Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JOGI ASPEKTUSOK… …MÉRNÖK FEJJEL…?!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JOGI ASPEKTUSOK… …MÉRNÖK FEJJEL…?!"— Előadás másolata:

1 JOGI ASPEKTUSOK… …MÉRNÖK FEJJEL…?!
Kolozsi Gyula Hidász Napok Időpont: 2014. november Helyszín: Thermal Hotel, Visegrád

2 a közúti hidak létesítésére, kezelésére
Tartalom 1. téma: .../2014(?) ( ) NFM (?) rendelet (TERVEZET!) a közúti hidak létesítésére, kezelésére 2. Téma: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről

3 a közúti hidak létesítésére, kezelésére
téma: .../2014.(.....) NFM rendelet (TERVEZET!) a közúti hidak létesítésére, kezelésére

4 Magyarország Alaptörvénye T) CIKK
Általánosan kötelező magatartási szabályt az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg. Sarkalatos törvény eltérően is megállapíthatja az önkormányzati rendelet és a különleges jogrendben alkotott jogszabályok kihirdetésének szabályait.

5 Mi számít jogszabálynak?
Jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kiadott rendelete.

6 Egyéb tudnivalók (3)Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel.
(4)A sarkalatos törvény olyan törvény, amelynek elfogadásához és módosí-tásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

7 1988. Évi 1. Törvény közúti közlekedés
48. § (3)b) felhatalmazást kap a miniszter, hogy 28. az út és műtárgyai tervezésére, építésére, valamint a forgalom biztonságát és forgalmi rendjét meghatározó technikai eszközökre, továbbá az utak kezelésére vonatkozó, a közlekedésbiztonságot és a létesítményeket érintő alapvető követelményeket, rendeletben állapítsa meg.

8 1988. Évi 1. Törvény közúti közlekedés
48. § (3)b) felhatalmazást kap a miniszter, hogy 38. a közút és műtárgyai tervezésére, építésére, valamint a forgalom biztonságát és forgalmi rendjét meghatározó technikai eszközökre, továbbá a közutak kezelésére vonatkozó jogszabályi szintű szabályozást nem igénylő műszaki előírások, útmutatók megalkotására és kiadására, közzétételére vonatkozó eljárási szabályokat… rendeletben állapítsa meg. (MAÚT tervezet)

9 közúti hidak létesítésére, kezelésére Megjelenés előtti viták…
.../2014. (....) NFM rendelet közúti hidak létesítésére, kezelésére Létesítés általános szabályai Tervezés elvei Közművek és egyedi kellékek Új szempontok Kezelői feladatok Megjelenés előtti viták…

10 A.) létesítés szabályai
A rendelet hatálya Értelmező rendelkezések Általános előírások

11 B.) Tervezés elvei Állékonyság, mechanikai szilárdság
Hidak erőtani számítása Visszatartó elemek Lépcső, rámpa, pihenő, korlát, mellvédfal

12 c.) Közművek és Egyebek Beépített vezetékhálózatok, berendezések
Mesterséges megvilágítás Szellőzés, légcsere Tároló helyiség Meglévő építmények

13 d.) Új szempontok Tűzbiztonság Higiénia, egészség- és környezetvédelem
Biztonságos használat és akadálymentesség Zaj- és rezgés elleni védelem Energiatakarékosság Vagyonvédelem Természeti erőforrások fenntartható használata

14 e.) Kezelői feladatok régi 1/1999. (I. 14. KHVM Rendelet)
Hidak nyilvántartása Hidak műszaki felügyelete Próbaterhelés

15  Változások Jogszabályi státuszból Merev jogkövetés Nincs felmentés
Kötelezettségszegés: jogi következmény Bonyolult módosítási eljárás (innováció?) Megfelelés az EU elvárásnak (?)

16 2. Téma: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet
az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről

17 6.§ (6) A szakmagyakorlási tevékenység folytatásának feltételei
a) kamarai tagsághoz kötött jogosultság esetén aa) a kamarai tagság folytonossága, ab) továbbképzési időszakonként a kötelező és szakmai továbbképzés teljesítése, ac) a jogosultság megállapítását követő egy éven belül - a kötelező továbbképzés keretében - beszámoló teljesítése, ad) adategyeztetési kötelezettség teljesítése,

18 6.§ (6) A szakmagyakorlási tevékenység folytatásának feltételei
b) kamarai tagsághoz nem kötött jogosultság esetén ba) továbbképzési időszakonként kötelező továbbképzési kötelezettség teljesítése, bb) a jogosultság megállapítását követő egy éven belül - a kötelező továbbképzés keretében - beszámoló teljesítése, az energetikai tanúsítás kivételével, bc) adategyeztetési kötelezettség teljesítése és az éves nyilvántartási díj befizetése.

19 Továbbképzés szabálya
34. § (1) A szakmagyakorló az ötéves továbbképzési időszak alatt - a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel - köteles továbbképzést teljesíteni.

20 36. § (1) A kötelező továbbképzés tematikáját jogosultsági szakterületenként a miniszter határozza meg, az ehhez kapcsolódó tananyagot az országos kamara dolgozza ki és a miniszter hagyja jóvá. Az oktatási anyagokat a kamara elektronikusan közzéteszi. 36. § (2) A szakmai továbbképzés tematikáját, rendszerét, metódusát, értékelését, az országos kamarák saját hatáskörben, szabályzatban állapítják meg. 36. § (3) A kötelező továbbképzést az országos kamara által - a miniszter egyetértésével - elfogadott oktató tarthatja.

21 36. § (4) A kötelező továbbképzés formája lehet
a) internet alapú távoktatás, amely tesztvizsgával zárul, vagy b) hagyományos oktatási formában történő részvétel. 36. § (5) A kötelező továbbképzésben a továbbképzési időszak alatt egy, a (4) bekezdés szerinti továbbképzési formát kell teljesíteni, ahol a (4) bekezdés b)pontja szerinti oktatás összességében nem haladhatja meg a nyolc tanórát.

22 Magyar Mérnöki Kamara ELNÖKSÉG TAGSÁG TAGOZAT MEGYEI KAMARA

23 MMK szabályozás Jogi továbbképzés: http://mmk.webuni.hu
5 évente egyszer Ft + ÁFA (feltöltés alatt)

24 Szakmai továbbképzés 3. Fontos változás, hogy a szakmai továbbképzést a szakmagyakorló évente egy alkalommal, a jogosultsági szakterületéhez vagy résszakterületéhez kapcsolódó szakmai továbbképzésen való részvétellel teljesíti. 4. Amennyiben a szakmagyakorló több szakterületen is rendelkezik jogosultsággal, úgy a szakmai továbbképzést minden szakterületre teljesíteni kell. Az ugyanazon szakterületen meglévő több jogosultság (pl. tervezői és szakértői) esetén az adott szakterületi képzésen csak egyszer kell részt venni.

25 Kiskapu ÁTMENETI RENDELKEZÉS:
Azok, akik a korábbi továbbképzési rendszerben előírt 20 továbbképzési pontot már teljesítették, az új továbbképzési rendszer szerinti szakmai továbbképzéseken az 5 éves továbbképzési ciklusuk befejeződéséig nem kötelesek részt venni. Határnap:

26 Többes jogosultság Évente 4-6 továbbképzés?... Építési Dr. Kiss Jenő
Geodéziai és Geoinformatikai Holéczy Ernő Geotechnikai Szilvágyi László Közlekedési Lakits György Tartószerkezeti Dr. Dalmy Dénes Vízgazdálkodási- és Vízépítés Reich Gyula Évente 4-6 továbbképzés?...

27 BUKTATÓK NEM! Tudja a tag, hogy melyik tagozathoz tartozik?..
Elismeri a kamara az egyéb továbbképzési formákat? HIDÁSZ NAPOK (KKK); ID. DR. GÁSPÁR LÁSZLÓ ÚTÜGYI TECHNOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS (MK); Útügyi Napok (KTE) HAPA konferencia; Megfelelő az oktatás színvonala?

28 Tartószerkezeti Tagozat:
Évente egy szakmai továbbképzés; A tag maga választja meg, hogy melyik tagozatra mikor jár; 5 év alatt tagozatonként legalább egy továbbképzésen kell részt venni…

29 Jogszabályok 1988. évi I. törvény
a közúti közlekedésről 1/1999. (I. 14.) KHVM rendelet a közúti hidak nyilvántartásáról és műszaki felügyeletéről 6/1998. (III. 11.) KHVM rendelet az országos közutak kezelésének szabályozásáról 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről

30 ÚTÜGYI TECHNOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS
„Az ember élete két részből áll. Az elsőben reménylünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog élvezetre...” ÚTÜGYI TECHNOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS

31 Köszönöm a megtisztelő
figyelmet! Kolozsi Gyula


Letölteni ppt "JOGI ASPEKTUSOK… …MÉRNÖK FEJJEL…?!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések