Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Egyeztető eljárás.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Egészségügy Betegjogok.

Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
dr. Hatvani Erzsébet Büntet-e a „büntető mediáció”,
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A munkavállalói FB tagság
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Gyermekeket érintő ügyekkel kapcsolatos konfliktusok feloldása – A helyreállító igazságszolgáltatás alkalmazhatósága Előadó: Fellegi Borbála Miskolci Egyetem.


Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi Hivatal.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Bűnmegelőzési Akadémia február.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Tóth Mihály A közvetítői eljárás és a vádhalasztás bűnügyekben
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Közbeszerzési Hatóság
Előadó: Fellegi Borbála Aszódi Javítóintézet május 20.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A helyreállító igazságszolgáltatás nemzetközi és hazai szabályozása Előadó: Fellegi Borbála ELTE ÁJK Jogszociológia Tanszék 2007. november 19. Linking text: after overview, challenges, hot issues, supportive factors Clear summary Exciting examples, country samples Referring to the AGIS and to the practice time to time Beginning: it’s a project, not a research Detailed introduction at the front page about my role as well Democratic model

NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁS ENSZ az ENSZ 1985-ös Deklarációja az áldozatoknak nyújtandó igazságszolgáltatásról az ENSZ 1985-ös Pekingi Szabályok a fiatalkorúakat illető igazságszolgáltatással kapcsolatos minimális szabályokról az ENSZ 1990-es Tokiói Szabályok a szab.elvonással nem járó szankciók szabályairól az ENSZ 2002-ben kiadott dokumentuma a helyreállító ig.szolg. alapelveiről az ENSZ 2006-ben megjelt „Kézikönyv a helyreállító igazságszolgáltatás alkalmazásáról” c. módszertani kiadványa

NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁS EURÓPA TANÁCS I. az Európa Tanács R(85)11-es ajánlása az áldozat büntetőjogi és büntetőeljárásban elfoglalt pozíciójáról az Európa Tanács R(87)18-as ajánlása a b.igsz. egyszerűsítéséről az Európa Tanács R(87)20-as ajánlása a fk. bűnelkövetésre adandó társadalmi válaszokról az Európa Tanács R(88)6-os ajánlása a bevándorló családból származó fk-ak bűnelkövetésének kezeléséről az Európa Tanács R(92)16-os ajánlása a közösségi szankciókról az Európa Tanács R(92)17-es ajánlása a konzistens ítéletalkotásról

NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁS EURÓPA TANÁCS II. az Európa Tanács R(85)11-es ajánlása az áldozat büntetőjogi és büntetőeljárásban elfoglalt pozíciójáról az Európa Tanács R(87)18-as ajánlása a b.igsz. egyszerűsítéséről az Európa Tanács R(87)20-as ajánlása a fk. bűnelkövetésre adandó társadalmi válaszokról az Európa Tanács R(88)6-os ajánlása a bevándorló családból származó fk-ak bűnelkövetésének kezeléséről az Európa Tanács R(92)16-os ajánlása a közösségi szankciókról az Európa Tanács R(92)17-es ajánlása a konzistens ítéletalkotásról

NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁS EURÓPA TANÁCS III. az Európa Tanács R(95)12-es ajánlása a b-igsz. vezetéséről az Európa Tanács R(96)8-as ajánlása EU büntetéspolitikájáról az Európa Tanács R(98)1-es ajánlása a családi mediációról az Európa Tanács R(99)19-as ajánlása és a kiegészítő melléklet a büntetőügyekben alkalmazandó mediációról az Európa Tanács R(2000)22-es ajánlása a közösségben végreh-ó szankciók intézményesítésének fejlesztéséről az Európa Tanács R(2003)20-as ajánlása a fk. bűnelkövetésre adandó új válaszokról az Európa Tanács R(2006)2-es ajánlása a börtönönkre vonatkozó szabályokról az Európa Tanács R(2006)08-as ajánlása az áldozatoknak nyújtandó támogatásról és az áldozattá válás megelőzéséről

NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁS EURÓPAI UNIÓ az Európai Unió Tanácsának 2001. március 15-i Kerethatározata az áldozat be-ban való jogállásáról mediáció alkalmazása és eredményének ítéletalkotáskor való figyelembevétele kötelező bevezetés: 2006. március 22.

Helyreállító programok az ig.szolg. rendszerében SZAKASZOK Rend Szeren kívül Vádeme- lés után, tárgyalás előtt Tárgya- lás után ítélethoz. előtt Végrehaj- tás során Végre- hajtás után Vádeme- lés előtt ESETKÜLDŐ SZERV Rendőr/ Ügyész Ügyész Bíró Felt.szab ról döntő Infor mális Közösség BV. Személy- zet HELYREÁLLÍTÓ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI PROGRAMOK

A helyreállító igazságszolgáltatás: ■ jogszabályilag részletesen szabályozott, alkalmazása jelentősen elterjedt ■ jogszabályilag szabályozott, de alkalmazása csekély mértékű ■ alkalmzására nincs külön jogszabályi háttér, de más törvények implicite lehetővé teszik a gyakorlatot (ált. kisebb projektek, pilot programok keretén belül valósul meg) ■ jogszabályi hátteréről tervezetek vannak; a szolgáltatás jelenleg nem, vagy csak nagyon minimális mértékben elérhető.

Modellek Európában Ausztria Csehország Belgium Norvégia

A büntetőügyi mediáció Magyarországon INTÉZMÉNYES HÁTTÉR Képzett pártfogók + 2008-tól ügyvédek (!) EREDMÉNYEK (2007. szept. 1-ig) 1500 esetküldés 600 egyezség 120 millió Ft kártérítés 80% fe. sselekmény 20% lopás – 20% közlekedési csel. – 18% súlyos testi sértés – 7% csalás-sikkasztás

A büntetőügyi mediáció Magyarországon JOGSZABÁLYOK A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája Btk. (1978. évi IV. tv.) 36. § - Tevékeny megbánás Be. (1998. évi XIX. tv.) – új: 221/A. § 2006. évi LI. törvény a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításáról 2006. évi 73. tv. a büntető ügyekben alkalmazandó közvetítői tevékenységről (BK) FELTÉTELEK 3-5 év szab. vesztésnél nem szigorúbban büntetendő Önkéntesség Sértett Beismerés Különös vagy többszörös visszaeső nem lehet Nem állhat büntetőeljárás alatt Nem okozott halált 110 bcs. típus

A büntető ügyekben alkalmazandó közvetítői eljárás definíciója BK. 2. § (1) A közvetítői eljárás a bűncselekmény elkövetésével kiváltott konfliktust kezelő eljárás, amelynek célja, hogy a büntetőeljárást lefolytató bíróságtól, illetőleg ügyésztől független, harmadik személy (közvetítő) bevonásával - a sértett és a terhelt közötti konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a terhelt jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő - írásbeli megállapodás jöjjön létre. Be. 221/A. § (2) A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Az ügy közvetítői eljárásra utalásának a büntetőeljárás alatt egy alkalommal van helye.

A közvetítői eljárás résztvevői a sértett és a terhelt meghatalmazott jogi képviselő (a sértett jogi képviselője és a terhelt védője jogi képviselőként eljárhat, a büntetőügyben adott meghatalmazás és a kirendelés hatálya kiterjed a közvetítői eljárásra) törvényes képviselő (kötelező részvétel esetei, helyettesítő részvétel) sértett, terhelt indítványára legfeljebb két-két általuk megnevezett támogató (mediátor kizárhatja) a mediátor bevonhat külső szakembert

Önkéntesség A közvetítői eljárás csak a sértett és a terhelt önkéntes hozzájárulásával folytatható le. Az eljárásban a sértett és a terhelt egyenrangú felek, az eljárás során bármikor visszavonhatják a részvételre vonatkozó hozzájárulásukat, és minden egyezségre önként kell jutniuk.

Titoktartás A közvetítőt – ha törvény másként nem rendelkezik – titoktartási kötelezettség terheli minden olyan tényre, adatra és körülményre vonatkozóan, amelyről közvetítői tevékenységével összefüggésben szerzett tudomást. A közvetítő titoktartási kötelezettsége a közvetítői tevékenység megszűnése után is fennáll.

A közvetítő semlegessége/pártatlansága A közvetítő feladata, hogy a közvetítői eljárás során pártatlanul, lelkiismeretesen, a külön jogszabályban meghatározott szakmai követelmények szerint közreműködjön a megállapodás létrehozásában. A közvetítőnek tiszteletben kell tartania az eljárásban résztvevők méltóságát, és biztosítania kell, hogy a résztvevők egymással szemben is tisztelettel járjanak el.

A közvetítői eljárás folyamata Az ügyész vagy bíró a felek meghallgatása után az eljárást felfüggesztheti max. 6 hónapra és elrendelheti a mediációt A határozat átvétele után a mediátor felveszi a kapcsolatot a terhelttel és a sértettel és 8 napon belül kitűzi az első találkozó időpontját. Sikeres medációs ülés esetén a mediátor megírja a megállapodást és a felekkel együtt aláírja. A megállapodásban foglaltak részbeni vagy teljes teljesítésének időpontja a mediációs eljárás lezárása. A mediátor 15 napon belül megküldi az ügyésznek/bírónak és a feleknek a megállapodást. A mediációt követően a mediátor ellenőrzi a teljesítés folyamatát. Ha bármelyik fél miatt a teljesítés nem sikeres, ezt a mediátor jelenti az ügyész/bíró felé.

A közvetítői eljárás befejezése A közvetítői eljárás azon a napon fejeződik be, amikor a megállapodás alapján a terhelt a bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette, a terhelt a közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás teljesítését megkezdte, a sértett vagy a terhelt kijelenti a közvetítő előtt, hogy kéri a közvetítői eljárás befejezését, a sértett vagy a terhelt a hozzájárulását visszavonta, vagy mulasztását e törvény értelmében a hozzájárulás visszavonásának kell tekinteni, a terhelt nyilatkozatából, vagy magatartásából egyértelműen megállapítható, hogy a Be. 221/A. § (3) bekezdésének b) vagy c) pontjában írt feltételek nem állnak fenn, az első közvetítői megbeszéléstől számított három hónap eredménytelenül eltelt.

Az előadás anyag letölthető: KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Fellegi Borbála borbala@fellegi.hu www.fellegi.hu Az előadás anyag letölthető: http://www.fellegi.hu/education.html