Közoktatás és természettudományi tanárképzés (II. rész) Az OKNT ad hoc bizottságának tanulmánya alapján összeállította: Szalay Luca

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

E-learning alapú távoktatásos képzés
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Szakmai munka az Öveges laboratóriumban Szilágyi Tibor laborvezető.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Inga lengésideje nem függ a bankoktól
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Molekuláris Bionika.
Anyagmérnöki Alapszak
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Biomérnök alapszak (BSc)
Környezettan alapszak (BSc)
LEGYÉL TANÍTÓ!.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
A kerekasztal résztvevői
A BSc képzés tapasztalatai BME VBK Műhelykonferencia – ELTE Bolyai Kollégium október 17.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
A BSc-MSc rendszerű tanulmányok tapasztalatai a műszaki és a természettudományi felsőoktatásban II. MŰHELYKONFERENCIA AZ ELTE BOLYAI KOLLÉGIUMÁBAN 2008.
Klebelsberg Ösztöndíj Program A pályázat célja a tanári pályát választó hallgatók motiválása pedagógusi hivatásuk gyakorlására, a tanári pályát.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
A képzés szeptemberében indul!
A tanárképzésről Tél Tamás ELTE.
Savaria Egyetemi Központ
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Vegyészképzés a Madách iskolában
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Közoktatás és természettudományi tanárképzés (II. rész) Az OKNT ad hoc bizottságának tanulmánya alapján összeállította: Szalay Luca ELTE Kémiai Intézet október 11.

Részlet az OKNT természettudományos közoktatás helyzetét vizsgáló ad hoc bizottsága által készített tanulmány 31/a mellékletéből: Egyetemi természettudományi tanárszakokon végzettek száma/év Biológiatanár Fizikatanár Kémiatanár Környezettan-tanár

Mi a csökkenő tendencia oka? A tanárok társadalmi megbecsültségének hiánya és az alacsony fizetések? ↔ A biológia- és környezettan- tanároké sem jobb! A fizika és a kémia régóta a legkevésbé kedvelt tantárgy, amit a tanulmány mellékletei is bizonyítanak: 16. Melléklet: Hadházy Tibor - Szabó Árpád: Gimnáziumi tanulók véleménye a fizikaoktatásról, Fizikai Szemle 1997/9. szám 17. Melléklet: IEA vizsgálatok tantárgyi attitűd eredményei 18. Melléklet: Tantárgyak kedveltsége - Papp Katalin: Részlet a KOMA 2001/36. számú “Komplex természettudományos tantervi modell” című pályázat bevezetőjéből → Kevesebb diákból lehet tanár, mint más tantárgyak esetében! →Ki szeretne egy, az osztálytársai által nem kedvelt tantárgyat tanítani?

Részlet az OKNT természettudományos közoktatás helyzetét vizsgáló ad hoc bizottsága által készített tanulmány 31/b mellékletéből: A magyar egyetemeken természettudományi tanári szakirányt (major+minor) választó BSc-s hallgatók száma/év Biológia 5625 Fizika 3916 Kémia (major kémiatanári szakirányt az ELTE-n 2007-ben 1 hallgató választott, 2008-ban egy sem!) 1612 Környezettan 267 Természetismeret 23

Mekkora a baj és mi az oka? A végső számok a természettudományi tanár MA szakokra való jelentkezésekkor derülnek ki. Kik jelentkezhetnek még? Akik később döntenek (hivatástudat?) A főiskolai alapszakokon, vagy hagyományos, osztatlan képzésben végzettek (felvételi?) Akiknek nincs reménye a kutató vagy mérnök MSc képzésbe való bekerülésre (kontraszelekció!) Ok: bizonytalanság a tanárképzésben! Milyen diplomát kap és hogyan helyezkedik el egy olyan hallgató, aki a tanári szakirányt választva nem teljesíti a kutató vagy mérnök BSc alapszak követelményeit a 3. év végére, de nem kerül be a tanár MA képzésbe sem?

Javaslatok I.: Tegyük ezeknek a tanároknak a munkáját vonzóbbá! 1.Reáltagozat - a természettudományos tárgyakat tanító tanárok pályázhassanak pl. a kísérletezés körülményeinek javítására - anyag-, eszköz- és oktatási segédanyag beszerzésére - csoportbontásra - órakedvezményre a kísérletek előkészítésére, szertárrendezésre tehetséggondozó foglalkozások indítására tanulmányi kirándulások, múzeumlátogatások szervezésére minőségi munka esetén évente megújítható ösztöndíjra stb. 2.Humán tagozat – kevesebb/kevésbé elvont, érdekesebb, a hétköznapi problémákhoz jobban kapcsolódó tananyag + készségfejlesztés 3.Módszertani támogatás: ingyenes, ellenőrzött minőségű továbbképzések, elektronikus szaktanácsadás, „hálózatosodás” segítése 4.A természettudományos tantárgyak teljes tananyagának, érettségi vizsgakövetelményeinek és vizsgaleírásainak összehangolt átalakítása, oktatási segédanyagok kidolgozása?

Friss hírek… Európai oktatáspolitikai konferencia: "Learning sciences in the Europe of knowledge” (Grenoble, okt. 8-9.) fő politikai üzenete: A Távol-Kelet országaiban nagyságrenddel több természettudományos és műszaki szakembert képeznek, mint Európában → A politikusok hajlandóak komoly összegeket áldozni a természettudományos oktatás fejlesztésére! Magyarország: TÁMOP-3.1.4/08/2. (6. old.): „műveltségterület tantárgyi bontás nélküli oktatása: legalább egy műveltségterületen (választott műveltségterület)” → MKE petíció:

Javaslatok II.: A bizonytalanság megszüntetése az egyetemi tanárképzésben 1.Jogszabályi változások? A tanárképzés vonatkozásában állítsuk vissza az osztatlan ötéves képzést? A természettudományos BSc alapszak elvégzése mellett a tanári szakirányhoz szükséges tárgyak kreditjeinek megszerzésére tett első kísérlet minden tárgyból államilag garantáltan ingyenes legyen? 2.Valamely piacképes, gyakorlatias jellegű képzés nyújtása az egyetemeken a tanári szakirány-választás esetén, amivel szükség esetén már a harmadik tanév végén állást lehet találni? 3.Reklámhadjárat - médiakampány? 4.???

Kutatók Éjszakája, szeptember 26.: Belőle lesz vajon fizika-kémia szakos tanár? Köszönöm a megtisztelő figyelmet!