NEM HALAT -HÁLÓT EQUAL 2005. március 21. Braun József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
„Ha bejön, akkor bejössz
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A tanári munka értékelése
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az intézményes nevelés stratégiái
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Az SNI gyermekek integrációját támogató intézményi háttér és átalakulási folyamat A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete XXXII. Országos Szakmai Konferenciáján.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Inklúzív nevelés Magyarországon
Példa egy ppt prezentációhoz
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Új Esély munkakonferencia Július 28. Zöld Kakas Líceum Braun József.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Barcsák Marianna - KPSZTI
Toborzás elvi és módszertani kérdései
A szakiskola jelene és jövője
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

NEM HALAT -HÁLÓT EQUAL március 21. Braun József

International Language School (ILS) Független Pedagógiai Intézet (FüPI) MH Líceum Alapítvány PARTNERSÉGÜNK

Az első magán nyelviskolák egyike A tanulás és a tanítás egységes folyamat Humanisztikus pedagógia Pedagógusképzés és továbbképzés Módszertani központ

A hazai független iskolák egyesülete hozta létre 2001-ben A reform- és az alternatív pedagógiai törekvések szakmai műhelye Szakmai szolgáltató

1997-től működteti az u.n. Zöld Kakas Programot, aminek legfőbb intézménye egy középiskola (Zöld Kakas Líceum) A program célcsoportja: a éves, középiskolából kihullott fiatalok A program célja: reintegrálás, a fiatalok sikeres karrierjének segítése

A PROBLÉMA éves korosztályban a drop-out ill. attól veszélyeztetett fiatalok számossága és számaránya az utóbbi másfél évtizedben érzékelhetően nő.

az érintett személynek – de ez az ő problémája a nagy ellátó rendszereknek – t.i. nő az ellátandók száma a közoktatásnak – amennyiben nem tud ettől megszabadulni a munkaerőpiacnak – amennyiben nem tud elégséges munkaerőhöz jutni az EU-nak – amennyiben túl naggyá válnak a regionális különbségek

Az 1990-es rendszerváltás következményei összeomló ipar – robbanásszerűen növekvő munkanélküliség a gyenge középrétegből tömeges lecsúszás széteső családok Magyarországon jelentéktelen a migrációs probléma etnikai feszültségek (lsd. Trianon)

A közoktatásra 3 irányból nehezedik nyomás politikai – a jelentős szerkezeti átalakulás jól tükrözi a társadalomban végbement átalakulásokat munkaerőpiaci – nem műveltséget, hanem kompetenciákat igényel a tudás és a kompetencia egyre inkább tőkeként (is) meg kellene, hogy jelenjen Következmény a diszfunkcionális működés egyre erősödik – nő a kihulló diákok száma

A születések száma folyamatosan csökken 2004-ben gyermek született, míg 15 évvel ezelőtt több, mint A foglalkoztatott pedagógusok száma nő Az iskolák száma nő (ezen belül az u.n. független iskoláké is) Az oktatás színvonala nem javul

A célcsoport virtuális – a nagy ellátó rendszerek számára láthatatlan A szokásos PR és marketing eszközökkel elérhetetlen Mind az egyén, mind a környezete számára kudarcos élethelyzet – mely rejtőzködést vált ki Nem létezik a számukra szervezett segítő szolgálat.

A probléma az EQUAL program által támogatott 9 terület közül az „a” komponensbe, azon belül is az u.n. második esély iskolája témakörhöz illeszkedik.

A CÉLCSOPORT az iskolarendszerből kihulló, ép értelmű, középiskolai végzettségre vágyó15-25 éves fiatalok jellemzően nagyvárosi környezetet feltételezünk

SZEMLÉLET személyközpontúság humanisztikus pedagógia életút-tervezés és segítés hatékonyság

A VÁLLALT FELADAT Az egyéni igényekhez és sajátosságokhoz illesztett tanulási lehetőségek biztosítása Pedagógusképzés Alkalmas szervezet kialakítása Legitimációs környezet kialakítása

ISMERT JELLEMZŐK tanulási/magatartási zavar diszfunkciók szocio-kulturális hátrány mentális/egészségügyi probléma egyenetlenül fejlett személyiség stb. és ezek halmozódásai (!?) Egy-egy jellemzőt még tolerál a közoktatás.

TAPASZTALAT Az ismert jellemzőkre adott válasszal a problémát nem sikerül megoldani. KÖVETKEZTETÉS Kell, hogy legyenek lényeges, általunk még nem ismert jellemzők is.

Kutatási cél kicsodák a célcsoportunk tagjai? (mivel specifikálhatóak) Szemlélet heurisztikus Metodika tartalomelemzés Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél mindenkori élethelyzethez illeszkedő tanulási lehetőségek biztosítása Megoldás új tagozatok indítása – az átjárás biztosításával - egyéni tanrendű tagozat - „parkoló” - inkubációs program Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél a kliens adottságaihoz illeszkedő tanulási helyzetek biztosítása Megoldás új tanítás-tanulási metodikák - NET-english - projekt technikák - élménypedagógia - stb. Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél a tanítás-tanulás hatékonysága Megoldás kompetenciák fejlődésének mérése - a fejlődés folyamatos visszajelzése - mindenkit önmagához viszonyítunk - conceptual framework - tanulási stratégiák - szöveges értékelés Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél a tanítás-tanulás hatékonysága Megoldás tanári kompetenciák fejlesztése - önismeret - elfogadás - változó tanári szerepeknek megfelelés - tanulási stratégiák - stb. Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél a megfelelő szervezet kialakítása Megoldás technikai szemlélet érvényesítése - a SZOLGÁLTATÁS definiálása - a TECHNOLÓGIA választása/megalkotása - a SZERVEZET kialakítása Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél a szervezeti működés hatékonysága Megoldás a szervezeti kultúra menedzselése – a szervezet u.n.kulcsfolyamata A SZOLGÁLTATÁS - definiálásaértékrend közvetítése - specifikálásaa szervezeti kultúra meghatározásával - indikálásaa szervezeti kultúra változásával Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

Cél az eredmények elfogadtatása Megoldás hálószerű működés - a kliens sokféle problémájára segítség - erőforrás megosztás (pl. szakismeret, kapcsolatok, közös adatbázis stb.) - érték- és érdekérvényesítés - karrierlehetőségek a munkatársaknak - banchmarking Ajánljuk e tevékenységet ill. annak eredményeit a nemzetközi partnerségnek

köszönöm figyelmüket