Műszaki szabályozás az útépítésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
Etikai Kódex.
Tombor Sándor – Visegrád, 2005 USZEF ® Útépítési Szerződések Egységes Műszaki Feltételei Tervezési Útmutató TOMBOR SÁNDOR, elnök Magyar Útügyi Társaság.
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
Az új épületenergetikai szabályozás
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
Információbiztonság a Magyar Köztársaság közigazgatásában dr
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
Dr. Fodor István szakértő
tűzvédelmi tapasztalatai
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkahelyi egészség és biztonság
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
86. számú főút burkolat megerősítése és négynyomúsítása a – szelvények között.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Politika, képviselő, információ Kerekes Pál jún. 6. MIBE Konferencia.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az évente bevezetett európai szabványok száma (db)
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
2014. november Rendek Tímea
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az adatvédelem szabályozása
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
JOGI ASPEKTUSOK… …MÉRNÖK FEJJEL…?!
hogyan építkezzünk 2017-ben?
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Közbeszerzési Hatóság
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Műszaki szabályozás az útépítésben Tombor Sándor elnök Magyar Útügyi Társaság Tombor Sándor

A szabványosítás szintjei Műszaki szabályozás A műszaki szabályozás hierarchiája A jogszabályok és a szabványok közötti különbség Az útügyi szabályozás célja EU-követelmények A Magyar Útügyi Társaság működése A szabályozás irányai A rendszer elemei Együttműködés a Magyar Cementipari Szövetség (MCSZ) és a Magyar Útügyi Társaság között Tombor Sándor

A szabványosítás szintjei Tombor Sándor

Műszaki szabályozás Az új európai szabványok szabályozási területei, elvei és megoldásai különböznek, gyakran alapvetően térnek el a korábbi magyar gyakorlattól. A véglegesített európai szabványok honosítását követően az útügyi műszaki szabályozási rendszer: kidolgozza a nemzeti alkalmazási dokumentumként elfogadott útügyi előírásokat, foglalkozik a nemzeti szabványosítás tárgyát nem képező szakmai specifikumokkal. A kidolgozás költségei a nemzeti szabványosítás költségeihez képest lényegesen alacsonyabbak, mert a szakterületen tevékenykedő cégek szakértőinek bevonása az útügyi műszaki szabályozási dokumentumok kidolgozásába a közvetlen érdekeltség miatt könnyebb és gazdaságosabb. Tombor Sándor

Tombor Sándor

A jogszabályok és a szabványok A jogszabályok alkalmazása mindig kötelező! A szabványok alkalmazása alapvetően önkéntes. A kidolgozók köre és a kidolgozási eljárás miatt minden érdekeltnek érdekében áll az alkalmazás. Tombor Sándor

Az útügyi szabályozás célja Az útügy területén rendszeresen előforduló műszaki és gazdasági feladatokra egységes megoldási módok meghatározása és alkalmazása az építtetői az építéstervezési a kivitelezési és a kapcsolódó tevékenységek műszaki megalapozottsága, koordináltsága és biztonsága érdekében. Tombor Sándor

EU-követelmények Az EU irányelvei alapján az útügyi műszaki szabályozási rendszer elősegíti, hogy: az építményekre olyan előírások vonatkozzanak, amelyek megfelelő, az előre látható hatásokat feltételező követelményeket tartalmaznak, az útépítési termékekkel olyan építményeket lehessen megvalósítani, amelyek gazdaságosak, a rendeltetésszerű használatra alkalmasak. Alapvető követelmények: mechanikai ellenállás és állékonyság, tűzbiztonság, higiénia, egészség- és környezetvédelem, biztonságos használat, energiatakarékosság és hőszigetelés. Tombor Sándor

A Magyar Útügyi Társaság tevékenysége 1994-ben alakult, jelenleg 500 tagja van. Az útügyi előírások kidolgozásával, a meglevő szabályozások felülvizsgálatával, korszerűsítésével foglalkozó szakmai-társadalmi szervezet. Tagjai az útügy területén működő igazgatási intézmények, kutatóhelyek, tervező és konzultáns vállalkozások, építő és kivitelező vállalatok és az önkormányzatok. 30 munkabizottságban dolgozza ki műszaki-szabályozási anyagait és jóváhagyásra terjeszti elő az országos közúthálózaton való alkalmazás érdekében, valamint alkalmazásra ajánlja önkormányzatoknak. A kidolgozáson kívül kizárólagos joggal végzi az útügyi előírások kiadását és terjesztését. Tombor Sándor

A szabályozás irányai A Magyar Útügyi Társaság szabályozási tevékenysége: a műszaki előírásokat gondozza, a holland RAW rendszer átvételével az útépítési szerződések egységes műszaki feltételeit (USZEF) is kiadta. Az útügyi műszaki előírás összetétele és szemlélete: az adott (építmény) szerkezet szakszerű elkészítését szolgálja, egy-egy szerkezetet külön tárgyal. A szerződési szabályok: a felek számára kölcsönösen biztonságot nyújtó szerződés elkészítéséhez, valamint a megvalósítás folyamatában történő együttműködéshez. A kétféle szabályrendszert a szabályozási tárgyak azonossága összeköti, egymásra épülnek, fejlesztésük csak párhuzamosan történhet. Tombor Sándor

Az útügyi rendszer elemei 1. Útügyi műszaki szabályzat A közúthálózat igénybevételével kapcsolatos jogok és kötelezettségek, igazgatási feladatok szabályozása jogszabályi formában (törvényben, kormányrendeletben, miniszteri rendeletben, illetve az utóbbi mellékleteként közzétett útügyi műszaki szabályzatban) történik. Hatályát a közzétételét és alkalmazását elrendelő jogszabály határozza meg. Alkalmazása mindig kötelező, így a miniszteri rendelet mellékleteként kiadott útügyi műszaki szabályzatba foglalt műszaki követelményeké is, mert az állam a műszaki, gazdasági fejlettség szintjével összhangban lévő biztonsági szintet köteles garantálni az állampolgárok számára. Érvényben lévő útügyi szabályzat: 6 db (www.maut.hu illetve hírlevél) Tombor Sándor

Az útügyi rendszer elemei 2. Útügyi műszaki előírás A nemzeti szabványokat kiegészítő szakmai szabvány. Szakmai egyesület – az útügyi szakágban érdekelt szakembereket összefogó fórum: a Magyar Útügyi Társaság – bevonásával dolgozzák ki. A kidolgozásban – a közmegegyezés biztosítása érdekében – az összes érdekelt fél részt vesz a szakbizottság keretein belül. Alkalmazás: az egységes szolgáltatási szint érdekében, az országos közutak kezelői számára – a közhasznú tevékenység ellátására kötött szerződés szerint – mind megrendelőként, mind saját tevékenységükre nézve kötelező. Az önkormányzati tulajdonú helyi közutak, és a közforgalom elől el nem zárt magánutak kezelői számára ajánlásul szolgál. Érvényben lévő útügyi műszaki előírás: 166 db (www.maut.hu) Tombor Sándor

Az útügyi rendszer elemei 3. Tervezési útmutató A Magyar Útügyi Társaság szakmai grémiuma a szakmai szabályzatok és előírások kiegészítésére javasolja a tervezési útmutatók alkalmazását. Témakörök: a KTSZ (közutak tervezése) kiegészítése, útüzemeltetés, szerződéses feltételek, környezetvédelem, akadálymentes közlekedés stb. Megjelent: 14 tervezési útmutató (www.maut.hu) Tombor Sándor

Együttműködés a Magyar Cementipari Szövetséggel Az elmúlt években több út- és hídépítési útügyi műszaki előírás jelent meg az MCSZ támogatásával. Az Új utakon című kiadványban részletesen bemutatjuk az együttműködés eredményeit. A további sikeres együttműködés kulcsa a szakemberek közösségének megszervezése. Tombor Sándor

Köszönöm a figyelmet! Tombor Sándor