Vitaminok jelentősége kis mennyiségben előforduló biológiailag aktív anyagok esszenciálisak („vital amines”=létfontosságú aminok) nélkülözhetetlenek a sejtanyagcserében, enzimek alkotói zsírban és vízben oldódók a bélcsatorna mikrobái bizonyos vitaminokat szintetizálnak (B12, folsav, biotin, K vitamin) a zsírban oldódókat a szervezet több hónapra tudja tartalékolni, a vízben oldódók esetében a tartalékolás limitált
Vitaminok jelentősége hipovitaminózis: elégtelen ellátás, nehezen diagnosztizálható (rossz közérzet étvágytalanság, álmatlanság, fáradtság, ingerültség, csökkent ellenálló képesség, bőrelváltozások) avitaminózis: tartós hiány, speciális hiánytünetek (pl. skorbut) hipervitaminózis: túlzott fogyasztás, elsősorban az A és D viatmin lehet toxikus Szükségletüket NE-ben (IU) illetve tömegegységben fejezzük ki
Vitaminok jelentősége a vitaminhiány okai: csökkent bevitel vagy felszívódás tárolási, ételkészítési veszteségek életszínvonal helytelen diéta hiányos ismeretek (gyermekek) finomított élelmiszerek (hántolás) bélfertőzések felszívódást csökkentő anyagok (avidin) antivitamin hatások antivitaminok (kumarol, tiamináz) antibiotikumok, gyógyszerek szedése fokozott szükséglet (növekedés, fizikai igénybevétel betegségek, láz, terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás)
Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin (retinol) karotinokból képződik (, , karotinok) a bélhámsejtekben és a májban a felszívódott és raktározott forma retinil-palmitát (kis molekulatömegű hordozófehérje) aktív forma: retinol (nagy molekulatömegű hordozófehérje) a máj képes raktározni látás (retina, retinol-rodopszin) hámképződés ivari folyamatok érzékeny a környezeti hatásokra (fény, oxidáció)
A -karotin és az A-vitamin szerkezete
Hiány: Szükséglet: Forrás: szaporodásbiológiai problémák farkasvakság (a szem sötéthez való alkalmazkodóképessége romlik) nyálkahártyák kiszáradása bőr szarusodása növekedési, csontosodási zavarok Szükséglet: 1 mg/nap (2/3 karotin, 1/3 A-vitamin) toxikus lehet (a karotin nem) Forrás: karotin (zöld növényi részek, termések, sárgarépa) A-vitamin (állati termékek, máj)
Az A vitamin hiány előfordulása http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vitamin_A_deficiency.PNG
D-vitamin (kalciferol) ergokalciferol D2 kolekalciferol D3 ergokalciferol 7-dehidro-koleszterol kolekalciferol UV sugárzás máj 25-hidroxi-D2, D3 vese 1.25-dihidroxi-D2, D3 (aktív forma)
Ca, P mobilizáció, ürítés toxikus lehet D3-vitamin Ca, P felszívódás bélhám Ca megkötő fehérje képződése sejtmembrán transzport Ca, P mobilizáció, ürítés toxikus lehet D3-vitamin
Hiány: Szükséglet: Forrás: angolkór, rachitis (fiatal gyerekekben) csontlágyulás (osteomalacia, idősebb emberekben) Szükséglet: 5-10 ug/nap toxikus lehet, megnöveli a vér Ca szintjét, meszesedés a lágy szövetekben, hányinger, fejfájás, depresszió Forrás: növényekben kevés sokat tartalmaz a halak mája és a tojás kevés és változó mennyiség van a tejben szabadban való tartózkodás szintetikus kiegészítés
E-vitamin (tokoferolok) legfontosabb az -tokoferol oxidációra, környezeti hatásokra érzékeny szaporodási folyamatok (antisterilitásos vitamin, ondó minőség, zigóta megtapadás) antioxidáns hatás (peroxidok, szabad gyökök semlegesítése) sejthártyák védelme Se-E-vitamin -tokoferol
Hiány: Szükséglet: Forrás: szív és vázizom elfajulás májnekrózis ödéma betegség (a sejthártya permeabilitás megváltozása) agylágyulás (encephalomacia, mozgászavar, a peroxidok agyszövetet és kapillárisokat károsító hatása miatt) Szükséglet: 10-12 mg/nap Forrás: gabonák csíraolaja pillangós magvak szintetikus E-vitamin labilis, lebomlik a tárolás során
K-vitamin fillokinon (K1, növényi) menakinon (K2, mikrobiális) menadion (K3, szintetikus) véralvadás (protrombint aktiváló enzim) a bél baktériumok szintetizálják K2-vitamin (menakinon)
Hiány: Szükséglet: Forrás: vérzési hajlam, vérömlenyek újszülötteknél (bél mikroflóra, anyatej keveset tartalmaz) antagonista anyagok jelenlétében dikumarin (somkóró) antibiotikumok rágcsáló mérgek Szükséglet: 70-140 ug/nap 50% táplálék eredetű, 50% bakteriális) Forrás: zöld növényi részek (paraj, káposztafélék stb.) állati eredetű élelmiszerek (máj, haliszt, tojás) bélbaktériumok szintetikus kiegészítés (K3)
Vízben oldódó vitaminok B1-vitamin (tiamin) szénhidrát anyagcsere (pl. dekarboxiláz enzim) idegrendszer működése nyers halak tiamináz enzimet tartalmaznak Páfrány, zsúrlók antagonista hatású anyagok Hiány: beri-beri (birka járás) fáradékonyság, gyengeség, ideggyulladás, görcskészség idegrendszeri tünetek (felhalmozódik a piroszőlősav, intracelluláris acidózis, görcskészség, bénulás) éhezés, finomított szénhidrátokra épülő egyoldalú táplálkozás alkoholizmus Szükséglet: 1-1,5 mg/nap; 0,125mg/MJ energia felvétel Forrás: gabonák héj része, élesztő, diófélék, húsok, belsőségek
B2-vitamin (riboflavin) FAD (flavin adenin dinukleotid, H szállító, mintegy 20 enzim prosztetikus csoportja) sejtlégzés, biológiai oxidáció aminosavak, zsírsavak anyagcseréje húgysavszintézis Hiány: bőr és nyálkahártya elváltozások a szem a száj és az orr környékén a szem működés zavarai: könnyezés, kötőhártya gyulladás Szükséglet: 1,2-1,7 mg/nap; 0,15 mg/MJ energia felvétel Forrás: gabonák, olajos magvak, korpa, élesztő, tej, tejtermékek, húsok, belsőségek mikrobák előállítják
B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsavamid) pellagra preventív faktor NAD (nikotinsavamid-adenin-dinukleotid) NADP (nikotinsavamid-adenin-dinukleotid-foszfát) reverzibilis H szállítás (szénhidrát-, fehérje-, zsír- anyagcsere) idegrendszer, petefészek működése bőr, szaruképletek triptofán nikotinsav, nikotinsavamid Hiány: pellagra „pelle agra” = fekete láb, a napfénynek kitett bőrfelületek sötét elszíneződése, érdes tapintású bőr száj, nyelv nyálkahártya elváltozások egyhangú kukorica fogyasztás (Mexikó, tortilla)
Szükséglet: 14-18mg/nap; 1,6mg/MJ energia felvétel Forrás: gabonákból rosszul hasznosul máj, élesztő, napraforgó sokat a kukorica keveset tartalmaz csírázáskor nő a mennyisége triptofánból képződik nikotinsavamid nikotinsav triptofán
Pantoténsav (B5-vitamin) acetilezési folyamatok a koenzim-A alkotórésze, intermedier anyagforgalom (energia- és fehérjeforgalom, zsírszintézis) befolyásolja a haj pigmentek képződését és a haj növekedést Hiány: étvágytalanság, hasfájás, hányinger csökkent immunanyag termelés máj, vese, ivari működés zavara bőrelváltozások, hámregeneráció zavara Szükséglet: 6-8 mg/nap Forrás: panthos = mindenütt hüvelyesek, brokkoli, spárga, földimogyoró, belsőségek, húsok, tojás lucerna, halliszt
pantoténsav koenzim-A
B6-vitamin (piridoxin) aminosavak dekarboxilezése, transzaminálása (piridoxál foszfát) szénhidrát- és zsír-anyagcsere immunglobulinok és a hemoglobin szintézise a vér K és Na szintjének szabályozása Hiány: ajkak fájdalmas berepedezése nyelvgyulladás vérszegénység étvágytalanság mozgásszervi zavarok Szükséglet: 1,8-2,2 mg/nap; 0,015-0,020 mg/g táplálék fehérje Forrás: növényi zöld részek, magvak, élesztő, száraz hüvelyesek, gabona csíra, belsőségek, húsok
Biotin (H-vitamin) Hiány: Szükséglet: 0,1-0,3 mg/nap Forrás: H (Haut) bőrvédő vitamin enzim alkotó zsírsav, aminosav, koleszterin anyagcsere glükoneogenézis szteránvázas vegyületek szintézise vérsejtek, ideg és hámszövetek működése Hiány: avidin (nyers tojás) antibiotikumos kezelés szőrhullás, száraz, pikkelyes bőr nyelv nyálkahártya sorvadás (ízlelőbimbók) vérszegénység Szükséglet: 0,1-0,3 mg/nap Forrás: A táplálékok biotin-tartalma általában elegendő belsőségek, sajtok, tojás, élesztő, gomba, mák földimogyoró stb.)
Folsav Hiány: Szükséglet: 0,4 mg/nap Forrás: aktív formája: tetrahidro-folsav vérképzés intermedier anyagcsere (glicin, purin, hisztidin forgalom) nukleinsav szintézis (DNS, RNS) Hiány: ritkán alakul ki antibiotikumok, gyógyszerek szedése krónikus alkoholizmus vashiány emésztési zavarok, nyálkahártya elváltozások gyermekek növekedése, magzatvédő vitamin Szükséglet: 0,4 mg/nap Forrás: a növények levelei (folium=levél), szója, élesztő, máj, vese, tojás bélbaktériumok előállítják
B12-vitamin (kobalamin) nukleinsav szintézis, sejtosztódás vér- és hámképződés szénhidrát-, zsíranyagcsere csak baktériumok tudják szintetizálni Szükséglet: 1-3 ug/nap Hiány: kobalt hiány antibiotikumok, gyógyszerek szedése vegetáriánus táplálkozás vészes vérszegénység Forrás: növények csak nyomokban (talaj baktériumok) belsőségek, hús, tej, tojás, sajt
B12 vitamin (ciano-kobalamin)
C-vitamin (aszkorbinsav) Szentgyörgyi Albert izolálta (1928-1932) emlősök májában, madarak veséjében szintetizálódik (kivétel: ember, majom, tengerimalac, halak) a redoxrendszer tagja reverzibilis H felvevő szövetszintézis (kollagén, porc, csont) májsejtek védelme általános ellenálló képesség
Hiány: Szükséglet: 60-90 mg/nap Forrás: a nikotin gyorsítja az ürülését zavart hám-, csont- és porcképződés csökkent ellenálló képesség lassú sebgyógyulás (emberben skorbut, nyálkahártya vérzések) csökken a folsav szintézis a vasforgalom zavara, anémia Szükséglet: 60-90 mg/nap Forrás: zöldpaprika, káposzta, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök, savanyú káposzta, burgonya környezeti hatásokra érzékeny, hőkezelés, tartós tárolás, áztatás hatására jelentős hányada lebomlik, kioldódik túlzott bevitele fokozott oxalát ürítést okoz, vesekő kialakulására hajlamosít
Biztonsági tartalékkal megnövelt vitaminbeviteli értékek