Válság és jövőkép A nyugdíjpénztárak helyzete Kisbenedek Péter Budapest, 2009. június 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Advertisements

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Foglalkoztatói nyugdíj
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
1 Bank relationship management a válság idején Pesel Andrea Tőkepiac vezető MOL Csoport.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Hitelfelvételi problémák
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Életbiztosítási Program
KOCKÁZAT – HOZAM.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Forráskivonás a gyógyszeriparból I. Csőd közeli patikák a gyártók szemével Szolyák Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
Összehasonlító gazdaságtan
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Fazakas Gergely Részvények árazása
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Nyugdíjreform folyt. köv.? Pension Reform To Be Continued? Bodor András Pénzügyi Csúcstalálkozó II. / Financial Summit II. - Budapest, szeptember.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
Klub Mi lesz a megtakarításainkkal ? április 14. Jaksity György Concorde Kovács Zsolt ING Szalay-Berzeviczy Attila BÉT, HVB Bank.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Zsembery Levente vezérigazgató
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Fizetési mérleg jelentés
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A magánnyugdíjpénztárak által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Vállalati pénzügyek II.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Előadás másolata:

Válság és jövőkép A nyugdíjpénztárak helyzete Kisbenedek Péter Budapest, június 4.

2 Három lépés – háromszor 11 év Taglétszám 2,95 millió fő 4,09 millió fő 5,10 millió fő Aktív tag Járadékos Kezelt ügyfélvagyon milliárd Ft milliárd Ft milliárd Ft Aktív tag Járadékos Forrás: saját becslés Növekvő társadalmi penetráció, új makro-tényező A magánpénztári rendszer elterjedése 50% 7% 193% 371% 34% 84% Magánpénztári vagyon a BUX százalékában (új bevezetés nélkül) Magánpénztári vagyom a GDP százalékában

3 Problémák Növekvő várható életkor Születések számának csökkenése Standardtól eltérő életpályák Kitolódó munkába állás

4 Tőke transzfer – tőke migráció  Részesedés a jobb demográfiai területek jövőbeni értékteremtéséből  Reál értelemben is többlet nyugdíjforrás  Csak tőkefedezeti rendszerrel megoldható  Sikeres esetben is csak részmegoldást kínál. (A teljes egyensúlytalanságot kompenzáló születésszám-növekedés elérhetetlen.)  Alapvető megoldási út mind a tőkefedezeti mind a felosztó-kirovó rendszer esetében. Megoldások DE! Belső megoldás: Aktív népesedéspolitika Külső megoldások a fennmaradó egyensúlytalanságra: transzferek a nemzet- és a világgazdaság között Népesség transzfer – népesség migráció  Hasznos nemzeti össztermék és demográfiai szempontból  Felosztó-kirovó és tőkefedezeti rendszernél is megoldás  Társadalmi kockázatokat rejt

5 A felosztó-kirovó és a tőkefedezeti rendszer  Befizetéssel definiált -> nincs egyensúlyi kockázat  Tisztán pénzügyi és biztosításmatematikai alapú  A magyar gazdaság mellett a nemzetközi tőkepiac teljesítményétől is függ  Teljesítménye pontosan és gyorsan mérhető  Szolgáltatással definiált -> van egyensúlyi kockázat  Szociális elemeket is tartalmaz, így vegyes célrendszer jellemzi  Kifizetései a magyar járulék és adófizetési potenciáltól függenek  Teljesítménye nehezen mérhető és visszacsatolható Felosztó-kirovó Tőkefedezeti

6 A felosztó-kirovó és a tőkefedezeti rendszer  Magyar és a nemzetközi demográfiai helyzettől is függ  Polgárjogi garancia a számlaegyenleghez  Folyamatosan megjeleníti a nyugdíjproblémát a nemzetgazdaságban (szűkíti a kiadási mozgásteret, hosszútávon is fenntartható egyensúlyt kényszerít ki)  Csak a magyar demográfiai helyzettől függ (népesedés és migráció)  Feltételei csak a tényleges szolgáltatáskor véglegesednek  Egyensúlytalansága csak hosszú távon tűnik ki, lehetőséget ad a probléma halogatásra, és így esetenként radikális intézkedéseket tesz szükségessé Felosztó-kirovó Tőkefedezeti

7  Nehéz finanszírozási helyzetben (magas kötvényhozamok) erősödő finanszírozó szerep  Stabil helyzetben növekvő részvénypiaci kitettség ‒ Magyar részvények vásárlásakor csökken a külföldre irányuló osztalék kiáramlás ‒ Külföldi részvény-befektetésekkel részesedés a pozitív demográfiai helyzetű piacokból és a nemzetközi gazdaság növekedése arányában többletforráshoz jut a nyugdíjrendszer és ezáltal a nemzetgazdaság Befektetési trendek és hatásaik Részvény és befektetési jegy 17% 39% Finanszírozásból a tőkepiacra Stabilizálás és részvétel a tőkepiac értékteremtésében Egyenlő kockázat, eltérő struktúra 0% 20% 40% 60% 80% 100% Magyaro.Németo. EUROStox50 Saját államkötvény

8 Válság és jövőkép – rövid és hosszútáv ütközése  Nehéz hozamkommunikációs helyzet, jelentős csökkenés a múltbeli összhozam tekintetében is  Az utolsó év súlya a dinamikusan növekvő vagyontömeg miatt jelentős A 2008-as negatív hozam része a tőkefedezeti rendszer tervezett hozamingadozási sávjának. (Egy, a mai magyar kötvényeknek megfelelő kockázatú portfolió 40 évente egyszer -25%-ot ér el.) Egy 40 éves rendszeres megtakarítás hozamának 10%-a esik az első 10 évre -> az eddigi hozamteljesítmény csak az idősebb önkéntes választókat érinti jelentősen Negatív hozamok

9 Válság és jövőkép – rövid és hosszútáv ütközése  2008-ban átmenetileg megtorpant a pénztárak működési költség javulása Folyamatos költséghatékonyság javulás  Felmerül a pénzári vagyon rövidtávú költségvetési célokra való felhasználása A pénztár kényszer-megtakarításként csökkenti az állami túlköltekezést. Fenntartható egyensúly a makroszereplők közt. 12,4% 0,72% A költségvetési egyensúly problémái A költség/haszon viszony előtérbe kerül Működési költségek a vagyon arányában:

10 Összefoglalás Társadalmilag és gazdaságilag diverzifikált nyugdíjrendszer kialakítása a tőkefedezeti és felosztó-kirovó rendszer együttes alkalmazásával  A felosztó-kirovó rendszer nyugdíjígéretének fenntartható szintre hozása  Magánpénztári járadékszabályozás, különös figyelemmel a stabil szolvencia igényre  A 40 év feletti önkéntes belépők nyugdíjpályájának rendezése  A pénztárak működési hatékonyságának támogatása, hatékonyságorientált jogszabályi környezet  A különböző kockázati profilú portfoliók és a többportfoliós rendszer megismertetése a társadalommal Stratégiai alap Taktikai lépések Finomhangolás, felkészülés a következő szakaszra

Köszönöm a figyelmet