Macs Kancsár Dániel Sipos Péter. 2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK2 A projekt célja A dolgozat témája egy lépegető hardver kidolgozása, amely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nevezetes algoritmusok
Advertisements

Alaplap.
1 Számítógépek felépítése 9. előadás I/O rendszerek.
LOGICA System.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Gyakorló feladatsor eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
A webes tesztelés jövője
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Haladó Programozás Parallel.For()
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
OSI Modell.
Mozgó Objektumok Detektálása és Követése Robotkamera Segítségével
Virtuális méréstechnika
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 2. óra szeptember 9., 10. v
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Parancssori argumentumok Primitív típusok Operátorok Vezérlési szerkezetek Tömbök Ürmös Beáta, 2011.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A számítógéprendszer.
Az operációs rendszerek
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
CISC - RISC processzor jellemzők
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
© Kozsik Tamás Csomagok. © Kozsik Tamás A program tagolása Típusdefiníciók (osztályok, interfészek) Metódusok Blokk utasítások Csomagok.
A RobotinoView programozása
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
CSS.
Hálózati architektúrák
Operációs rendszer.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Tömbök és programozási tételek
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
Project Domino Marczin Tamás Tóth Tamás IAR2008. Tartalom 1.A célkitűzés 2.Kutatások 3.Felépítése A szoftver A hardver 4.Szoftver 5.Hardver 6.Működése.
A számítógép felépítése
Visual Basic 2008 Express Edition
Processzor, alaplap, memória
Engel László fejlesztési igazgató
Egy első generációs gép (az IAS) felépítése
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE A HunGrid infrastruktúra és alkalmazásfejlesztő környezete Gergely Sipos
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.hét: Word dokumentumok 1.hét: Word dokumentumok tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások, egyenlet-szerkesztő.
Programozás, programtervezés
Ciklusok 1 Számlálós (léptető) ciklus Szintaxis: for ( i=1; i
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
I/O terület és I/O allokáció Áttekintés A CPU egység beépített, általános felhasználású I/O –inak kiosztása A CP1H Y CPU egység allokációja.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
ELEKTRONIKUS KERÉKPÁR VÁLTÓ- RENDSZEREK KÖŐ KATALIN EC58AW.
Számítógépek felépítése 4. előadás ALU megvalósítása, vezérlő egység
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Léptetőmotorvezérlés L298N motorvezérlővel és Arduino Pro Minivel – lakásba beépíthető elektromos redőnyszerkezet Készítette: Frankó Tamás MI2004N Kovács.
Sz&p prof.
Információtechnológia
Periféria (vezérlő) áramkörök
03. GYAKORLAT Szervó motor.
Projekt neve Cég neve Előadó neve
Előadás másolata:

Macs Kancsár Dániel Sipos Péter

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK2 A projekt célja A dolgozat témája egy lépegető hardver kidolgozása, amely számítógépről kiadott parancsok végrehajtásával haladni képes. A másodlagos cél egy olyan keret-, vezérlőprogram kidolgozása, amelyen keresztül utasítások adhatóak ki az egységnek.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK3 Áttekintés

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK4 Célfüggvény A végcél állapotának az értéke.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK5 Döntéshozó algoritmusok Bemenete, az állapot jósága. Valamint a környezet ahonnan meg kell tennie a lépést.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK6 Felhasználói interfész Csak magas szintű vezérlés. Pl.: előre, hátra, fordul, objektumkövetés.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK7 Keretrendszer A megkapott parancsokat kell lefordítania és továbbítania a hardver felé.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK8 Megvalósítás Léptetőmotor Az elektromos impulzusokat diszkrét mechanikus mozgássá alakítja. Lelke egy többtekercses rendszer, illetve a számos Észak-dél pólussal rendelkező rotor.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK9 Léptetőmotor Forrás:

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK10 Léptetőmotor Tranzisztoron keresztül kapcsolódnak rá. Ha az adott adatbit 1 akkor van vezérelve.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK11 Megvalósítás Párhuzamos port Egyszerre 8 adatbit küldhető. A léptetőmotoroknál láthattuk, hogy egy unipoláris motornak 4 adatbit kell a vezérléshez. A maradék 4 bitet pedig címzéshez használhatjuk közvetlenül 4 motorhoz, demultiplexerrel akár 16 motorhoz.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK12 Párhuzamos port Használata egyszerű. Egy PC-n három adat port cím lehet: , , 3BC 16. Az adat port cím azért van kiemelve, mert a Status port +1, Control port +2 címen érhető el.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK13 Párhuzamos port Forrás:

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK14 Párhuzamos port Az adatküldést WinNT előtti rendszereken közvetlen port címzéssel tehetjük meg, pl. port[$378] := 123; (FPascal). A WinNT utáni rendszereken ez a vezérlés alapértelmezésen tiltva van, ezért egy ingyenesen használható könyvtárat használunk, io.dll [1] a használata ugyanilyen egyszerű, pl. PortOut($378, 123); (Delphi)

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK15 Léptetőmotor + Párhuzamos port Ha megvan a megfelelő elektronika, akkor csak az egyes lábakat kell megcímezni. Pl. PortOut($378, 1); PortOut($378, 2); PortOut($378, 4); PortOut($378, 8); Ezek az úgynevezett léptető szekvenciák.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK16 Léptetőmotor + Párhuzamos port A sorrend nagyon fontos a motor belső felépítése miatt. (De ettől el is térhet!) Egyszerre két tekercs vezérlése is lehetséges, ilyenkor csupán a két egymásmelletti tekercsre kell vezérlést adni. 1, 3, 2, 6, 4, 12, 8, 9. Ez kisebb lépésközt eredményez.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK17 Áttekintés LEGO A vázfelépítéshez LEGO-t használunk. Miért is? A hardver vázáról nem volt pontos tervünk, az építés folyamán alakult ki, és még alakul most is. A LEGO alkalmas arra, hogy ha egy megoldás nem megfelelő, akkor azon változtatni tudjunk. Megmentve minket attól, hogy az esztergagépnél töltsük időnk nagy részét.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK18 Eredmények Motorvezérlő A program két fajta vezérlést valósít meg. Az első, amikor egy motort vezérlünk a fent leírt módon. A másik, „több motor vezérlése” ugyanezt valósítja meg csak az egyes motorokra küldött vezérlést előbb elmentjük egy fájlba, majd azt szekvenciálisan végrehajtjuk.

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK19 Eredmények A program mind a 8 adatbitet kihasználja. Az alsó 4 adatbiten D0 – D3 történik a vezérlési információ küldése, a felső 4 adatbiten D4 – D7 pedig a címzés. Pl. a 4. motorra egy impulzus küldése: (Ez a vezérlés egy külön szálon van megvalósítva.)

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK20 Eredmények Byte Motorcim := 16; // 24 Integer Lepesszam := 8; Array Steps := (1,3,2,6,4,12,8,9); Word Portcim := $378; motorcim shiftelése balra 4-el a felső 4 bitre; Ciklus i:=1-től Lepesszam-ig { portout(portcim, motorcim + steps[i]); delay(100); //lehet kevesebb is portout(portcim, motorcim + 0); //ne melegedjen a motor }

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK21 Hivatkozások [1] –

2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK22 Weblap