Alapjogi bevezetés Információs jogok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Az adatvédelem új identitása World Wide Identity konferencia január 28. Dr. Jóri András.
Advertisements

A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Személyiségi jogvédelem
Közszolgáltatás és AB határozatok
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az alapjogok védelme az Európai Unióban
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Egyes emberi jogok Törökországban
Összeállította: Könyves Tóth Pál
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában
AZ ALKOTMÁNY, A TÖRVÉNY ÉS A(Z ALKOTMÁNY)BÍRÁSKODÁS MAGYAR KIHÍVÁSOK ÉS NÉMET TAPASZTALATOK.
A nemzeti vámjogszabályok
A véleménynyilvánítás szabadsága
A környezethez való jog tartalma
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Büntetőeljárás-jog.
A SZERVEZETI DEMOKRÁCIA A demokrácia legáltalánosabb szervezetelméleti jelentése: –a létező és markánsan megmutatkozni képes szervezeti érdekek megjelenítése.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Az emberi jogok általános kérdései
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Az adatmegőrzési irányelvet átültető szabályozás alkotmányossági kritikája A Társaság a Szabadságjogokért beadványa az Alkotmánybírósághoz.
Történelem – középszintű témakörök
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Veled Európa, de nélküled EU! Alkotmányozás, jogrendszer Miben különbözik a Szent Korona eszme értékrendje a globalista értékrendtől?
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A véleménynyilvánítás szabadsága. A szólás- és a sajtószabadság
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA ÁLTALÁNOS KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK III
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az információs jogok filozófiája és elmélete
Állampolgári jogok és kötelességek
Munkaszervezési ismeretek
A felsőoktatáshoz kapcsolódó jogok az autonómia tükrében Stipta Zsuzsa Győr Május 27.
A médiaszabadság, mint a kommunikációs jogok része Médiaszabályozás március 5. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
MÉDIASZABÁLYOZÁS Nyilvánosságtörténet. 2 f ő médiatörténeti iskola: Technológiatörténeti iskola (intézményekre, struktúrákra, technikára koncentrál)Technológiatörténeti.
Vallásszabadság a gyakorlatban Pálffy Miklós jogász
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
MÉDIASZABÁLYOZÁS Nyilvánosságtörténet. 2 f ő médiatörténeti iskola: Technológiatörténeti iskola (intézményekre, struktúrákra, technikára koncentrál)Technológiatörténeti.
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA Alapjogok, információs jogok.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
 E-JOG Alapjogok, információs jogok. INFORMÁCIÓS JOGOK  ALAPJOGOK – EMBERI JOGOK – ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK  A XIX. század vége - XX. század eleje: az alkotmányjog.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA Alapjogok, információs jogok.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Hogyan (ne) vesszünk el a munka, az informatika és a jog Bermuda-háromszögében? dr. Ormós Zoltán.
A jogforrási rendszer II.
Alapjogkorlátozás; formai és tartalmi szempontok
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Nemzetközi magánjog II.
Előadás másolata:

Alapjogi bevezetés Információs jogok

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Alapjogok Generációk szerinti osztályozás (első, második, harmadik gererációs jogok) Alanyi jogi jelleg és intézményvédelmi kötelezettség aránya szerinti csoportosítás (szabadságjogok, szociális jogok, környezethez való jog, államcélok) Alapjogi hierarchia ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Szabadságjogok Lényegük: korlátot állítanak valamiféle hatalom elé Tartalmuk: az egyén azt tesz, amit akar Határaik: mások jogai Alapjogi kollízió ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék

Intézményvédelmi kötelezettség Az alapjogvédelem nem merül ki abban, hogy az államnak tartózkodnia kell a jogok megsértésétől, hanem kötelessége az alapjogvédelem jogi és szervezeti garanciáiról is gondoskodni. ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Önrendelkezés Minden autonóm embernek joga van szabadon, saját értékei és élettervei szerint dönteni és cselekedni, és ennek a jognak csak mások hasonló jogai szabnak határt. ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Alkotmányi alapok Alk. 54. § (1) A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Ún. általános személyiségi jog egyik megfogalmazása. Különféle aspektusaival nevezhető meg: a személyiség szabad kibontakoztatásához való jog, az önrendelkezés szabadságához való jog, általános cselekvési szabadság, magánszférához való jog 8/1990. (IV. 23.) AB határozat ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Anyajog, azaz olyan szubszidiárius alapjog, amely minden esetben felhívható az egyén autonómiájának védelmére, ha az adott tényállásra a konkrét, nevesített alapjogok egyike sem alkalmazható. 8/1990. (IV. 23.) AB határozat ELTE Alkotmányjogi Tanszék

Önrendelkezés Minden autonóm embernek joga van szabadon, saját értékei és élettervei szerint dönteni és cselekedni, és ennek a jognak csak mások hasonló jogai szabnak határt. Magával mindenki azt tesz, amit akar. Magáról mindenki maga dönt. ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Kommunikációs jogok véleménynyilvánítás szabadsága szólás- és sajtószabadság az informáltsághoz való jog a művészi, az irodalmi alkotás szabadsága és a művészeti alkotás terjesztésének szabadsága a tudományos alkotás szabadsága és a tudományos ismeretek tanításának szabadsága is. lelkiismereti és vallásszabadság gyülekezési jog ELTE Alkotmányjogi Tanszék

Alapjogok érvényesülése Állam feladata erről gondoskodni be nem avatkozás aktív közreműködés ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Alapjogkorlátozás alkotmányi korlátai formai követelmény: törvényi szint tartalmi követelmény: a lényeges tartalom korlátozásának tilalma Valójában alapjogi tesztek alkalmazásával kell eldönteni. ELTE Alkotmányjogi Tanszék

ELTE Alkotmányjogi Tanszék Alapjogi teszt Az alapjog korlátozása akkor alkotmányos, ha elengedhetetlen, tehát ha másik alapvető jog vagy szabadság védelme, vagy érvényesülése, illetve egyéb alkotmányos érték védelme semmilyen más módon nem érhető el. Az elérni kívánt cél fontossága és az ennek érdekében okozott alapjogsérelem súlya arányban legyen egymással. A törvényhozó a korlátozás során köteles az adott cél elérésére alkalmas legenyhébb eszközt kiválasztani. Ha az alkalmazott korlátozás a cél elérésére alkalmatlan, az alapjog korlátozásának alkotmányellenessége megállapítható. ELTE Alkotmányjogi Tanszék