MTA Regionális Kutatások Központja Az iskolaügy és az aprófalvak Váradi Monika Mária Aprófalvak lépéskényszerben Budapest 2008. február 26. Térségfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A tanári munka értékelése
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Sellyei kistérség közoktatási helyzetkép
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
Az új finanszírozási rendszer hatása az intézményfinanszírozásra Drahos Péter – Balogh Miklós.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Az esélyteremtés lehetőségei a kistelepülési iskolákban
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Példa egy ppt prezentációhoz
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
KISTELEPÜLÉSEK ÉS KISISKOLÁK – TÁRSULÁSOK 2. szekció Jankó Krisztina Ph.D jelölt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, november 30.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja Az iskolaügy és az aprófalvak Váradi Monika Mária Aprófalvak lépéskényszerben Budapest február 26. Térségfejlesztési Kutatások Osztálya

MTA Regionális Kutatások Központja 2 Kérdéseink A kormányzat oktatási reformtörekvései, mindenekelőtt a hatékony és fenntartható intézményszerkezet kialakításának szándéka -milyen mértékben járul hozzá egy hatékony, eredményes és méltányos oktatási rendszer létrejöttéhez; -milyen szándékolt és nem szándékolt következményei, hatásai vannak; -milyen módon hatnak az aprófalvas térségek, aprófalvak, kistelepülések oktatási intézményszerkezetére, a helyi társadalmakra és politikára? A tapasztalatok alapján szükséges-e a „reformpolitika” módosítása, ha igen, merre vihet az út?

MTA Regionális Kutatások Központja 3 Diskurzusok az oktatásról, a reformról Szakmapolitikai diskurzusok nem alkalmazkodik a társadalmi környezet változásaihoz nem hatékony nem eredményes nem méltányos nem biztosít minőségi oktatást. Átfogó változtatások nélkül nem lehetséges minőségi, versenyképes oktatási rendszer. (Gyermekesély és Oktatási Kerekasztal, McKinsey-jelentés) Szakma- és vidékpolitikai diskurzusok a „reform”-ról Fiskális szemlélet, hatékonyság Sietség, kapkodás Előzetes hatástanulmányok hiánya Szegregáció erősödése Forráselvonás valódi strukturális átalakulás nélkül A kistelepülések, aprófalvak ellehetetlenülését, elsorvadását, pusztulását eredményezi. (Élőlánc a Kisiskolákért)

MTA Regionális Kutatások Központja 4 A „reform” fontosabb lépései : Vonakodó átalakulás A többcélú kistérségi társulások létrejöttének ösztönzése (2004) Enyhítések, könnyítések (2005) Térségi, helyi szinten: tárgyalás- és alkusorozatok, kivárás 2007: a szerkezetátalakítás felgyorsítása költségvetési törvény: önhiki szabályok szigorodása tanévi és teljesítménymutatóhoz kötött finanszírozás a kistérségi társulások által fenntartott intézmények kiemelt támogatása közoktatási törvény módosítása(i): az általános iskola definiálása- kisiskolák tagintézménnyé válása menekülési utak elvágása

MTA Regionális Kutatások Központja 5 Üzenetek Hogy mi a kicsi, tehát nem hatékony, nem fenntartandó, azt a mindenkori költségvetési törvény definiálja. Csak a tanulólétszám számít – fölfelé lehet eltérés, lefelé nem. A pedagógiai munka minősége sem kormányzati, sem helyi szinten nem befolyásolja a döntéseket. Ma a kistelepülések társulási formában fönntartott fős kisiskolái kerültek veszélybe. A tagintézménnyé alakuló kisiskolák sorsa a jelenlegi támogatás mellett megpecsételődött. Az intézményrendszer homogenizáló átszabása a nagy és kistérségi fenntartású iskolák létrejöttét célozza - a kisiskolák vesztésre állnak.

MTA Regionális Kutatások Központja 6 Tétek Intézmény- és funkcióvesztés kistelepüléseken és aprófalvakban. Települési, térségi gettósodás felerősödése. Az egyes települések lesüllyedése, megkapaszkodása, megerősödése – a településszerkezet, településhierarchia átalakulása. A leginkább veszélyeztetett településcsoport: kistelepülések, mikrotérségi és kis központok, amelyek ma még viszonylag ép demográfiai és társadalmi szerkezettel jellemezhetők.

MTA Regionális Kutatások Központja 7 Kisiskolák és hatékonyság Drága vagy nem drága a kisiskola? magasabb fajlagos költségek alacsony diák/tanár arány ha a fősnél kisebb iskolákat bezárnánk, a költségvetés oktatási kiadásai 2-5%-kal mérséklődnének a 200 –nál kevesebb diákot oktató iskolák bezárásával a pedagógusok száma 3%-kal csökkenne „a magyar közoktatás hatékonysági problémáinak fő forrását nem a kisiskolákban kell keresnünk”

MTA Regionális Kutatások Központja 8 A kisiskolák és az eredményesség Jobb-e, eredményesebb-e a nagy/városi/központi iskola? továbbtanulási adatok kompetenciamérés ellenőrzés szülők iskolaválasztása innovatív és bezárkózó iskolák létezhet minimális csoportlétszám Vannak jól és rosszul teljesítő kisiskolák. A kisiskola nem az alacsony teljesítmény metonímiája.

MTA Regionális Kutatások Központja 9 Hatékonyság és méltányosság Nem szándékolt eredmény: a szegregáció erősödése, a szolgáltatási egyenlőtlenségek növekedése. A méret- és financiális hatékonyság bűvöletében, fiskális megszorítások kényszerében fogant szabályok súlyos, nem szándékolt következménye: –integráló, innovatív kisiskolák tagintézménnyé válnak/gettósodásnak indulnak, –gettóiskolák frusztrált, gyengén teljesítő pedagógusokkal és gyerekekkel fennmaradnak. Az oktatási rezsim politikai törekvései szembe mennek egymással: a hatékonyság elve felülírja a méltányosságét.

MTA Regionális Kutatások Központja 10 Társulni csak pontosan, szépen… kéne, de… Kellett volna, Önkéntesség Alkalmazkodás –térszerkezethez, közlekedéshez, hagyományos kapcsolatokhoz, kötődésekhez Rugalmasság Idő Szakmai, szolgáltatási minimumok rögzítése Kellene, Legitim, önmérsékletet tanúsító központok Együttműködésre és kommunikációra kész településvezetők Közteherviselés Konszenzusos optimális megoldások és van helyette Költségvetési kényszer Vakság és érzéketlenség a térszerkezetre, a tér- és történelmi kapcsolatokra Homogenizálásra való törekvés Kapkodás, sietség Szakmai szempontok mérlegelésének hiánya jó, akad ilyen is, de inkább vannak „ Mindent visz”központok Gyanakvó, bizalmatlan kistelepülések Sérelmi és bosszúpolitizálás Potyautasság (zsarolás) Viruló „dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitás

MTA Regionális Kutatások Központja 11 Túlélési taktikák, egérutak, zsákutcák (?) Fenntartók Normatíva-követés, forrás-optimalizálás – mikor mire van több pénz Intézményfenntartó társulások átrendezése, bővítése „Önerős” intézmény-felszámolás Szülők félig sikeres presszionálása Fenntartói jogok átadása Intézmények Méltatlan gyerekvadászat – sokat érő gyerekek Nemzetiségi és cigány kisebbségi oktatás Iskolai profil bővítése szakképzéssel

MTA Regionális Kutatások Központja 12 Mérleg: néhány állítás Nem igazolható, hogy az intézményszerkezet átalakítása a hatékonyabb, eredményesebb, méltányosabb közoktatási rendszer kialakítását segíti elő. Az intézményszerkezet átalakításának fiskális szemléletű politikája nem helyettesítheti a minőség oktatáspolitikáját. Az aprófalvas térségekre nem alakítható/alakítandó ki külön oktatáspolitika, de a méltányosság szempontját érvényesíteni kell. (Különösen a legrosszabb helyzetű) aprófalvas térségekben a vidékfejlesztési (valamint ágazati) és oktatási politikákat össze kell hangolni.

MTA Regionális Kutatások Központja 13 Néhány javaslat (1) A minőségi (eredményes, hatékony, méltányos) oktatási rendszer kialakítását szolgáló reformok valamint az intézményszerkezet átalakítását célzó törekvések időbeli harmonizálása. Az iskolák megszüntetését, összevonását, tagintézménnyé válását érintő döntések megalapozása – lehetőség a megmaradásra, az alternatívák mérlegelésére, az optimális megoldásra, és demokratikusabbá tétele: szülők, iskolaszék, diákönkormányzat bevonása.

MTA Regionális Kutatások Központja 14 Néhány javaslat (2) A minimális csoport – és osztálylétszám meghatározása: pedagógiai szempontokra alapozva és a méltányosság elvét alkalmazva. A kisiskolai kapacitások és erőforrások kulturális és közösségi hasznosításának támogatása. Iskolai és települési szegregáció csökkentése, mérséklése.

MTA Regionális Kutatások Központja 15 VÉGÜL KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS AZ ÉRDEKLŐDÉST!