stb. bontások, több naptár létrehozása, importálás Outlook-ból  események megosztása másokkal, SMS értesítés küldése, stb.

Google szolgáltatások  Groups  levelezési listák létrehozása (pl. egy adott kurzus hallgatóit berakjuk egy levlistába, így egyszerre küldhetünk nekik üzenetet)  hozzáférés korlátozása (pl. csak meghívással lehet tag vagy nyilvános lista), spamszűrés, stb.  Picasa  saját képgyűjtemény, galéria létrehozása  Reader  RSS olvasó  Maps  online térképszolgáltatás  útvonaltervezés  műholdkép, utcakép (nagyobb városokban)

Egyéb web 2.0 szolgáltatások  Delicious  linkgyűjtemény készítése – blogba RSS segítségével berakható  Twitter  mikroblog szolgáltatás  kapcsolat a wp bloggal – tweet készítése bejegyzésből!!!  Flickr  képgyűjtemény kialakítása  a képek bejegyzésekként „kiküldhetők” a blogunkba  Ustream  online óra tartása webkamera segítségével  az órát rögzíthetjük és később visszanézhetjük  RSS  Really Simple Sindication  web 2.0 szolgáltatás a hírlevél helyett

Wordpress  sd

Egyéb  fg