Elfogadás a családban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
A szeretet himnusz értelmezése
Kis Angyalkák.
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A házasság még nem a mennyország
és ebbe más is belehalt már…
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
A Barátság.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Férfivá és nővé teremtve
A SIKERES ÉLET TITKA.
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
A keresztség A befogadás szentsége.
Food for Thought.
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Szent Teréz rózsakertje
A gondozás,nevelés egysége
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Napra Valentin.
Kis Angyalkák.
Különbözőek vagyunk!.
Engedd / Engedj közelebb
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Kikészít vagy kiegészít?
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Lehet hogy az út oda vezet, ahol élet sincs már,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Ami lehetetlen az embereknek, az lehetséges az Istennek. Lukács 18, 27.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Az élet igéje május.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Isten hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Isten mondta.
Az én kedves barátimnak
Az Élet Igéje május.
Mindig kapcsolatban Vele
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Asztrológiai továbbképzés
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Előadás másolata:

Elfogadás a családban

Mottó Mt 22,37-39 Õ így válaszolt: „»Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és teljes elméddel!«  Ez az első és legfontosabb parancsolat. A második ugyanannyira fontos, mint ez: »Szeresd úgy embertársaidat, mint saját magadat!« 

Elfogadás jelentősége Alaptételek: A lelki fejlődésünk legfontosabb időszaka: a fogantatástól 4 éves korig tart Ebben az időszakban a legfontosabb amit a gyermekünknek tudunk adni a biztonság érzet, amely a teljes elfogadás általi szeretetből fakad Ezen kívül: fontosság érzés (később tudat), magatartási és kommunikációs minták

Elfogadás jelentősége A kisgyermek észlelése magáról leginkább abból táplálkozik, hogy mi tükröződik vissza a környezetéből róla. Ennek jelentősége csökken a kognitív (gondolkodási) fejlődéssel párhuzamosan, de nagyon fontos!

Elfogadás lánca ElfogadnakJót gondolok magamról Ezt tükrözöm magamrólElfogadnak Ezért fontos a szülői megerősítés, később a barátok, még később a házastárs elfogadása

A lánc elszakad Ha a referencia személy elutasít, feltételekhez köti az elfogadást, illetve a szeretetet. Újraköthető: igen!! Ha elhiszem a rám vonatkozó igazságot. De nagyon nehéz és sok embernek egy életen át okoz szenvedést Te referencia személy vagy!!

Kommunikációs és magatartási minták Anya mennyire érzi biztonságban apával Mennyire stabil, elfogadó a kapcsolatuk Ezt a mintát viszi tovább felnőtt korában

Drága szeretet Szeretet elsősorban nem érzelem, hanem döntés és aktív viszonyulás A szeretet türelmes és jóságos. Ez a szeretet nem féltékeny, nem irigy, nem dicsekszik, nem büszke,  nem viselkedik gorombán, nem önző, nem gurul méregbe, nem tartja számon, ha valaki rosszat tesz,  nem örül a gonoszságnak, de együtt örül a többiekkel az igazságnak.  Az isteni szeretet mindent eltűr, mindig hisz, mindig remél, mindenben kitart. Ez a szeretet soha nem múlik el.

Drága szeretet háromszöge Elfogadás (szeretlek pont) Feltétel nélküliség Nincs: Szeretlek mert Szeretlek ha Kegyelem-megbocsátás képessége Bizalom: félelem teljes hiánya Kommunikáció Érzelmek Tettek

Drága szeretet háromszöge Elkötelezettség Sem betegség, sem sikertelenség, sem nincstelenség, sem megváltozott külső nem választhat el Félelemnek még az árnyéka sem éri a kapcsolatot Érzelem Érzelmi lángolás Testi vonzalom (Házastárs felé)

Drága szeretet háromszöge Drága szeretet: teljes bizalomra, meghittségre (meghittség és bizalom=elfogadás), elkötelezettségre épülő kapcsolat, amelynek nem alapja, hanem gyümölcse az építő és boldogító érzelem

Drága szeretet Érzelmi lángolás Elkötelezettség Elfogadás

Elfogadás Te és én olyan kapcsolatban vagyunk, amit nagyra értékelek és meg akarok tartani. De mi két személy vagyunk, nem akarlak átformálni a saját képmásomra. Ha problémád lesz, ÉRTŐ FIGYELEMMEL foglak hallgatni, hogy segíthessek megtalálni a saját megoldásodat.

Elfogadás Ha tevékenységed ütközik igényeimmel, nyíltan és őszintén megmondom, bízva abban, hogy igyekszel megváltoztatni, a számomra elfogadhatatlan viselkedésedet. Ugyanakkor, ha én viselkedem elfogadhatatlanul, akkor kérlek, mond meg nyíltan és őszintén, hogy esélyem legyen megváltoztatni.

Elfogadás Ha konfliktusba keveredünk, vállaljunk kötelezettséget, hogy megoldjuk anélkül, hogy bármelyikünk megpróbálna a másik kárára felülkerekedni. Tiszteletben tartom jogodat igényeid kielégítésére, de a sajátomat is tisztelnem kell. Tehát mindig keressünk mindkettőnknek megfelelő megoldásokat. A Te igényeid éppúgy teljesülnek, mint az enyémek. Egyikünk sem fog veszíteni. Mindketten nyerünk.

Elfogadás Így egészséges kapcsolat alakul ki köztünk, amiben mindketten fejlődhetünk, megvalósíthatjuk azt akinek Isten teremtet minket… és amit kölcsönös tiszteletben, szeretetben és békében folytathatunk

Bizalomjáték Cél: az egymásrautaltság megtapasztalása Eszközök: kendő, székek, asztalok A játékosok közösen csinálnak a terem berendezéséből egy „akadálypályát". A játékosok körben állnak, az egyiknek bekötik a szemét, és valaki kicsit megpörgeti, hogy a többiek addig meg tudják változtatni a helyüket. A bekötött szemű kiválaszt valakit a körben állók közül, aki végigvezeti az akadályok között. A vezetőn múlik, hogy mennyire nehezíti az útvonalat, hol időz el, mit fedeztet fel a társával. Ha végére értek, cserélnek. Egyidejűleg három pár is lehet a pályán. Ha már mindenki volt mindkét szerepben, akkor a csoport megbeszéli az élményeket. A játék folytatható úgy, hogy új párok alakulnak, de most nem véletlenszerűen.